OIE

Republika Srpska smanjila naknadu za obnovljive izvore koju plaćaju potrošači

republika srpska naknada oie potrosaci

Slika: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

14.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Građani i privreda u Republici Srpskoj od 1. januara sledeće godine plaćaće za 15% manju naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

Vlada Republike Srpske odlučila je da smanji naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koja se svaki mesec iskazuje na računima građana za električnu energiju. Moglo bi se reći da je reč o presedanu s obzirom da je ova naknada, koja se određuje na godišnjem nivou, od 2015. samo povećavana jer se i proizvodnja iz obnovljivih izvora povećavala, pa je bilo potrebno više novca da se isplate subvencije.

Naknada je, kako je saopštila vlada, smanjena sa 0,0075 konvertibilnih maraka  po kilovat-satu na 0,0064 KM, što je smanjenje oko 15 odsto.

Ministar Petar Đokić istakao je da se smanjenje naknade uklapa u opštu politiku Republike Srpske da se smanje sva opterećenja građanima i privredi

Iznos naknade u RS nije menjan od 1. januara 2018. kada je povećana sa 0,0052 KM na 0,0075 KM. Federacija BiH je sredinom oktobra povećala ovu naknadu sa 0,002555 KM na 0,004727 KM. Inače, ova naknada je u Srbiji o,093 dinara i nije promenjena u poslednje dve godine.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske kažu da je nova naknada izračunata na osnovu količina koje će se proizvoditi u već izgrađenim elektranama i elektranama koje će biti završene u narednoj godini, ali i na osnovu odobrenih troškova za rad Operatora sistema podsticaja. Takođe, u računicu je uključen i iznos sredstava za unapređenje mera za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu životne sredine i planirana potrošnja krajnjih kupaca u Republici Srpskoj.

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se smanjenje naknade uklapa u opštu politiku Republike Srpske da se smanje sva opterećenja građanima i privredi i da se pomogne na svaki način posebno u ovom vremenu.

Inače, Slovenija je u martu zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 na tri meseca obustavila naplatu naknade za obnovljive izvore od domaćinstava i malih poslovnih korisnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija zakon lokacijama solarne parkove vetroelektrane

Slovenija spremila zakon o lokacijama za solarne parkove, vetroelektrane

14. decembar 2020. - Slovenija je predstavila nacrt zakona kojim želi da reguliše prostorno planiranje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

14. decembar 2020. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

14. decembar 2020. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane na rubu propasti

14. decembar 2020. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana