OIE

UNECE izveštaj o statusu obnovljive energije – obnovljivi izvori su rešenje za ublažavanje klimatskih promena

Foto: iStock

Objavljeno

14.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energija iz obnovljivih izvora i štednja energije su ključna rešenja za ublažavanje klimatskih promena, istakli su REN21 i UNECE. Oni su u zajedničkom izveštaju upozorili da su u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, na Kavkazu i u Centralnoj Aziji investicije preniske. Podaci pokazuju da su fosilna goriva i dalje dominantna u sektorima grejanja, hlađenja i saobraćaja, koji čine 80 odsto ukupne potrošnje energije.

Nezavisni globalni institut za obnovljivu energiju REN21 i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) su objavili svoj treći zajednički UNECE izveštaj o statusu obnovljive energije (UNECE Renewable Energy Status Report 2022). Te dve organizacije su organizovale onlajn prezentaciju rezultata i ukazale na ogroman neiskorišćeni potencijal za razvoj zelene energetike i unapređenje energetske efikasnosti u posmatranom regionu: Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, Kavkazu i Centralnoj Aziji.

Dokument pokriva 17 zemalja i Kosovo*. Među njima je svih devet ugovornih strana Energetske zajednice, od kojih šest čini Zapadni Balkan.

Vodene površine se smanjuju, što se loše odražava na proizvodnju u hidroelektranama, od kojih zavise mnoge zemlje

„Poslednjih meseci smo videli snažne toplotne talase u mnogim zemljama, a poplave u drugima. Sve te pojave su ostavile i ostavljaju posledice na stanovništvo“, izjavila je izvršna sekretarka UNECE-a Olga Algayerova. Vodene površine se smanjuju, što se loše odražava na proizvodnju u hidroelektranama, od kojih zavise mnoge zemlje, naglasila je.

Obnovljiva energija je ostala ključno rešenje za ublažavanje klimatskih promena, ali se prelazak na te tehnologije ne odvija dovoljno brzo, upozorila je Algayerova. UNECE izveštaj o statusu obnovljive energije daje analizu stanja u domenu obnovljive energije i energetske efikasnosti.

Autori su istakli da je u lokalnim samoupravama na Zapadnom Balkanu zapaženo jačanje svesti o povezanosti ogromne zagađenosti vazduha s korišćenjem fosilnih goriva i o potrebi da se ono smanji. Ukupni zaključak je da su investicije preslabe za dostizanje klimatskih ciljeva.

Foto: UNECE

Proizvođači fosilnih goriva su jedini energetski nezavisni

Izvršna sekretarka organizacije REN21 Rana Adib izjavila je da su u posmatranom regionu energetski nezavisne jedino Rusija i četiri centralnoazijske zemlje, a sve su proizvođači fosilnih goriva. Sledi Belorusija sa 70 odsto, a prate je Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje samostalno pokrivaju po polovinu potražnje za energentima. Albanija je u najgoroj poziciji na Zapadnom Balkanu, sa samo trideset procenata.

Srbija je na Zapadnom Balkanu prva po apsolutnom kapacitetu za proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora instaliranom od 2017. do 2021. – pola gigavata. Crna Gora je poslednja, sa samo 0,1 gigavatom.

Iako je poslednjih godina došlo do zapaženih poboljšanja, zemlje regiona kojeg UNECE pokriva imaju visok energetski intenzitet, što znači da ima mnogo prostora za unapređenje energetske efikasnosti, podvukla je Adib. Kazala je da su subvencije za fosilna goriva ostale visoke i da su tarife za električnu energiju iz fosilnih goriva i nuklearnih elektrana ostale veštački niske.

Udeo obnovljivih izvora je 2019. bio isti kao 2014. godine

Rezultati analize pokazuju velik zaostatak u investicijama. „Najveća pažnja je posvećena razvoju kapaciteta za obnovljivu energiju. U stvarnosti, a situacija je ista na globalnom nivou, 80 odsto energije trošimo na grejanje, hlađenje i saobraćaj“, izjavila je Adib i dodala da se na te sektore treba više fokusirati da bi se sprovela tranzicija.

U udeo obnovljivih izvora od 18,2 odsto ulazi i tradicionalna biomasa

U celokupnom posmatranom regionu je udeo obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj energiji zapravo 2019. bio isti kao 2014. godine, 18.2 odsto. U ovu kategoriju je uključena tradicionalna biomasa, što je zapravo najvećim delom korišćenje drveta za grejanje. Neki od najvažnijih faktora su slabljenje na polju proizvodnje u hidroelektranama i rast upotrebe motornih vozila, navode autori.

Presudne su reforme tržišta, energetske politike

Naida Taso, ekspertkinja za obnovljivu energiju iz Sekretarijata Energetske zajednice, izjavila je da države treba da odrede ambiciozne dugoročne ciljeve, sprovedu reformu energetskog sektora, preusmere subvencije za fosilna goriva u obnovljive izvore i da počnu da naplaćuju ispuštanje ugljenika. Ostala rešenja od presudnog značaja za ubrzavanje uvođenja zelene energije su da se pojednostave postupci izdavanja dozvola, primene mehanizmi posticaja na tržišnim principima i da unutardnevna i tržišta električne energije za dan unapred budu likvidna, navela je.

Zajedno sa svojim partnerima, među kojima je REN21, UNECE je organizovao dijalog na nivou država među zainteresovanim stranama kroz svoje skupove nazvane UNECE Renewable Energy Hard Talk, radi prepoznavanja trajnih rešenja i sastavljanja preporuka za hitre promene i ispunjavanje ciljeva za obnovljivu energiju koje su sebi postavile zemlje učesnice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

mali-nuklearni-reaktori-smr-nuklearna-energija-nea

Agencija za nuklearnu energiju počela redovno praćenje razvoja malih modularnih reaktora

14. septembar 2022. - Agencija za nuklearnu energiju je pokrenula publikaciju SMR Dashboard, koja prati razvoj i komercijalizaciju malih nuklearnih reaktora

Mostar dobija tri solarne elektrane

Mostar dobija tri velike solarne elektrane

14. septembar 2022. - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodelila je koncesije za izgradnju tri solarne elektrane na području Mostara

Plutajuće fotonaponski paneli mogu da naprave preokret u proizvodnji električne energije

Plutajući fotonaponski paneli bi mogli da naprave preokret u proizvodnji električne energije

14. septembar 2022. - Najveća mana solarnih panela jeste što zauzimaju veliku površinu. Nova studija predlaže plutajuće fotonaponske panele kao rešenje

EBRD-zajmi-Srbiji-300-miliona-evra-likvidnost-EPS-reforme-energetici

EBRD zajmi Srbiji 300 miliona evra za likvidnost EPS-a, reforme u energetici

14. septembar 2022. - EBRD je odobrio finansijski paket vredan 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije i reformu energetskog sektora