Energetska kriza

Prvog maja u Srbiji ponovo poskupljuju struja i gas

Od 1. maja novo poskupljenje cena struje i gasa

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

28.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

28.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da će cena struje za domaćinstva 1. maja porasti za osam, a cena gasa za devet odsto.

Povećanje cena struje i gasa je deo stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. U ministarstvu tvrde da su se izborili za najnižu korekciju i pored pritisaka. Poskupljenje struje od osam odsto praktično znači da će prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za 250 dinara, saopšteno je.

Geopolitička dešavanja su dovela do vrlo teške situacije sa energentima. Trenutno stanje je najteže zabeleženo od početka 21. veka, ističe ministarstvo. Vlada Srbije je tokom zimske sezone uložila dodatna sredstva kako bi energetski sistem funkcionisao nesmetano, a sa ulaganjima će nastaviti, saopšteno je.

Pomoć i subvencije od države

Cena gasa i struje za domaćinstva će i pored korekcije ostati među najnižima u Evropi i to prvenstveno zbog dotacija države, dodalo je ministarstvo. Država želi da obezbedi nesmetano snabdevanje i očuvanje životnog standarda građana, saopšteno je. Vlada je izdvojila četiri milijarde dolara u budžetu, kako bi pomogla socijalno najugroženijim potrošačima, stoji u obaveštenju.

Ministarstvo je poslalo apel lokalnim samoupravama da pomognu svim potrošačima koji imaju status socijalno ugroženog kupca da se prijave kako bi ostvarili umanjenje računa.

Ujedno, saopštenje sadrži podsetnik za građane da nastave sa štednjom. „Građani, ne zaboravite da se odgovorno ponašate prema električnoj i toplotnoj energiji. Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci“, dodato je.

Građani su od oktobra do januara postigli uštedu 10 odsto električne energije, objavilo je ministarstvo i dodalo da će nastaviti sa subvencionisanjem mera poboljšanja energetske efikasnosti i da će ubrzo biti raspisan još jedan javni poziv.

Komentara: (1)
Dragica / 28.03.2023.

Vise nam se uzme nego dto nam se povecaju penzije. Rec povecanje penzije je zabluda.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

28. mart 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

28. mart 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

28. mart 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

28. mart 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.