OIE

Na Kosovu* će biti instaliran prvi veliki solarno-termalni sistem za dobijanje toplotne energije u regionu

Kosovo solarno-termalni sistem toplotna energija ebrd

Foto: Leonhard Niederwimmer from Pixabay

Objavljeno

23.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveći sistem za korišćenje solarne energije za proizvodnju toplotne energije na Zapadnom Balkanu biće izgrađen na Kosovu*. Zasad u regionu postoji samo jedan takav sistem i to u Pančevu, ali je kapacitet mnogo manji od onog koji će biti instaliran u Prištini.

Projekat daljinskog grejanja Solar4Kosovo označava početak ozbiljnog korišćenja solarne energije za proizvodnju toplote na Zapadnom Balkanu. Veliki solarni termalni projekti su ocenjeni kao odlično rešenje za dekarbonizaciju daljinskih sistema grejanja i smanjenje zagađenja vazduha u regionu.

Finansiranje za projekat na Kosovu* obezbedili su KfW banka, Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekat finansiraju KfW, EU i EBRD

Instalacija solarno termalnog sistema vredna je više od 80 miliona evra i uključuje dva granta nemačkog KfW-a i Evropske unije (EU) u vrednosti od 31,6 odnosno 21,5 miliona evra. Ostatak projekta finansira se kreditom EBRD-a u iznosu od 23,2 miliona evra, saopštila je ova banka.

Projekat predviđa instalaciju solarnih termalnih kolektora, snage 30 MW, i povećanje kapaciteta sistema daljinskog grejanja, kojim upravlja komunalno preduzeće Termokos, za 50 MW.

Inovativna tehnologija, koja će biti primenjena, omogućiće prikupljanje solarne energije tokom leta, njeno skladištenje i korišćenje za grejanje tokom zime.

U regionu je u planu pet solarno termalnih projekata

Investicija u Prištini, kako je naveo EBRD, je prvi od nekoliko predviđenih Fondom za obnovljive izvore u daljinskoj energetici na Zapadnom Balkanu (ReDEWeB), koji promoviše korišćenje obnovljivih izvora daljinskim sistemima grejanja i hlađenja. Program finansira austrijska vlada, a administrira EBRD.

Trenutno je u planu pet solarno termalnih projekata u regionu, svi u Srbiji, za gradove Beograd, Bor, Niš, Novi Sad i Pančevo, gde se i nalazi jedini operativni solarno termalni sistem u regionu.

Ove projekte razvijaju EBRD i KfW uz pomoć EU i vlada Austrije, Nemačke i Švajcarske.

Smanjiće se zagađenje vazduha i emisija CO2

Kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da će projekat obezbediti pristup sistemu centralnog grejanja za oko 38.000 građana. Takođe će zameniti peći i druge uređaje koji su koristili za grejanja i, u isto vreme, rešiti hronični problem zagađenja vazduha u Prištini, dodao je on.

Ambasador EU na Kosovu Tomas Šunjog najavio je da će EU nastaviti da podržava energetsku tranziciju i održivi razvoj Kosova* kroz još jedan projekat korišćenja solarne energije – elektrane od 100 MW za Kosovsku energetsku korporaciju (KEK).

Mnoge porodice u Prištini prestaće da koriste ugalj i drva za zagrevanje svojih domova

Prema rečima zamenika nemačkog ambasadora na Kosovu Matijasa Konrada, Nemačka je podržala Kosovo* u njegovoj tranziciji sa uglja na održivu energiju i dekarbonizaciju u skladu sa ciljevima Zelene agende za Zapadni Balkan. Solar4Kosovo, prema njegovim rečima, je logičan potez zasnovan na ovoj saradnji.

Zahvaljujući ovom projektu, mnoge porodice u Prištini će prestati da se greju na uglja i drvo, što će samo po sebi značajno povećati njihov kvalitet vazduha i smanjiti emisije CO2, rekla je Šarlot Rue, generalni direktor EBRD-a za centralnu i južnu Istočna Evropa.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

23. decembar 2022. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

23. decembar 2022. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

23. decembar 2022. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

23. decembar 2022. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.