OIE

Republika Srpska smanjila naknadu za obnovljive izvore koju plaćaju potrošači

republika srpska naknada oie potrosaci

Slika: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

14.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Građani i privreda u Republici Srpskoj od 1. januara sledeće godine plaćaće za 15% manju naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

Vlada Republike Srpske odlučila je da smanji naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koja se svaki mesec iskazuje na računima građana za električnu energiju. Moglo bi se reći da je reč o presedanu s obzirom da je ova naknada, koja se određuje na godišnjem nivou, od 2015. samo povećavana jer se i proizvodnja iz obnovljivih izvora povećavala, pa je bilo potrebno više novca da se isplate subvencije.

Naknada je, kako je saopštila vlada, smanjena sa 0,0075 konvertibilnih maraka  po kilovat-satu na 0,0064 KM, što je smanjenje oko 15 odsto.

Ministar Petar Đokić istakao je da se smanjenje naknade uklapa u opštu politiku Republike Srpske da se smanje sva opterećenja građanima i privredi

Iznos naknade u RS nije menjan od 1. januara 2018. kada je povećana sa 0,0052 KM na 0,0075 KM. Federacija BiH je sredinom oktobra povećala ovu naknadu sa 0,002555 KM na 0,004727 KM. Inače, ova naknada je u Srbiji o,093 dinara i nije promenjena u poslednje dve godine.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske kažu da je nova naknada izračunata na osnovu količina koje će se proizvoditi u već izgrađenim elektranama i elektranama koje će biti završene u narednoj godini, ali i na osnovu odobrenih troškova za rad Operatora sistema podsticaja. Takođe, u računicu je uključen i iznos sredstava za unapređenje mera za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu životne sredine i planirana potrošnja krajnjih kupaca u Republici Srpskoj.

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se smanjenje naknade uklapa u opštu politiku Republike Srpske da se smanje sva opterećenja građanima i privredi i da se pomogne na svaki način posebno u ovom vremenu.

Inače, Slovenija je u martu zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 na tri meseca obustavila naplatu naknade za obnovljive izvore od domaćinstava i malih poslovnih korisnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin-solar-krovovi-zgrade

Berlin uvodi obavezne solarne panele za nove zgrade od 2023.

05 March 2021 - Berlin uvodi obavezu postavljanja fotonaponskih ili solarno-termalnih sistema na krovove novoizgrađenih zgrada od 2023. godine.

milanovic coric smernice potencijal solarna energija hrvatska

Hrvatska ima potencijal da izgradi solarne elektrane snage 6,8 GW

04 March 2021 - Potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj procenjen je na 6,8 GW, od...

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.