Otpad

Rumunija da usaglasi propise o upravljanju otpadom sa EU

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi ispunila ciljeve iz Sporazuma o pristupanju Evropskoj uniji (EU), Rumunija mora da usaglasi propise o upravljanju otpadom i otpadnim vodama sa EU.

Kako su krajnji rokovi za ispunjavanje ovih ciljeva sve bliži, problem sa otpadom i otpadnim vodama prepoznat je kao jedan od glavnih izazova sa kojima se Rumunija suočava. Ovo je objavljeno u izveštaju Evropske komisije (EIR) koji se bavi sprovođenjem mera zaštite životne sredine u ovoj državi.

Rumunija je značajno napredovala kada je u pitanju zaštita životne sredine od njenog prijema u EU 2007. godine, navodi se između ostalog u izveštaju. Međutim, ono što za ovu zemlju predstavlja izazov je sprovođenje zakona koji odražavaju ono što je u oblasti zaštite životne sredine dogovoreno na nivou EU na terenu. To je uglavnom posledica nedostatka planiranja, koordinacije i odgovarajućih sredstava.

Nedovoljna primena zakona naročito je problematična kada je u pitanju upravljanje otpadom i tretman otpadnih voda. Ostali izazovi sa kojima se Rumunija suočava su nedovoljna koordinacija i administrativni kapaciteti organa i agencija uključenih u sprovođenje propisa EU. Ovo se posebno odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i na zaštitu i upravljanje lokalitetima obuhvaćenim mrežom Natura 2000.

U izveštaju se navodi i da bi Rumunija mogla da ima bolje rezultate u organizaciji najboljih rešenja u sveobuhvatne i realistične planove upravljanja otpadom i prevencije uz uključivanje javnosti, kao i u uklanjanju  prepreka kada je reč o ciljanom korišćenju fondova EU za podršku ispunjenja zahteva. Osim toga, Rumunija bi trebalo da iskoristiti naredni ciklus upravljanja rečnim slivom za poboljšanje mreže monitoringa i metoda procene stanja voda.

Kada je reč o eko-inovacijama, Evropska komisija konstatuje da izvoz malih i srednjih preduzeća može da bude povećan zahvaljujući većoj podršci države i promovisanju efikasnosti resursa. Predlaže se i da država obezbedi stratešku i dugoročnu politiku uz intergrisani pristup kako bi se održivi razvoj uveo u glavne tokove, kao i rad na konkretnim aktivnostima na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi se iskoristili fondovi EU i ulagalo u održiva rešenja.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. februar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

15. februar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

15. februar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

15. februar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja