OIE

Naknada za podsticaj proizvodnje iz OIE ostaje ista i u 2019.

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije odlučila je da u 2019. godini ne poveća naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, pa će ova taksa i dalje biti 0,093 dinara po kWh.

Naknada za podsticaj obračunava se tako što se iznos naknade množi sa izmerenom količinom potrošnje aktivne električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu, a koja se izražava u kWh. Taksu plaćaju svi potrošači električne energije preko računa.

Povlašćeni proizvođači električne energije su oni koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora. Reč je o malim hidroelektranama (MHE), solarnim elektranama, vetroparkovima, biogasnim elektranama.

Sredstva prikupljena od naknade koriste se i za troškove balansiranja proizvodnje električne energije od povlašćenih proizvođača električne energije koje obavlja Elektroprivreda Srbije (EPS).

Naknada je uvedena 2013. godine, i regulisana je Uredbom o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2019. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

14. februar 2019. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

14. februar 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. februar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. februar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe