Električna energija

Reforma energetskog sektora počinje odmah, poručio ministar Siniša Mali

ministar sinisa mali biznis forum reforma energetskog sektora

Foto: Ministarstvo finansija

Objavljeno

09.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Juče je završen 30. Kopaonik biznis forum. Ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić najavili su reforme u javnom sektoru. Predsednica Vlade Srbije je posebno istakla predstojeće promene u Elektroprivredi Srbije i Srbijagasu, a zatim i železničkim preduzećima.

Ove godine će biti donet zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu, a u njegovoj izradi učestvuje Međunarodni monetarni fond, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Sa reformama se počinje odmah, rekao je Siniša Mali, i to transformacijom EPS-a u akcionarsko društvo.

„Bez restrukturiranja i tržišnog načina poslovanja, to je rupa bez dna i tu nema sreće za nas. Krenuli smo sa EPS-om i Srbijagasom i idemo dalje”, poručila je Brnabić.

Izjava premijerke podudara se sa tvrdnjom Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta, datom na otvaranju Kopaonik biznis foruma, da je EPS uz Srbijagas najveća pretnja za budžet Srbije u ovoj godini.

Sa druge strane, vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević rekao je da kompanija pozitivno posluje od poslednjeg kvartala 2022. godine. On je istakao da je napravljen plan ulaganja i da se očekuje povećanje proizvodnje, a samim tim i smanjenje uvoza.

Da nije bilo krize, Srbija bi već imala investicioni rejting, smatra ministar Mali. Kao najvažnije zadatke istakao je privlačenje investicija i kapitalna ulaganja.

„Osim stotina kilometara puteva i pruga, ulagaćemo i u zelenu energiju, i za sve smo obezbedili sredstva“, rekao je Mali.

Bez nove energetske politike nema rasta i razvoja

Brnabić je predočila da je jedan od vladinih prioriteta nova energetska politika i naglasila da bez nje nema novog rasta i razvoja. „Nijedan investitor neće ulagati u našu zemlju ako 70 odsto naše energije dolazi iz uglja“, objašnjava premijerka. Prema njenim rečima, zelena tranzicija je potrebna upravo radi privlačenja investicija.

Zaostajanje na polju zelene ekonomije u odnosu na druge zemlje premijerka je pripisala drugim temama koje su bile prioritet, poput plata, penzija i nezaposlenosti. Ipak, Brnabić je podsetila da će u narednim nedeljama Narodnoj skupštini biti upućeni predlozi izmena i dopuna Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije iz 2021. godine te da će biti održana aukcija za projekte vetroelektrana od ukupno 400 megavata.

Da podsetimo, sudbina EPS-a je postala neizvesna krajem 2021. godine, s početkom niza havarija i kolapsom proizvodnje u decembru.

Norveški predlozi reforme energetskog sektora

Konsultantska kuća Rystad Energy savetuje Vladu Srbije oko napora da preuredi domaći energetski sektor. Može se pretpostaviti da reforme koje su ministar finansija i premijerka najavili predstavljaju realizaciju predloga te norveške firme.

Srbija već nekoliko godina sarađuje s nordijskim zemljama na ovom polju i uči od njih. Ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske su 2021. uz podršku Nordijskog saveta ministara pokrenule projekat Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva. Zatim je sproveden još jedan: Nordijski zeleni projekat – održiva rešenja za Srbiju.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je prošlog meseca na svečanom zatvaranju projekta izjavila da je Norveška partner Srbiji u procesu energetske tranzicije kako sa svojom savetodavnom ulogom, tako i investicijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

9. mart 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

9. mart 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

9. mart 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

9. mart 2023. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost