OIE

EPS objavio modele ugovora za prozjumere – ispunjeni uslovi da građani i firme instaliraju solarne panele

vodic-za-instaliranje-solarnih-panela-modeli-ugovora-eps-prozjumeri

Foto: iStock

Objavljeno

04.03.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

04.03.2022.

Država

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) je objavila modele ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem (za domaćinstva) i sa neto obračunom (za kompanije) čime je u praksi završena primena zakonskog okvira za uvođenje statusa kupac-proizvođač (prozjumer) u Srbiji.

Građani i firme sada imaju zakonski okvir koji im omogućava da instaliraju solarne panele za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju, i tako dugoročno smanje račune i zagađenje životne sredine, a pomoć u tome će im biti subvencije države. Da podsetimo, zakonski okvir predstavljaju novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmene Zakona o energetici, doneti aprila 2021, kao i Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, usvojena avgusta prošle godine.

Građani i firme ugradnjom solarnih panela mogu da dugoročno smanje račune i zagađenje životne sredine

Elektroprivreda Srbije je na svom sajtu objavila uputstvo, zahteve za zaključenje ugovora, kao i modele ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem (za domaćinstva) i sa neto obračunom (za kompanije).

Nakon procedure izgradnje solarne elektrane, tehničke spremnosti za priključenje na elektrodistributivnu mrežu, i ugradnje dvosmernog brojila, budući kupci-proizvođači EPS-u podnose zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem (za domaćinstva i stambene zajednice) ili neto obračunom (za kompanije i ostale aktere koji nisu domaćinstva i stambene zajednice). Zahtev se podnosi elektronskim putem na email adresu kp@eps.rs.

EPS i Elektrodistribucija Srbije su objavili uputstva za instaliranje solarnih panela

Po zaključenju ugovora, EPS obaveštava Elektrodistribuciju Srbije (EDS) da je ugovor potpisan, i EDS u roku od 5 dana priključuje objekat krajnjeg kupca na elektroenergetsku mrežu, i upisuje ga u Registar kupaca-proizvođača.

Inače, i EDS je nedavno objavio uputstvo kako domaćinstva mogu da steknu status prozjumera.

Komentara: (21)
Boban micic / 07.03.2022.

Postovani
Sve je to lepo u prici u stvarnosti mi smo jos uvek daleko od zemalja evropske unije kod kojih je to reseno na nacin koji se resava u svetu.
Moja firma je podnela zahtev za izgradnju solarne elektrane 115kw . Na jedan papir uslovi projektovanja i prikljucka tj.upp cekamo 4 meseca.
Zahtev smo podneli jos 10.12.2021 eps u nisu.jos uvek nemamo odgovor.
Strasno.
Hvala

Moma istraga / 07.03.2022.

Evo doslo vreme,sada ce moci EPS da krade struju od potrosaca tojest od proizvodjaca!🤣

Miodrag kitic / 07.03.2022.

Koja Firma izvodi radove na podrucju opstine. Backa palanka.Koga kontaktirati?

Suzana Nikolić / 07.03.2022.

Ja imam sedam panela i leti imam puno struje iz Grocke sam dali će moći Ova opština da konkuriše

Ero / 07.03.2022.

Molim da mi se jave ponudžači firme koje ugrađuju panele.Zainteresovan sam za maksimum 10,8 kw.Cena i kvalitet (panela)su na prvom mestu.

Doca Nepričava / 07.03.2022.

Zainteresovan duže vreme pokušavao pre par godina nisam uspeo,tačnije nisam dobio licencu.Nadam se da će sada biti uspešno.

naucnik / 08.03.2022.

Dogoreće i „vaša“ sveća, pišite Srpski, da ceo svet razume.Koji prozjumer.Videla guska da se konji podkivaju, pokondirene tikvetine nijedne.

Aleks / 08.03.2022.

Kolika je cena „cuvanja“ el. en. koju proizvodjac/ potrosac (producer consumer – prozjumer) isporucuje ed mrezi? Tu info sam video ali se ne daju detalji o tome u ovim tekstovima.

Djordjević Momcilo / 08.03.2022.

Šta je sve potrebno da domaćinstvo može dobiti subvenciju za izgradnju solarne elektrane tj, za ugradnju solarnih panela?

Stanko / 08.03.2022.

