OIE

Republika Srpska dobila Pravilnik o kupcima – proizvođačima

republika srpska pravilnik o kupcima-proizvodjacima

Foto: by e-gabi from Pixabay

Objavljeno

04.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (REERS) usvojila je Pravilnik o kupcima – proizvođačima kojim se stvaraju uslovi da domaćinstva i firme proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri (kupci-proizvođači). Najlakši način da to učine je instalacija solarnih panela.

Pravilnik o kupcima – proizvođačima usvojen je godinu i po dana od usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije kojim je propisano njegovo donošenje, prenosi Capital.ba.

U Nacrtu Pravilnika navodi se da se elektrana kupca-proizvođača dimenzioniše tako da instalisana snaga odgovara njegovoj potrošnji, odnosno da ukupna proizvedena električna energija na godišnjem nivou bude na nivou njegove godišnje potrošnje ili manje.

Instalisana snaga elektrane, u slučaju primene šeme neto merenja ili neto obračuna, ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta krajnjeg kupca, navodi se u dokumentu.

Nema ograničenja za kapacitet elektrana

To znači da domaćinstva i firme neće biti dodatno ograničene prilikom postavljanja solarnih elektrana, što se dešava u pojedinim zemljama, kao što  su, na primer Grčka ili Srbija.

Obračun preuzete i predate proizvedene električne energije kupaca-proizvođača obavlja se primenom neto merenja za elektrane snage do 10,8 kW (uključujući 10,8 kW), neto obračuna za elektrane snage od 10,8 kW do 50 kW (uključujući 50 kW) i standardne šeme snabdevanja za elektrane instalisane snage preko 50 kW.

Inače, u Srbiji se neto merenje primenjuje na domaćinstva, a neto obračun na firme.

Snabdevač ima balansnu odgovornost za merno mesto kupca-proizvođača, s tim da je prozjumer čija je instalisana snaga elektrane veća od 150 kW dužan da prijavljuje dnevni raspored rada i snosi troškove debalansa.

Kupci iz kategorije domaćinstva i komercijalni kupci čiji su objekti locirani unutar iste zgrade ili stambenog kompleksa imaju pravo učešća u šemi zajedničke proizvodnje, piše u Pravilniku.

Moguća i promena modela obračuna i gubitak statusa prozjumera

Prozjumeri imaju pravo da promene šemu obračuna. Tako kupac-proizvođač koji na godišnjem nivou u kontinuitetu ostvaruje višak proizvodnje u odnosu na potrošnju, a za koga se prema kriterijumu instalisane snage postrojenja primenjuje neto merenje ili neto obračun, ima pravo na primenu standardne šeme snabdevanja.

U slučaju da godišnja proizvodnja elektrane kupca-proizvođača, koji ne pripada kategoriji domaćinstva, odstupa od godišnje potrošnje manje od 30 odsto, kupac-proizvođač ima pravo da višak proizvedene električne energije prodaje na tržištu po standardnoj šemi snabdevanja u skladu sa propisima.

Operator distributivnog sistema proverava ostvarenje proizvodnje i potrošnje kupca-proizvođača

Ta šema podrazumeva obračun preuzete električne energije sa mreže i predate proizvedene električne energije nezavisno. Snabdevač obavlja obračun i izdaje fakturu kupcu-proizvođaču za preuzetu energiju primenom ugovorene cene snabdevanja, a prozjumer obavlja obračun i izdaje fakturu za predatu energiju primenom ugovorene cene za takvu energiju.

Kupci-proizvođači mogu i da izgube taj statusa. Naime, operator distributivnog sistema 1. aprila svake godine obavlja proveru ostvarenja proizvodnje i potrošnje kupca-proizvođača.

U slučaju da je tri godine za redom odstupanje veće od 30 odsto, kupac-proizvođač gubi status, o čemu ga obaveštava operator najkasnije 15 dana od dana utvrđivanja razloga za gubitak statusa, pri čemu se status gubi na dan 31. maj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji