Klimatske promene

Rešenje za CO2 postoji – prikupljanje pa korišćenje u građevinarstvu, hemijskoj industriji

Gradevinski materijali trziste CO2 2040 550 milijardi dolara

Slika: Građevinski materijali dominiraju projekcijom za svetsko tržište upotrebe CO2 u milijardama dolara (Lux Research)

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Upotreba CO2 će u sledećih deset godina stvoriti tržište vredno 70 milijardi dolara, a zatim ga do 2040. skoro ušestostručiti, na 550 milijardi, pokazuje poslednja procena. Države i industrija se okreću ovoj tehnologiji, koja doprinosi ublažavanju klimatskih promena, a cement i drugi građevinski materijali otvaraju najveći potencijal za investicije.

Ugljen-dioksid značajno doprinosi klimatskim promenama, no interesovanje za mogućnosti njegovog korišćenja u privredi je u porastu, navodi Lux Research u svom izveštaju ‘CO2 Capture & Utilization: The Emergence of a Carbon Economy’. Putanja upotrebe najpoznatijeg gasa s efektom staklene bašte usmerena je naviše, prema projekcijama, pogotovo u građevinarstvu, a šire se i sektori hemijskih proizvoda, materijala, goriva i hrane.

Vlade i investitori se okreću potencijalnoj koristi od trenda prikupljanja i skladištenja CO2, jednog od načina za ublažavanje globalnog zagrevanja. Uprkos neviđenim merama protiv klimatskih promena tokom poslednjih deset godina, na globalnom nivou je zabeležen stalni rast emisija, izuzev pada iz 2020. godine pripisanog pandemiji virusa korona.

Obiman prostor se otvara u proizvodnji cementa, betona

Pomenuta kuća se bavi istraživanjima u kojima koristi tehnologiju i pruža savetodavne usluge. Otkrila je da će tržište zarobljavanja i upotrebe CO2 najverovatnije do 2030. dostići 70 milijardi dolara, a deset godina kasnije čak 550 milijardi. Najsnažniji pokretač je sektor građevinskih materijala, za kojeg se predviđa da će u roku od dve godine zauzeti 86 odsto tržišta. CO2 se može koristiti u proizvodnji agregata koji se mešaju sa cementom ili direktno ubacuju u vlažni beton.

Nema velikih tehničkih barijera za upotrebu CO2 u građevinarstvu

Za tehnologije upotrebe CO2 u građevinskoj industriji nema velikih tehničkih barijera – njihovo usvajanje bi ograničili isključivo regulatorni faktori, kaže Runeel Daliah, glavni autor i analitičar u gorenavedenoj firmi.

Šanse u hemijskoj industriji

Osim toga, ugljen-dioksid se može pretvoriti u hemikalije, ugljenične aditive za čeličane, zatim goriva, polimere i belančevine. Trenutni projekti prikupljanja i zarobljavanja CO2, poznati po engleskom akronimu CCS, uglavnom se izvode na polju separacije industrijskih gasova u preradi prirodnog gasa i proizvodnji đubriva.

„Goriva, hemijski proizvodi i karbonski aditivi otvaraju široke mogućnosti za upotrebu CO2, ali do nje neće doći bez opsežnih inovacija ili regulatorne podrške za raširenu primenu. Sektori polimera i proteina ostaće niše za korišćenje CO2 uprkos očekivanom proboju tehnologije“, dodaje Daliah.

Direktno izvlačenje CO2 iz vazduha ostaće tržišna niša

Uvođenje CO2 u proizvodnju goriva nosiće sintetičko gorivo za mlaznjake iliti kerozin – troškovi proizvodnje su kod te tehnologije visoki, ali sintetička goriva imaju suštinski značaj za dekarbonizaciju avioprevozničke delatnosti. Ovo jedinjenje se koristi i za proizvodnju metana.

Od ugljen-dioksida mogu da se proizvode kerozin i metan

Dosad su na komercijalnom nivou sprovedena samo dva projekta prikupljanja ugljen-dioksida u fazi posle sagorevanja – Boundary Dam CCS u Kanadi i Petra Nova CCS u Sjedinjenim Državama. Reč je o izdvajanju CO2 iz otpadnih gasova. Direktno prikupljanje iz vazduha će ostati niša na tržištu, dodaju autori izveštaja.

„Hvatanje CO2 je važno rešenje za one koji ga ispuštaju, a nemaju priuštive i brze alternative za smanjenje emisija. U novim tehnologijama se teži spuštanju troškova prikupljanja ispod 80 dolara po metričkoj toni CO2, ali takve tvrdnje tek treba da se potvrde u većem obimu. Uvođenje u kratkom roku će, stoga, pri zamahu biti oslonjeno na agresivnu naplatu emisija ugljenika i finansijske podsticaje“, izjavila je viša saradnica za istraživanja Holly Havel.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

19. februar 2021. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

19. februar 2021. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. februar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

19. februar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić