Električna energija

Reforma energetskog sektora počinje odmah, poručio ministar Siniša Mali

ministar sinisa mali biznis forum reforma energetskog sektora

Foto: Ministarstvo finansija

Objavljeno

09.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Juče je završen 30. Kopaonik biznis forum. Ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić najavili su reforme u javnom sektoru. Predsednica Vlade Srbije je posebno istakla predstojeće promene u Elektroprivredi Srbije i Srbijagasu, a zatim i železničkim preduzećima.

Ove godine će biti donet zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu, a u njegovoj izradi učestvuje Međunarodni monetarni fond, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Sa reformama se počinje odmah, rekao je Siniša Mali, i to transformacijom EPS-a u akcionarsko društvo.

„Bez restrukturiranja i tržišnog načina poslovanja, to je rupa bez dna i tu nema sreće za nas. Krenuli smo sa EPS-om i Srbijagasom i idemo dalje”, poručila je Brnabić.

Izjava premijerke podudara se sa tvrdnjom Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta, datom na otvaranju Kopaonik biznis foruma, da je EPS uz Srbijagas najveća pretnja za budžet Srbije u ovoj godini.

Sa druge strane, vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević rekao je da kompanija pozitivno posluje od poslednjeg kvartala 2022. godine. On je istakao da je napravljen plan ulaganja i da se očekuje povećanje proizvodnje, a samim tim i smanjenje uvoza.

Da nije bilo krize, Srbija bi već imala investicioni rejting, smatra ministar Mali. Kao najvažnije zadatke istakao je privlačenje investicija i kapitalna ulaganja.

„Osim stotina kilometara puteva i pruga, ulagaćemo i u zelenu energiju, i za sve smo obezbedili sredstva“, rekao je Mali.

Bez nove energetske politike nema rasta i razvoja

Brnabić je predočila da je jedan od vladinih prioriteta nova energetska politika i naglasila da bez nje nema novog rasta i razvoja. „Nijedan investitor neće ulagati u našu zemlju ako 70 odsto naše energije dolazi iz uglja“, objašnjava premijerka. Prema njenim rečima, zelena tranzicija je potrebna upravo radi privlačenja investicija.

Zaostajanje na polju zelene ekonomije u odnosu na druge zemlje premijerka je pripisala drugim temama koje su bile prioritet, poput plata, penzija i nezaposlenosti. Ipak, Brnabić je podsetila da će u narednim nedeljama Narodnoj skupštini biti upućeni predlozi izmena i dopuna Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije iz 2021. godine te da će biti održana aukcija za projekte vetroelektrana od ukupno 400 megavata.

Da podsetimo, sudbina EPS-a je postala neizvesna krajem 2021. godine, s početkom niza havarija i kolapsom proizvodnje u decembru.

Norveški predlozi reforme energetskog sektora

Konsultantska kuća Rystad Energy savetuje Vladu Srbije oko napora da preuredi domaći energetski sektor. Može se pretpostaviti da reforme koje su ministar finansija i premijerka najavili predstavljaju realizaciju predloga te norveške firme.

Srbija već nekoliko godina sarađuje s nordijskim zemljama na ovom polju i uči od njih. Ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske su 2021. uz podršku Nordijskog saveta ministara pokrenule projekat Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva. Zatim je sproveden još jedan: Nordijski zeleni projekat – održiva rešenja za Srbiju.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je prošlog meseca na svečanom zatvaranju projekta izjavila da je Norveška partner Srbiji u procesu energetske tranzicije kako sa svojom savetodavnom ulogom, tako i investicijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

9. mart 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

9. mart 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

9. mart 2023. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

9. mart 2023. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji