Otpad

Sankcije EU zaustavile projekat za upravljanje otpadnim vodama na Kosovu*

Sankcije EU projekat upravljanje otpadnim vodama Kosovu

Foto: Michal Jarmoluk from Pixabay

Objavljeno

15.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je na Kosovu* suspendovala investicije u preradu otpadnih voda uključujući bespovratnu pomoć, u okviru sankcija protiv premijera Aljbina Kurtija i njegove vlade.

Mere koje je Evropska unija uvela protiv Vlade Kosova* počele su da direktno utiču na kvalitet života građana, prenosi Albanian Post. Sankcije su uvedene nakon što su vlasti odbile da doprinesu smirivanju sukoba sa srpskom zajednicom na severu.

Mehmet Balaži, načelnik Opštine Đeneral Janković (na albanskom Hani i Elezit ili Elez Han), izjavio je da je EU suspendovala projekat prerade otpadnih voda. Njime je trebalo da se spreči zagađivanje reke Lepenac, u koju dospeva i azbest. Ovaj gradić na granici sa Severnom Makedonijom je izdvojio 15 miliona evra, kazao je u intervjuu za Kosova Press.

Na ledu četiri investicije u upravljanje otpadnim vodama

Balaži je dodao da je Opština Novo Brdo (Artana) spremila istu toliku sumu, a da bi Obilić kod Prištine uložio pet miliona evra u sličan sistem. Svetska banka i EU je trebalo da učestvuju s ukupno 24 miliona evra, otkrio je prvi čovek lokalne samouprave i rekao da je ovaj projekat od životnog značaja za njegovu sredinu.

Budući da je reč o međunarodnom sporazumu, moraju ga odobriti vlada i parlament, objasnio je Balaži.

Francuska i Nemačka su na Kosovu* obustavile nekoliko projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

EU je 29. juna trebalo da isplati grant za sistem za prečišćavanje otpadnih voda za Prištinu i okolne opštine, piše u članku. Taj projekat je razradila Francuska, a Nemačka je trebalo da izgradi kanalizacionu mrežu.

Ambasador Francuske Olivije Gero izjavio je da je taj poduhvat suspendovan. Izrazio je žaljenje i naglasio da bi investicija poboljšala kvalitet života i životne sredine.

Finansiranje obustavljeno i za Solar4Kosovo

Pomenuta medijska kuća je još javila, citirajući ambasadora Nemačke Jerna Rohdea, da su njegova zemlja i Francuska zaustavile nekoliko projekata u oblasti zelene energetike. Po novinskim izveštajima od pre mesec dana, Nemačka je suspendovala isplatu bespovratnih sredstava i kredita za Solar4Kosovo – solarni termalni sistem od 70 megavata i solarnu elektranu od stotinu megavata, koji je trebalo da budu izgrađeni u Obiliću. Projekat je pokrenut da doprinese dekarbonizaciji energetskog sektora.

S druge strane, Kosovo je nedavno* poziv domaćinstvima da se prijave za sredstva za mere energetske efikasnosti. Budžet za subvencije od po 45 odsto iznosi 10 miliona evra, a obezbeđen je kroz Instrument EU za pretpristupnu pomoć (IPA). Štaviše, predstavnici EU su bili na skupu na kojem je proglašen početak programa.

Treba pomenuti da je Nemačka u Republici Srpskoj upravo otkazala, formalno, dva projekta za obnovljivu energiju i jedan za upravljanje otpadnim vodama. Suspendovala ih je još u aprilu 2022. godine. Vlasti u Berlinu su ponovo optužile entitetsko rukovodstvo za separatizam.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

15. avgust 2023. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

15. avgust 2023. - Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija

Sefcovic EU krece u konkretno sprovodenje sprovodjenje Evropskog zelenog dogovora

Šefčovič: EU kreće u konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora

15. avgust 2023. - EU ubrzo prelazi na konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora, izjavio je novi izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič

hrvatska hrote aukcije

Hrvatska raspisuje aukcije za premije u oktobru

15. avgust 2023. - Hrvatski operator tržišta energije je pozvao investitore da popune upitnike kako bi što bolje pripremio planirane aukcije