Električna energija

Elektrodistribucija Srbije objavila uputstvo kako domaćinstva mogu da steknu status prozjumera

Uputsvo za status prozjumera

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

11.10.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

11.10.2021.

Država

Podeli

Elektrodistribucija Srbije (EDS) objavila je uputstvo kako individualna domaćinstva mogu da steknu status kupac-proizvođač (prozjumer) prilikom instaliranja solarnih panela snage do 10,8 kilovata (kW). Srbija je uredbu o prozjumerima usvojila krajem avgusta.

Da bi stekao status kupca-proizvođača, potrebno je da vlasnik stambenog objekta ili krajnji kupac, kako ga Elektrodistribucija Srbije zove, uradi sledeće:

1) izgradi solarnu elektranu čija instalisana snage ne sme biti viša od postojeće odobrene snage priključka,

2) prilagodi merno mesto,

3) zaključi ugovor o potpunom snabdevanju električnom energijom sa neto merenjem.

Nakon što ispuni ova tri uslova krajnji kupac stiče status kupca-proizvođača upisom u registar kupaca-proizvođača koji vodi operator distributivnog sistema odnosno EDS.

Izgradnja solarne elektrane

Izgradnja solarne elektrane se obavlja prema Pravilniku (Pravilnik o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa, kao i vrsti objekata koji se grade, odnosno vrsti radova koji se izvode, na osnovu rešenja o odobrenju za izvođenje radova, kao i obimu i sadržaju i kontroli tehničke dokumentacije koja se prilaže uz zahtev i postupku koji nadležni organ sprovodi). Ovaj Pravilnik je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prošle godine i ne odnosi se samo na gradnju solarnih elektrana na krovovima domaćinstava.

Izgradnju mogu da obavljaju firme sa odgovarajućom licencom za obavljanje te delatnosti na osnovu Opštih tehničkih uslova koje mora da zadovolji solarna elektrana. Nakon njene izgradnje izvođač radova izdaje krajnjem kupcu potvrdu o ispravnosti uređaja i instalacija i usklađenosti sa propisima i standardima, navodi se u uputstvu EDS-a.

Prilagođenje mernog mesta

Zahtev za prilagođenje mernog mesta podnosi krajnji kupac mejlom EDS-u. U zakazanom terminu radnici EDS-a obezbeđuju beznaponsko stanje na mernom mestu, skidaju plombe i demontiraju postojeći merni uređaj. Prilagođenje mernog mesta zatim obavlja firma sa odgovarajućom licencom, koju je angažovao krajnji kupac.

Posle toga radnici EDS-a  obavljaju kontrolu mernog mesta, plombiraju uređaje i uspostavljaju napajanje objekta krajnjeg kupca.

Ukoliko priključak kupca, sa ormanom mernog mesta, nije u vlasništvu EDS-a, potrebno je da krajnji kupac potpiše ugovor o preuzimanju mernih uređaja sa EDS-om u skladu sa Zakonom o energetici.

Zaključenje ugovora o snabdevanju

Nakon izgradnje solarne elektrane i prilagođenja mernog mesta, krajnji kupac je dužan da snabdevaču, što je u najvećem broju slučajeva Elektroprivreda Srbije (EPS), podnese zahtev za zaključivanje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem.

Kopiju zaključenog ugovora ili potvrdu snabdevača o zaključenom ugovoru, EPS je dužan da dostavi EDS-u preko mejla.

Nakon prijema kopije ugovora ili potvrde, i prijema potvrde izvođača radova o ispravnosti uređaja i instalacija, EDS obavlja kontrolu i ispitivanje usklađenosti elektrane i mernog mesta sa tehničkim uslovima, propisima i standardima. Ukoliko EDS konstatuje neke neispravnosti krajnji kupac je dužan da ih otkloni i o tome obavesti ovu kompaniju mejlom.

Ako je posle nove kontrole sve u redu, EDS izdaje akt o priključenju, priključuje solarnu elektranu i krajnjeg kupaca upisuje u registar kupaca-proizvođača.

Komentara: (5)
зоран габрић / 13.10.2021.

поздравлјам уредбу владе али имам и једно питанје пошто из овог обавештенја није јасно дали производјач купац мора да производнју преко фотонапонских панела обавлја на крову истог објекта где се појавлјује и као купац електричне енергије , обзиром да власници станова у вишеспратним зградама неће имати доволјну површину крова за све заинтересоване који би деа остваре право да постану производјач-купац болје речено да ли се размишлјало и о инвеститорима и дали онимогу да се интересно удруже са власницима стамбенуих објеката који имају површину крова која је и већа него што су нјихове потребе за разменом е.е. те помогну (инвестирају) у фото панеле а обрачун ураде са потрошнјом која је на другој адреси (приклјучку)

MIlos / 13.10.2021.

Kako imam 3 strujomera na moje ime, zbog nasledstva, 2 su u stambenim zgradama a jedan u privatnoj kući. Zbog nerazumevanja stanara i ne formiranja stambenih zajednica na krovovima iznad stanova je skoro nemoguće instaliranje panela.
Interesuje me mogućnost da instaliran solarne panela na privatnoj kući ali kako tu nemam veliku potrošnju da mi proizvedeni viškovi kilovata koji se ne mogu naplatiti od EPS-a, budu priznati u jednom stanu i njemu pripadajućem brojilu, pošto sam vlasnik i tog brojila.

Dana / 23.10.2021.

Poštovani, sa svom vašom aktivnošću i principima se u potpunosti slažem i snažno podržavam ali ne vidim kako stici do konkretnih izvodlljivih projekata.
Živim u stambenoj zgradi u naselju od nekoliko zgrada . Četiri zgrade sa ukupno 72 domaćinstva i oko 300 stanara su sa ravnim krovom koji možda može biti upotrebljen za solarne panele.Zgrade su izgradjene 1968 g.To je naselje Vrbovski kod Padinske Skele, Beograd, opština Palilula. Naselje je potpuno zasebno, ima svoj vodovod .Udaljeno je od Beograda 37 km a od Padinske skele 13 km. Vecina stanovnika se greje na drva a poreklo te drvne mase je upitno .
Naselje je okruženo poljoprivrednim zemljištima AL DAHRE, – bivši PKB a u blizini je i velika farma goveda takodje u vlasništvu AL DAHRE.
Koji projekat dovoljno pristupačan i ekonomičan možete da preporučite kako bi stanovniciu naselja bili motivisani da predju na taj način korišćenja energije ?Kome i gde se obratiti za konkretan projekat?
Što se mene lično tiče, stvar je hitna jer trenutno rrešavam problem grejanja pošto nemam nikakvo.

Pedja / 04.11.2021.

Pa jel to pojednostavljena procedura ?parazit jedni birokrastki!!!
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/mihajlovic-smanjenje-potrosnje-nacionalni-interes-jednostavnom-procedurom-do-solarnih-panela/
Sram vas bilo !!!

Milan / 10.11.2021.

Ja stvarno ne razumem da je zakon donet a jos se ne primenjuje i u EPS-u bez obzira koji grad pojma nemaju jer kazu da nista dobili nisu kako i na koji nacin da rade po novom zakonu! Ko kupuje strujomer i koji strujomer uopste ide ako neko zna molim vas da napise.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji