OIE

Rok za prijave za EUSEW nagrade produžen do 28. aprila

Rok prijave EUSEW nagrade produzen 28 aprila

Foto: EUSEW

Objavljeno

06.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Rok za prijave i nominacije za Evropske nagrade za održivu energiju – EUSEW Awards za 2022. godinu produžen je do 28. aprila. Organizatori su u novom pozivu istakli značaj plana REPowerEU za postizanje energetske nezavisnosti Evropske unije od Rusije i ubrzavanje tranzicije ka čistoj energetici.

Iskoristite dodatno vreme da usavršite svoju prijavu ili da nominujete osobu ili projekat koji su vas nadahnuli zalaganjem za bržu energetsku tranziciju Evrope, saopštila je Evropska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i životnu sredinu (CINEA) i objavila da je rok za Evropske nagrade za održivu energiju – EUSEW Awards produžen dve nedelje, do 28. aprila.

Ceremonija uručenja priznanja zakazana je za 26. septembar, kada počinje petodnevna Evropska nedelja održive energetike ili EUSEW. Finalisti treba da budu odabrani do sredine juna, a javno glasanje počinje 23. avgusta, dodaju organizatori.

Svi zainteresovani mogu direktno da se prijave ili da nominuju drugu osobu ili projekat s istaknutim pozitivnim uticajem na energetsku tranziciju u jednoj od četiri kategorije: inovacija, lokalna energetska akcija, žena u energetici i pionirska postignuća mladih u energetici.

Suočavanje s izazovom tokom Evropske godine mladih, ali i nadalje

Evropa sada više nego ikada treba ambiciozna i konkretna rešenja za ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora i ubrzavanje tranzicije ka čistoj energetici, navedeno je u novom pozivu, u kojem je posebno istaknut značaj plana REPowerEU. Naime, Evropska unija uvodi hitne mere za smanjenje zavisnosti od uvoza fosilnih goriva iz Rusije i za brže uvođenje zelene energije i poboljšavanje energetske efikasnosti.

„Želimo da čujemo za inovativne projekte koje finansira EU, kao i takve uticajne lokalne inicijative, za žene koje predvode promene i mlade ljude koji se suočavaju s ovim izazovom tokom Evropske godine mladih, ali i nadalje,“ poručuje CINEA. Ta agencija rukovodi EUSEW-om drugu godinu zaredom, u bliskoj saradnji s Generalnim direktoratom EU za energetiku.

Evropska nedelja održive energetike se obeležava od 2007, kada ju je uvela Evropska komisija. Ove godine će se organizovati u hibridnom formatu, što znači da će učesnici i govornici moći da se pojave i na licu mesta i onlajn. Taj događaj uključuje konferenciju na visokom nivou o energetskoj politici, zatim treći Evropski dan energetike za mlade kao i prilike za sastanke, štandove i druge aktivnosti za umrežavanje.

Rok prijave EUSEW nagrade 28 aprila
Vremenski raspored aktivnosti vezanih za EUSEW

Ozelenjavanje i digitalizacija za energetsku tranziciju Evrope

EUSEW okuplja institucije vlasti, privatne kompanije, nevladine organizacije, partnere iz projekata EU, istraživače i potrošače. Ovogodišnje geslo je ‘Ozelenjavanje i digitalizacija za energetsku tranziciju Evrope’.

Svako ko strastveno veruje u održivu energetiku i zanima ga Evropska nedelja održive energetike pozvan je ili pozvana da se uključi u diskusiju tako što će na društvenim medijima koristiti haštag #EUSEW2022, stoji u pozivu.

Početak prijava za Dane održive energetike, koji će se održavati od 1. juna, predviđen je za 26. april. Objavljivanje poziva za Networking Village odnosno selo za umrežavanje kao dopunu konferenciji zakazano je za 3. maj, a rok za prijave ističe 2. juna.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

6. april 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

6. april 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

6. april 2022. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

6. april 2022. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja