Voda

Restrikcije vode za piće širom Srbije

Restrikcije vode za pice sirom Srbije

Slika: Rajesh Balouria from Pixabay

Objavljeno

06.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

06.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Stanovnici Arilja, Gornjeg Milanovca, Čačka, Bele Palanke, Mladenovca, Lazarevca, Topole, Vlasotinca poslednjih dana i nedelja suočavaju se sa nestašicama pijaće vode, dok se u mnogim mestima apeluje da se potrošnja smanji, što je stotine građana izvelo i na ulice. Razlog su, prema objašnjenju nadležnih, povećana i neracionalna potrošnja zbog tropskog talasa, niski vodostaji reka, ali i kvarovi.

Restrikcije vode, koje su nekada bile sporadične i izazvane samo kvarovima, sada postaju skoro redovna dešavanja tokom letnjih meseci. Da li su pravi razlozi za restrikcije loše upravljanje izvorištima i komunalnim vodovodima, kao i neracionalna potrošnja, ili klimatske promene, koje se ogledaju u visokim temperaturama, pokazaće vreme. U oba slučaja nešto se mora preduzeti, i to brzo, a protesti u Lazarevcu i Mladenovcu govore da je nezadovljstvo građana veliko.

Arilje, Gornji Milanovac, Lučani, Požega, Čačak: nizak vodostaj Rzava

Pet gradova i opština u zapadnoj Srbiji prethodnih dana suočilo se sa najavama da će biti uvedene restrikcije, što se i desilo u Arilju i Gornjem Milanovcu.

U JP „Rzav“ Arilje koje snabdeva ove gradove i opštine, kažu da se vodostaj Rzava smanjuje nedeljama, pa je i distribucija vode sa 720 litara u sekundi smanjena na 600, i da je moguće dalje smanjenje. Kao razlog u ovom preduzeću navode pad vodostaja Rzava, ali i rast potrošnje, posebno u seoskim naseljima.

Koliko je situacija kritična govori podatak da je Gradsko veće Čačka prvo najavilo da su moguća isključenja vode i po 24 sati, ali je zatim to smanjilo na 12 sati. Inače, u mnogim lokalnim samoupravama zabranjeno je polivanje parkova i bašta, pranje ulica i kola, a poštovanje ove zabrane kontrolišu komunalna policija i opštinske inspekcije.

Mladenovac i Lazarevac: protesti jer vode nema i po sedam dana

Protesti zbog restrikcija u snabdevanju vodom izbili su u Mladenovcu i Lazarevcu. U Mladenovcu su se desili u više navrata u junu i julu, a bilo je perioda kada pojedini delovi grada nisu imali vodu i po sedam dana.

Lazarevčani, kako tvrde, imaju problem sa vodonsabdevanjem već više decenija, pa su restrikcije više nego redovne. Kako su preneli lokalni mediji, građani su nezadovoljni i što nisu redovno obaveštavani o restrikcijama.

Rešenje za Mladenovac je, kako su obećali nadležni, gradnja regionalnog vodovoda Makiš – Mladenovac, koji bi trebalo da bude gotov 2025, a za Lazarevac da se osloni na bunare dok se ne izgradi fabrika vode „Makiš 3“, što se očekuje za nekoliko godina.

Topola: presušili bunari dubine 30 metara

Bez vode je ostao deo opštine Topola, tačnije više sela sa oko 4.000 domaćinstava i oko 11.000 meštana. Opštinske vlasti su saopštile da Topola iz postojećih izvorišta dobija 27 litara vode u sekundi, ali da joj je potrebno između 35 i 40 litara.

Osim slabog dotoka, razlog je, kako se dodaje, i neracionalno korišćenje vode. Kako bi se obezbedile dovoljne količine i za životinje koristiće se cisterne. Meštani kažu da su presušili i bunari dubine i do 30 metara, što se vrlo retko dešavalo. Opštinska vlast je poručila da vode neće biti u celoj opštini ako ne bude kiše.

Bela Palanka i Vlasotince: samo tehnička voda zbog kvarova

Potrošači u Beloj Palanci već 18 dana nemaju vodu za piće, već samo za tehničku upotrebu, a ni nje nije bilo tri dana. Razlog je, kako su saopštile opštinske vlasti, kvar na pumpama na vodozahvatu „Vrelo“. U toku su provere da li je voda ispravna za piće.

Kvar na dalekovodu izazvao je probleme u snabdevanju Vlasotinca. Posle nekoliko dana kvar je otklonjen, ali je onda voda nekoliko dana bila samo za tehničku upotrebu.

Komentara: (1)
Sladjana / 13.08.2021.

Ja nemam problem sa vodom, jer imam nobelov aparat za vodu koji pored filtera i reversne osmoze ima i rezervoar od 10l.Pijem cistu,preciscenu vodu,a kada su restikcije, ja uvek imam u burencetu.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

6. avgust 2021. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

6. avgust 2021. - Reka Vjosa je dobila najviši nacionalni stepen zaštite zahvaljujući dugogodišnjoj kampanji i saradnji državnog i civilnog sektora

Plutajuci fotonaposnski sistemi sprecavaju isparavanje vode

Plutajuće solarne elektrane ograničavaju isparavanje vode iz jezera

6. avgust 2021. - Po rezultatima istraživanja u Brazilu, fotonaponski paneli mogu da smanje isparavanje vode iz akumulacija do čak 60 odsto

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

6. avgust 2021. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS