Otpad

REC BiH implementira projekat izrade planova za upravljanje otpadom u 3 kantona FBiH

REC BiH implementira projekat izrade planova za upravljanje otpadom u 3 kantona FBiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

29.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Kancelarija za Bosnu i Hercegovinu Regionalnog centra za zaštitu životne sredine (REC) implementiraće projekat Priprema kantonalnih planova za upravljanje otpadom u 3 kantona: Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Hercegbosanski, uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu životne sredine Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Regionalni centar za zaštitu životne sredine će dobiti 90.000 konvertibilnih maraka (oko 46.000 evra) od Fonda za zaštitu životne sredine FBiH, naveo je Fond u svojoj odluci o projektu.

Cilj projekta je poboljšanje stanja u upravljanju otpadom u ovim kantonima kroz obezbeđivanje uslova za sigurno sakupljanje i odlaganje otpada, preradu otpada za reciklažu, odvajanje sirovina i njihovo korišćenje za proizvodnju energije, saopštio je REC na svom sajtu.

Izrada planova za upravljanje otpadom je zakonska obaveza svakog kantona u FBiH. Ovi planovi bi trebalo da obezbede pregled ekonomskih i investicionih zahteva, kao i načina finansiranja sistema za upravljanje otpadom odnosno sakupljanje i tretman otpada. Planovi bi, takođe, trebalo da definišu preduslove za održiv integrisani sistem za upravljanja otpadom na period od 5 godina.

Projekat, kako navodi REC, bi, takođe, trebalo da unapredi partnerstvo između različitih zainteresovanih strana i da podigne javnu svest o pitanjima upravljanja otpadom i načinima za bolje upravljanje otpadom kroz uključivanje javnosti u proces pripreme ovih planova.

Inače, teritorija ovih kantona predstavlja dragoceni ekoregion sa brojnim endemskim i ugroženim vrstama.

Prosečna proizvodnja otpada u BiH je 0,89 kilograma po stanovniku na dan. Organski otpad iznosi oko 50% (opštinski prosek), a suvi reciklirani materijali (plastika, staklo, papir, metali, limenke, PET) oko 30% ukupnog otpada.

Ovaj procenat je niži u ruralnim opštinama, a veći u urbanim kantonima. Trenutno u Bosni i Hercegovini postoji 6 aktivnih regionalnih sanitarnih deponija, koje opslužuju 36 opština (od ukupno 141 opštine plus Distrikt Brčko) i 2 u izgradnji, koje će biti koristiti još 6 opština, zatim 93 opštinske deponije, koje ne ispunjavaju standarde, 12.000 divljih deponija, 5 linija za sortiranje, bez drugih opcija za tretman otpada u zemlji, naveo je REC.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

29. avgust 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

29. avgust 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

29. avgust 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

29. avgust 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene