OIE

Republika Srpska smanjila naknadu za obnovljive izvore koju plaćaju potrošači

republika srpska naknada oie potrosaci

Slika: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

14.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Građani i privreda u Republici Srpskoj od 1. januara sledeće godine plaćaće za 15% manju naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

Vlada Republike Srpske odlučila je da smanji naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koja se svaki mesec iskazuje na računima građana za električnu energiju. Moglo bi se reći da je reč o presedanu s obzirom da je ova naknada, koja se određuje na godišnjem nivou, od 2015. samo povećavana jer se i proizvodnja iz obnovljivih izvora povećavala, pa je bilo potrebno više novca da se isplate subvencije.

Naknada je, kako je saopštila vlada, smanjena sa 0,0075 konvertibilnih maraka  po kilovat-satu na 0,0064 KM, što je smanjenje oko 15 odsto.

Ministar Petar Đokić istakao je da se smanjenje naknade uklapa u opštu politiku Republike Srpske da se smanje sva opterećenja građanima i privredi

Iznos naknade u RS nije menjan od 1. januara 2018. kada je povećana sa 0,0052 KM na 0,0075 KM. Federacija BiH je sredinom oktobra povećala ovu naknadu sa 0,002555 KM na 0,004727 KM. Inače, ova naknada je u Srbiji o,093 dinara i nije promenjena u poslednje dve godine.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske kažu da je nova naknada izračunata na osnovu količina koje će se proizvoditi u već izgrađenim elektranama i elektranama koje će biti završene u narednoj godini, ali i na osnovu odobrenih troškova za rad Operatora sistema podsticaja. Takođe, u računicu je uključen i iznos sredstava za unapređenje mera za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu životne sredine i planirana potrošnja krajnjih kupaca u Republici Srpskoj.

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se smanjenje naknade uklapa u opštu politiku Republike Srpske da se smanje sva opterećenja građanima i privredi i da se pomogne na svaki način posebno u ovom vremenu.

Inače, Slovenija je u martu zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 na tri meseca obustavila naplatu naknade za obnovljive izvore od domaćinstava i malih poslovnih korisnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

14. decembar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. decembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. decembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

14. decembar 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije