OIE

Na Kosovu* će biti instaliran prvi veliki solarno-termalni sistem za dobijanje toplotne energije u regionu

Kosovo solarno-termalni sistem toplotna energija ebrd

Foto: Leonhard Niederwimmer from Pixabay

Objavljeno

23.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Najveći sistem za korišćenje solarne energije za proizvodnju toplotne energije na Zapadnom Balkanu biće izgrađen na Kosovu*. Zasad u regionu postoji samo jedan takav sistem i to u Pančevu, ali je kapacitet mnogo manji od onog koji će biti instaliran u Prištini.

Projekat daljinskog grejanja Solar4Kosovo označava početak ozbiljnog korišćenja solarne energije za proizvodnju toplote na Zapadnom Balkanu. Veliki solarno-termalni projekti su ocenjeni kao odlično rešenje za dekarbonizaciju daljinskih sistema grejanja i smanjenje zagađenja vazduha u regionu.

Finansiranje za projekat na Kosovu* obezbedili su KfW banka, Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekat finansiraju KfW, EU i EBRD

Instalacija solarno termalnog sistema vredna je više od 80 miliona evra i uključuje dva granta nemačkog KfW-a i Evropske unije (EU) u vrednosti od 31,6 odnosno 21,5 miliona evra. Ostatak projekta finansira se kreditom EBRD-a u iznosu od 23,2 miliona evra, saopštila je ova banka.

Projekat predviđa instalaciju solarnih termalnih kolektora, snage 30 MW, i povećanje kapaciteta sistema daljinskog grejanja, kojim upravlja komunalno preduzeće Termokos, za 50 MW.

Inovativna tehnologija, koja će biti primenjena, omogućiće prikupljanje solarne energije tokom leta, njeno skladištenje i korišćenje za grejanje tokom zime.

U regionu je u planu pet solarno termalnih projekata

Investicija u Prištini, kako je naveo EBRD, je prvi od nekoliko predviđenih Fondom za obnovljive izvore u daljinskoj energetici na Zapadnom Balkanu (ReDEWeB), koji promoviše korišćenje obnovljivih izvora daljinskim sistemima grejanja i hlađenja. Program finansira austrijska vlada, a administrira EBRD.

Trenutno je u planu pet solarno termalnih projekata u regionu, svi u Srbiji, za gradove Beograd, Bor, Niš, Novi Sad i Pančevo, gde se i nalazi jedini operativni solarno termalni sistem u regionu.

Ove projekte razvijaju EBRD i KfW uz pomoć EU i vlada Austrije, Nemačke i Švajcarske.

Smanjiće se zagađenje vazduha i emisija CO2

Kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da će projekat obezbediti pristup sistemu centralnog grejanja za oko 38.000 građana. Takođe će zameniti peći i druge uređaje koji su koristili za grejanja i, u isto vreme, rešiti hronični problem zagađenja vazduha u Prištini, dodao je on.

Ambasador EU na Kosovu Tomas Šunjog najavio je da će EU nastaviti da podržava energetsku tranziciju i održivi razvoj Kosova* kroz još jedan projekat korišćenja solarne energije – elektrane od 100 MW za Kosovsku energetsku korporaciju (KEK).

Mnoge porodice u Prištini prestaće da koriste ugalj i drva za zagrevanje svojih domova

Prema rečima zamenika nemačkog ambasadora na Kosovu Matijasa Konrada, Nemačka je podržala Kosovo* u njegovoj tranziciji sa uglja na održivu energiju i dekarbonizaciju u skladu sa ciljevima Zelene agende za Zapadni Balkan. Solar4Kosovo, prema njegovim rečima, je logičan potez zasnovan na ovoj saradnji.

Zahvaljujući ovom projektu, mnoge porodice u Prištini će prestati da se greju na uglja i drvo, što će samo po sebi značajno povećati njihov kvalitet vazduha i smanjiti emisije CO2, rekla je Šarlot Rue, generalni direktor EBRD-a za centralnu i južnu Istočna Evropa.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

23. decembar 2022. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

23. decembar 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

23. decembar 2022. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

23. decembar 2022. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik