OIE

Saznajte kako je Univerzitet u Virdžiniji uštedeo čak milion dolara uz pomoć solarne energije

Slika: UVA

Objavljeno

02.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Univerzitet u Virdžiniji (University of Virginia – UVA) je uštedeo 1 milion dolara korišćenjem solarne energije proizvedene preko 1.000 solarnih panela instaliranih na krovovima ove visokoškolske institucije, preneli su američki portali, dodajući da je Univerzitet uključen u nekoliko solarnih projekata sa privatnim kompanijama.

Sve ovo čini UVA liderom među visokoobrazovnim institucijama kada je reč obnovljivim izvorima energije (OIE) i održivom razvoju.

Na Univerzitetu kažu da im solarni paneli pomažu da prekinu zavisnost od fosilnih goriva.

„Na krovovima Univerziteta imamo solarne panele snage 600.000 vati“, izjavio je za NBC29.com Jesse Varren, menadžer programa održivog razvoja na Univerzitetu.

Deo proizvedene električne energije se isporučuje u mrežu kroz partnerstvo sa kompanijom Dominion Energy, a deo se koristi za snabdevanje univerzitetskih zgrada.

„Solarna energija koju proizvodimo može da snabdeva oko 100 domaćinstava“, rekao je Varren.

Zelena energija pomaže Univerzitetu da se okrene čistijim opcijama za proizvodnju i potrošnju energije. To smanjuje količinu azotnih oksida i CO2 koju proizvodi Univerzitet, ali i donose druge benefite.

Varren je naveo da se Univerzitet razlikuje od ostalih škola zbog metode koju koristi za razvoj i pripremu solarnih instalacija.

„U sektoru za upravljanje objektima imamo izvanredne informacije o svim našim zgradama i krovovima“, istakao je on, dodajući da se ovaj sektor udružio sa katedrom za ekološki inženjering kako bi se utvrdilo koje su krovovi pogodni za solarne panele.

Solarna elektrana UVA Hollyfield Solar počela proizvodnju

UVA nastavlja da ubira plodove svoje odluke da se okrene zelenoj energiji. Pre dva meseca, solarna elektrana UVA Hollyfield Solar je počela da prozvodi električnu energiju koja će biti isporučena Univerzitetu i njegovoj Poslovnoj školi Darden.

Projekat je partnerstvo između Univerziteta, škole i kompanije Dominion Energy.

Prema sporazumu koji je postignut prošle godine, Univerzitet i Darden kupuju celokupnu proizvodnju električne energije solarne elektrane na 160 hektara u okrugu King William u narednih 25 godina, preneo je portal Univerziteta.

Očekivana godišnja proizvodnja je 17 MWh.

Univerzitet je, takođe, sklopio ugovor na 25 godina o kupovini električne energije koju proizvodi solarna elektrana Puller Solar, u vlasništvu kompanije Dominion Energy, koja se prostire na površini 120 hektara u okrugu Middlesex County, i koja će imati oko 58.800 panela, što je dovoljno za snabdevanje oko 3.750 kuća.

Elektrana bi trebalo da bude na mreži u novembru i očekuje se da će proizvoditi 15 MWh, što će pokriti 9% potrošnje električne energije Univerziteta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

2. novembar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. novembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. novembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. novembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage