OIE

Republika Srpska smanjila naknadu za obnovljive izvore koju plaćaju potrošači

republika srpska naknada oie potrosaci

Slika: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

14.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Građani i privreda u Republici Srpskoj od 1. januara sledeće godine plaćaće za 15% manju naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

Vlada Republike Srpske odlučila je da smanji naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koja se svaki mesec iskazuje na računima građana za električnu energiju. Moglo bi se reći da je reč o presedanu s obzirom da je ova naknada, koja se određuje na godišnjem nivou, od 2015. samo povećavana jer se i proizvodnja iz obnovljivih izvora povećavala, pa je bilo potrebno više novca da se isplate subvencije.

Naknada je, kako je saopštila vlada, smanjena sa 0,0075 konvertibilnih maraka  po kilovat-satu na 0,0064 KM, što je smanjenje oko 15 odsto.

Ministar Petar Đokić istakao je da se smanjenje naknade uklapa u opštu politiku Republike Srpske da se smanje sva opterećenja građanima i privredi

Iznos naknade u RS nije menjan od 1. januara 2018. kada je povećana sa 0,0052 KM na 0,0075 KM. Federacija BiH je sredinom oktobra povećala ovu naknadu sa 0,002555 KM na 0,004727 KM. Inače, ova naknada je u Srbiji o,093 dinara i nije promenjena u poslednje dve godine.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske kažu da je nova naknada izračunata na osnovu količina koje će se proizvoditi u već izgrađenim elektranama i elektranama koje će biti završene u narednoj godini, ali i na osnovu odobrenih troškova za rad Operatora sistema podsticaja. Takođe, u računicu je uključen i iznos sredstava za unapređenje mera za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu životne sredine i planirana potrošnja krajnjih kupaca u Republici Srpskoj.

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se smanjenje naknade uklapa u opštu politiku Republike Srpske da se smanje sva opterećenja građanima i privredi i da se pomogne na svaki način posebno u ovom vremenu.

Inače, Slovenija je u martu zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 na tri meseca obustavila naplatu naknade za obnovljive izvore od domaćinstava i malih poslovnih korisnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste

Investitor zelenu energiju Gautam Adani drugo mesto listi najbogatijih

Investitor u zelenu energiju Gautam Adani dostigao drugo mesto na svetskoj listi najbogatijih

22 септембра 2022 - Indijski milijarder Gautam Adani prestigao je Jeffa Bezosa iz Amazona i postao druga osoba po bogatstvu na planeti