Dali ce se gradjani koji daju struju EPSu tretirsti kao preduzetnici. Kako ce se obracunavati PDV. Meni izgleda da ce biti duplo oporezivani, jednom kad uzimaju struju a drugi put kad daju. Kako ce biti tretirsni penzioneri koji imaju solarne panele za svoju upotrebu, akako kada daju struju EPSu.

Miodrag / 09.03.2022.

Da li će prozjumer ukoliko proizvode više nego što je potrošio na kraju godine dobiti pare za taj višak el. energije ???

Nebojša / 10.03.2022.

Koja firma izvodi radove na teritorije opština Bačka Palanka, i koji su uslovi

Ana / 11.03.2022.

Sve je to lepo, to vase objavljivanje konkursa za razne subvencije. Sve više verujem da je to šarena laža. Nigde nevidim da pise gde i kome i kako da se obratimo, nisam ckula da je neko to dobio. Tako da u ovu sarenu lažu neverujem.

Djordjevic nikola / 11.03.2022.

Na kosovu danas ugradi solarne panele prijavi to distribuciji i za 3 dana mu se ugradi dvosmerno brojilo potpisu se ugovori i zavrsena prica.da ne givorim kako je to savrseni reseno u EU… kasnimo kao i u svemu 3 decenije😭

Vladimir Sanovic / 12.03.2022.

Nigde ne vidim da pise gde i kome i kako da se obratimo za subvencije, a kome za dobijanje dozvole? Šta je sve potrebno da domaćinstvo može dobiti subvenciju za ugradnju solarnih panela?
Koja Firma izvodi radove na podrucju opstine Zajecar. Koga kontaktirati?

Milenković Zoran / 13.03.2022.

Mene interesuje ovo solarno sa panelima do 6.5 Kil to jest 3 panela po 125 w.Ako ima neka firma neka mi se javi.

Dragan Terzic / 13.03.2022.

Postovani Vladimire Spasicu
Pre nego napisete ovakav tekst dobro se raspitajte i nemojte dovoditi narod u zabludu.
U Krusevcu su ugradjene dve solarne elektrane od 10.8 kw i postavljeno brojilo od EPS a sada im skidaju i gase solarnu elektranu jer snabdevanje nije moglo da sklopi ugovor zato sto nas zakon ne poznaje
Razmenu energije zbog PDV-a jer nisu pravna lica. Pisete lazi rekla kazala u predizbornoj kampanji.
Dugujete veliko izvinjenje gradjanima Srbije za iznete neistine.

Golub / 16.03.2022.

Joj kad bi u Eps,u radili Ljudi a ne Idioti. Nekako!!!!! I kad bih imao neko da ih kotrolise tu i tamo. Ovako nista. Ja 6 meseci prikuplam Papiere i digao sam ruke.

Marko / 02.05.2022.

„Zelena“ struja je svugde višestruko skuplja. Tako da dokle god ne bude omogućena prodaja struje uz naknadu (ili kompenzacija za duplo više kilovata sa mreže) ova trampa se ne isplati.

Đorđe / 10.06.2022.

Da li se PDV plaća na sve kilovat koje sam i potrošio i proizveo ili samo na razliku više potrošenih od proizvedenih.?

Tito / 20.06.2022.

Pozzz

Ja dobio subv za 6kwh, u narednom periodu da ugradjujemo, ali nikako da dodjem do podataka tj matematike na prostom racunu da mi neko napise objasni sta ko kome dodje i kako se obracunava,
Predracun mi kaze da sam predimenzionisao 30%, u smislu kompletnu kucnu potrosnju sa svim uredjajima A++, kao i sa toplotnom pumpom fisman za toplu vodu i grejanje.
Evo za maj , 4clana, 2 kupatila, kuhinja, masina za pranje sudova i vesa, sve prikaceno na toplu vodu…pumpa potrosila 40kwh vise i 30 nize tarife….sto je smesno….realnih 300din, i kad mi uvale takse to je 2000,00…
E zanima me sta je sa racunom ako i kako on izgleda kad ja proizvedem tih 70 kwh…jel mi se racuna kao da sam ih kupio , ili….
Akcize takse porezi….
To je moje, ja napravio, sunce, nije zracio ni jedan politicar itd, ni eps
Vex stiglo sa neba…
Ako eko zna nek napise nesto

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik