Otpad

REC BiH implementira projekat izrade planova za upravljanje otpadom u 3 kantona FBiH

REC BiH implementira projekat izrade planova za upravljanje otpadom u 3 kantona FBiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

29.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Kancelarija za Bosnu i Hercegovinu Regionalnog centra za zaštitu životne sredine (REC) implementiraće projekat Priprema kantonalnih planova za upravljanje otpadom u 3 kantona: Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Hercegbosanski, uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu životne sredine Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Regionalni centar za zaštitu životne sredine će dobiti 90.000 konvertibilnih maraka (oko 46.000 evra) od Fonda za zaštitu životne sredine FBiH, naveo je Fond u svojoj odluci o projektu.

Cilj projekta je poboljšanje stanja u upravljanju otpadom u ovim kantonima kroz obezbeđivanje uslova za sigurno sakupljanje i odlaganje otpada, preradu otpada za reciklažu, odvajanje sirovina i njihovo korišćenje za proizvodnju energije, saopštio je REC na svom sajtu.

Izrada planova za upravljanje otpadom je zakonska obaveza svakog kantona u FBiH. Ovi planovi bi trebalo da obezbede pregled ekonomskih i investicionih zahteva, kao i načina finansiranja sistema za upravljanje otpadom odnosno sakupljanje i tretman otpada. Planovi bi, takođe, trebalo da definišu preduslove za održiv integrisani sistem za upravljanja otpadom na period od 5 godina.

Projekat, kako navodi REC, bi, takođe, trebalo da unapredi partnerstvo između različitih zainteresovanih strana i da podigne javnu svest o pitanjima upravljanja otpadom i načinima za bolje upravljanje otpadom kroz uključivanje javnosti u proces pripreme ovih planova.

Inače, teritorija ovih kantona predstavlja dragoceni ekoregion sa brojnim endemskim i ugroženim vrstama.

Prosečna proizvodnja otpada u BiH je 0,89 kilograma po stanovniku na dan. Organski otpad iznosi oko 50% (opštinski prosek), a suvi reciklirani materijali (plastika, staklo, papir, metali, limenke, PET) oko 30% ukupnog otpada.

Ovaj procenat je niži u ruralnim opštinama, a veći u urbanim kantonima. Trenutno u Bosni i Hercegovini postoji 6 aktivnih regionalnih sanitarnih deponija, koje opslužuju 36 opština (od ukupno 141 opštine plus Distrikt Brčko) i 2 u izgradnji, koje će biti koristiti još 6 opština, zatim 93 opštinske deponije, koje ne ispunjavaju standarde, 12.000 divljih deponija, 5 linija za sortiranje, bez drugih opcija za tretman otpada u zemlji, naveo je REC.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

29. avgust 2018. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

29. avgust 2018. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

29. avgust 2018. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

severna makedonija ebrd upravljanje otpadom nuredini kredit

Severna Makedonija obezbedila novac za prvo veliko ulaganje u sistem za upravljanje otpadom

29. avgust 2018. - Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i donacijama drugih međunarodnih i vladinih institucija