OIE

Nemačka zaustavila četiri projekta vredna 105 miliona evra u Republici Srpskoj

republika srpska nemacka projekti ambasada prekid trebinje 1

HE Trebinje 1 (foto: HET)

Objavljeno

10.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada odlučila je da okonča četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj čija je ukupna vrednost 105 miliona evra, saopštila je nemačka ambasada u Bosni i Hercegovini, a kao razlog je navedena secesionistička politika Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika.

Zaustavljeni su projekti rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vetroparka Hrgud i prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, koji je, takođe, predmet saradnje sa Švajcarskom.

Nemačka savezna vlada odlučila je da u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrednosti od 105 miliona evra i da se na taj način sukcesivno okončaju, poručila je Ambasada, i dodala da je pozadina ovog poteza nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika.

Četiri projekta su privremeno zaustavljena u aprilu 2022.

Ambasada podseća da je nemačka vlada zbog odluka Narodne skupštine Republike Srpske u decembru 2021. o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države BiH, u aprilu 2022. odlučila da privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Nemačka je tada tražila da se povuku „neustavne odluke“ Skupštine RS i da se okonča blokada državnih institucija.

Međutim, kako se dodaje, nije došlo do povlačenja secesionističkih mera koje je tražila nemačka vlada. Umesto toga, predsednik i Vlada RS nastavili su s eskalacijom političke krize, navela je Ambasada.

Savezna vlada Nemačke je zato sada donela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte, pa će oni sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom.

Ova odluka se, kako je saopšteno, eksplicitno ne odnosi na ostale projekte nemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom.

Zaustavljeni krediti KfW-a

Projekti koji su obustavljeni trebalo je da budu finasirani kreditima nemačke razvojne banke KfW. Ona je za vetroelektranu Hrgud pripremila 60 miliona evra, dok bi preostali iznos, od oko četiri miliona evra, obezbedila Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Za rehabilitaciju HE Trebinje  predviđena je donacija od četiri miliona evra nemačke vlade i kredit KfW-a od šest miliona evra.

Banka je odobrila i kredit od 10,3 miliona evra za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a Vlada Švajcarske bi trebalo da obezbedi donaciju od 4,3 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

10. avgust 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

10. avgust 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. avgust 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. avgust 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora