OIE

Razvoj sektora zelene električne energije u Srbiji ide u tri pravca

Razvoj sektora zelene elektricne energije u Srbiji ide u tri pravca

Foto: Energize d.o.o.

Objavljeno

20.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Privatni investitori u Srbiji razvijaju projekte elektrana na obnovljive izvore ukupne snage oko 14 do 15 gigavata, EPS je napravio plan razvoja zelenog portfolia, a solarne elektrane za sopstvenu potrošnju u domaćinstvima i privredi jesu treći pravac razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji, izjavila je urednica portala Balkan Green Energy News Branislava Jovičić za RTS.

Očigledan je napredak u korišćenju obnovljivih izvora energije, piše u najnovijem izveštaju Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE). Od 17 država Balkana, Kavkaza, Istočne Evrope i Centralne Azije, Srbija deli četvrto mesto sa Gruzijom, a povećanje kapaciteta obnovljivih izvora pokazuje veliki pad u odnosu na prve tri zemlje, prenosi RTS.

Prema Nacrtu integrisanog energetskog i klimatskog plana, koji će od 1. oktobra biti na javnoj raspravi, Srbija bi trebalo da do 2030. godine iz obnovljivih izvora dobija 40 odsto energije ili 13 procentnih poena više nego danas.

„Razvoj obnovljivih u Srbiji ide u tri pravca. Prvi čine privatne investicije, uglavnom u vetroelektrane i solarne elektrane, i u ovom trenutku se razvija 14 do 15 gigavata projekata elektrana iz obnovljivih izvora energije“, kaže Branislava Jovičić, urednica portala Balkan Green Energy News.

Drugi pravac razvoja, prema njenim rečima, vezuje se za državnu Elektroprivredu Srbije (EPS), koja je napravila plan razvoja svog zelenog portfolia. Posle godina neinvestiranja u postrojenja, fokus EPS-a u proizvodnji zelenih kilovata je na vetroelektranama odnosno na solarnim elektranama na napuštenim kopovima.

Treći pravac čine građani i privreda, koji razvijaju solarne elektrane za sopstvenu potrošnju, objašnjava Branislava Jovičić.

Zastoj nakon kratkog buma u izgradnji vetroparkova

Veliki potencijal su srpski krovovi. Njihova površina veća je od 600 kvadratnih kilometara. Sa samo 10 odsto pokrivenosti solarnim panelima dobilo bi se dovoljno električne energije za šest miliona domaćinstava. Veća energetska sigurnost, čistiji vazduh.

Površina krovova u Srbiji iznosi više od 600 kvadratnih kilometara

Više od dve trećine ukupno proizvedene električne energije u Srbiji je iz goriva koji zagađuje životnu sredinu i zagreva planetu. Nakon što je krajem prošle decenije izgrađeno devet vetroparkova, nema znatnijeg pomaka ka čistoj energiji. To nas je usporilo na putu rešavanja klimatske krize i doprinosa Srbije ispunjavanju ciljeva iz Pariskog sporazuma.

U Srbiji je izgrađeno devet vetroelektrana

Od 2019. godine dolazi do stagnacije u proširivanju kapaciteta za korišćenje snage vetra i drugih obnovljivih izvora energije, navodi Goran Vreljanski iz Svetskog fonda za prirodu. U susret Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP27), jasna je poruka investitorima i zemljama u regionu da moraju da se povećaju kapaciteti za korišćenje obnovljivih izvora energije kao i napori za usvajanje i primenu politike u ovoj oblasti, kazao je.

Ekonomski napredak moguć i sa smanjenjem zagađenosti

Srbija ima više solarnog potencijala nego Nemačka, Poljska i Češka, ali te zemlje proizvode mnogo više energije iz sunca i u tome vide računicu.

„Trenutno jedan od osnovnih načina kako merimo transformaciju ka zelenoj energiji nije samo procenat proizvedene energije iz obnovljivih izvora, nego i takozvano dekaplovanje [decoupling]. To je situacija kada u zemlji iz godine u godinu raste bruto društveni proizvod, a pri tome emitujete sve manje i manje ugljen-dioksida, odnosno imate sve manje zagađenja. To se ne dešava samo u najrazvijenijim zemljama, nego i u srednje razvijenim i koje su u smislu ekonomije slične našoj. Treba da očekujemo da se tako nešto i ovde desi, ali za to su potrebni konkretni planovi“, kaže Vladimir Đurđević, profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. septembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. septembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. septembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. septembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu