Energetska kriza

Nemačka suspenduje saradnju na energetskim projektima sa Kosovom*

Nemačka suspenduje saradnju na energetskim projektima sa Kosovom*

Foto: Pixabay

Objavljeno

07.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka je odlučila da privremeno obustavi saradnju sa Kosovom* u različitim sektorima, zbog toga što vlada u Prištini ne preduzima korake ka smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije. Obustava saradnje je uključila i dva projekta iz sektora energetike.

Nemačka ambasada u Prištini je potvrdila za Radio Slobodna Evropa da je odluka o suspendovanju saradnje u različitim sektorima, doneta u skladu sa politikom Evropske unije, koja je prethodno uvela mere protiv Kosova*.

U saopštenju ambasade se ističe da ove mere Nemačke neće uticati na „projekte sa sektorom civilnog društva, kao ni na projekte koji su već u toku“. Mere između ostalog uključuju i odlaganje bilateralnog klimatskog partnerstva, naveli su u nemačkoj ambasadi.

Suspendovana dva veća projekta iz sektora energetike

Između ostalog, suspendovana su i dva velika projekta iz sektora energetike, navodi kosovski zira.info.

Otkazan je projekat vredan 87 miliona evra za solarno-termalnu elektranu kapaciteta 70 megavata, koja bi obezbedila toplotu za 38 hiljada stanovnika Prištine.

Naime, kompanija za daljinsko grejanje Termokos iz Prištine je planirala izgradnju solarne elektrane u obližnjem Obiliću, na površini od 25 hektara, a to postrojenje je trebalo da bude priključeno na daljinski sistem grejanja 2027. godine

Projekat se sastoji od solarnog termalnog sistema sa kolektorima na ukupno 6,9 hektara i fotonaponske elektrane koju instalirati vladina Kosovska energetska korporacija (KEK). Solarni kolektori će se koristiti za zagrevanje vode u podzemnom rezervoaru kapaciteta 410 hiljada kubnih metara. Prema planu, Nemačka je trebalo da obezbedi 60,6 miliona evra.

Pored toga, dugi projekat koji čeka dalji rasplet situacije je investicija u vrednosti od 110 miliona evra i odnosi se na izgradnju solarnih energetskih kapaciteta na deponiji KEK-a, koja je takođe suspendovana.

Planirano je da solarna elektrana od 100 megavata bude izgrađena na mestu gde je sada deponija pepela za termoelektranu Kosovo A.

Projekti će biti ponovo pokrenuti kad se smiri situacija

Evropska unija je preduzela mere protiv Kosova*, jer je vlada u Prištini ignorisala zahteve za smirivanje situacije na severu.

EU ima tri zahteva prema Kosovu*, koje podržavaju i druge zapadne zemlje, a to su hitno smirivanje situacije na severu, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

U saopštenju Ambasade Nemačke u Prištini navodi se da će projekti koji su trenutno obuhvaćeni ovim merama moći da budu ponovo pokrenuti čim se preduzmu „hitne mere za deeskalaciju“.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

7. jul 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

7. jul 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

7. jul 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

7. jul 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije