Mobilnost

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

rimac vern elektricni robotaksi

Foto: Tara Grbčić/LinkedIn

Objavljeno

04.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor firmi Rimac Automobili i Rimac Grupe, predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu. NOvi koncept su osmislili Rimac i dvojica njegovih najbližih kolega i prijatelja iz Rimac Grupe – Marko Pejković, sada generalni direktor firme Vern, i Adriano Mudri, dizajner Rimčevog čuvenog automobila Nevera i glavni dizajner u Vernu.

Svečano predstavljanje je održana u novom kampusu Rimac u Kerestincu, nedaleko od Zagreba.

Nova usluga i njen ekosistem zasnovani su na tri ključna elementa: potpuno autonomno električno vozilo, aplikacija po meri i specijalizovana infrastruktura. Prvi robotaksiji poćeće da saobraćaju u Zagrebu 2026. godine, saopštio je Vern.

Nakon glavnog grada Hrvatske, Vern bi trebalo da bude predstavljen u drugim evropskim gradovima, prvo u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a onda i na Bliskom istoku. Kompanija je saopštila da je već potpisala ugovore sa 11 gradova u Evropskoj Uniji, Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku i da pregovara sa više od 30 gradova širom sveta koji žele da postanu partneri.

Marko Pejković, generalni direktor Verna, rekao je da nova kompanija počinje izgradnju pogona u Zagrebu za masovnu proizvodnju autonomnih električnih vozila koja će se plasirati širom sveta.

Lokacija fabrike biće u južnom delu Zagreba, dodao je on, i naveo da će se tu vozila sklapati, kalibrisati i testirati.

U svakom gradu u kojem će Vern poslovati, postojaće specijalizovana infrastruktura pod nazivom Matični brod (eng. Mothership), saopštio je Vern.

Kupci mogu da personalizuju podešavanja vozila preko aplikacije pre nego što naruče vožnju

Mothership je, kako se navodi, mesto na kojem će se Vern vozila svakodnevno pregledati, održavati, čistiti i puniti, tako da su uvek bezbedna, čista i spremna da korisnike odvedu u novu avanturu. Prvi Mothership biće izgrađen u Zagrebu, pored centrale firme, rekao je Pejković.

Prema navodima kompanije, vozilo će biti osmišljeno na potpuno novoj platformi dizajniranoj da obezbedi sigurnost i udobnost, projektovanoj isključivo za autonomnu vožnju i korišćenjem autonomne platforme Mobileye Drive.

Kupci mogu da personalizuju podešavanja vozila preko aplikacije pre nego što naruče vožnju. Na taj način će vozilo izgledati baš onako kako im se sviđa kada je reč o udobnosti, osvetljenju, temperaturi, pa čak i mirisu, istakla je firma.

Rimac: Vern omogućava da tokom putovanja razmišljate, učite ili se opustite

Adriano Mudri, glavni dizajner u Vernu, rekao je da firma veruje da nije suština u tome da budete prvi, već da stvorite savršeno korisničko iskustvo.

„Želimo da napravimo razliku sa našim holističkim integrisanim pristupom, koji je osmišljen sa ciljem najboljeg mogućeg iskustva“, dodao je on.

Vozilo Vern će imati dva sedišta i koncept enterijera koji u potpunosti redefiniše ideju prostora u vozilu.

Mudri: Želeli smo da unutrašnjost manje bude automobilska i da više liči na dnevnu sobu

„Želeli smo da unutrašnjost manje podseća na automobil i da više liči na dnevnu sobu. Nema tipične kontrolne table, volana i pedala. Ali, tu je ultra široki ekran od 43 inča koji je za zabavu, ali i dobijanje informacija o putovanju tokom vožnje”, objasnio je on.

Prema rečima Mate Rimca, krajnji rezultat biće najbolje moguće iskustvo mobilnosti za svakoga.

„Vern oslobađa vreme i omogućava vam da razmišljate, učite ili se opustite, da poboljšajte svoj život sa svakim putovanjem. Prebacujemo pažnju sa same tehnologije na njene prednosti. Vern će pretvoriti vreme putovanja u šansu za lični rast, otkriće i uživanje“, naglasio je Rimac.

rimac vern robotaksi

Neposlušni Vern

Inače, samo predstavljanje Verna izazvalo je veliku pažnju javnosti. Jedan od razloga bio je i taj što na samom događaju, kojem je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, auto nije poslušao Rimca da izađe na pozornicu.

On je kasnije objasnio da je došlo do kvara koji je vrlo brzo otklonjen. Dobronamerne je to podsetilo na slične propuste koje su prilikom predstavljanja svojih inovacija imali Elon Maks i Stiv Džobs.

Rimac je kasnije na društvenim mrežama postavio i svoj komentar: “Ovih dana je toliko gluposti napisano o Vernu da nisam htio niti odgovarat. Ovo je trenutnutno vrhunac pa si ne mogu pomoć. Tesla/Elon nije predstavio svoj robotaxi. Tek ga treba predstavit. Mi smo svoj predstavili. I sad mi kopiramo njih? Zanimljivo.”

On je takođe objavio i snimak kako je nastao Vern.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

4. jul 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

4. jul 2024. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

4. jul 2024. - Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited

rimac vern elektricni robotaksi

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

4. jul 2024. - Mate Rimac predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu