Životna sredina

REC dodelio institucionalne grantove organizacijama civilnog drustva

EU info centar Gordana Kozuharova REC

Slika: REC

Objavljeno

26.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U Beogradu je danas u prostorijama EU info centra dodeljeno jedanaest institucionalnih grantova organizacijama civilnog društva u okviru „Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine (CSOnnect)“, koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu – REC kancelarija u Srbiji, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunaodnu saradnju i razvoj (SIDA).

Na svečanoj dodeli ugovora organizacijama koje su dobile institucionalne grantove prisutne zvanice pozdravila je Gordana Kožuharova, direktorka za Jugoistočnu Evropu Regionalnog centra za životnu sredinu. Ona je istakla je da je „CSOnnect program“ primarno usmeren na osnaživanje kapaciteta organizacija civilnog društva kako bi imale aktivnu ulogu u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj Uniji.

Kožuharova je takođe saopštila da je REC kancelarija u Srbiji odnedavno punopravni član Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, radne grupe za životnu sredinu i da će  podržavati rad ovog tela.

Velika očekivanja od dobitnika institucionalnih grantova

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine čestitala je svim dobitnicima institucionalnih grantova i istakla značaj civilnog društva u pregovorima sa Evropskom Unijom pri otvaranju Poglavlja 27.

Ula Anderson (Ola Andresson) direktor sektora za razvoj Ambasade Švedske izrazio je posebno zadovoljstvo što će „CSOnnect program“ pružiti podršku ne samo direktnim dobitnicima grantova već svim organizacijama civilnog društva koji se bave zaštitom životne sredine, ali i što će doprineti razvoju civilnog društva.

Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, čestitala je dobitnicima grantova i istakla da unapređenje životne sredine vidi kao zajednički posao koji vodi ka napretku u pregovorima po otvaranju Poglavlja 27.

Ugovori  o grantu svečano su uručeni sledećim organizacijama: Mladi istraživači Srbije iz Beograda, Centar za ekologiju i održivi razvoj – CEKOR iz Subotice, Asocijacija za razvoj ibarske doline – IDA iz Kraljeva, Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA iz Beograda, Pokret gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, Timočki klubu iz Knjaževca, Timočki omladinski centar iz Zaječara, Forum civilne akcije iz Požege, Inženjeri zaštite životne sredine iz Novog Sada, Centar za evropske politike CEP iz Beograda i Društvo mladih istraživača Bor iz Bora.

U okviru trogodišnjeg Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine Regionalni centar za životnu sredinu započeo je  inovativni pristup u podršci organizacijama civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine sa ciljem podrške institucionalnom jačanju onih organizacija civilnog društva koje imaju potencijal da preuzmu vodeću ulogu u ključnim izazovima vezanim za životnu sredinu u budućim pregovorima Srbije sa EU u okviru Pregovaračke grupe 27.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

26. oktobar 2016. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

26. oktobar 2016. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

26. oktobar 2016. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

26. oktobar 2016. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja