Energetska kriza

Prvog maja u Srbiji ponovo poskupljuju struja i gas

Od 1. maja novo poskupljenje cena struje i gasa

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

28.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da će cena struje za domaćinstva 1. maja porasti za osam, a cena gasa za devet odsto.

Povećanje cena struje i gasa je deo stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. U ministarstvu tvrde da su se izborili za najnižu korekciju i pored pritisaka. Poskupljenje struje od osam odsto praktično znači da će prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za 250 dinara, saopšteno je.

Geopolitička dešavanja su dovela do vrlo teške situacije sa energentima. Trenutno stanje je najteže zabeleženo od početka 21. veka, ističe ministarstvo. Vlada Srbije je tokom zimske sezone uložila dodatna sredstva kako bi energetski sistem funkcionisao nesmetano, a sa ulaganjima će nastaviti, saopšteno je.

Pomoć i subvencije od države

Cena gasa i struje za domaćinstva će i pored korekcije ostati među najnižima u Evropi i to prvenstveno zbog dotacija države, dodalo je ministarstvo. Država želi da obezbedi nesmetano snabdevanje i očuvanje životnog standarda građana, saopšteno je. Vlada je izdvojila četiri milijarde dolara u budžetu, kako bi pomogla socijalno najugroženijim potrošačima, stoji u obaveštenju.

Ministarstvo je poslalo apel lokalnim samoupravama da pomognu svim potrošačima koji imaju status socijalno ugroženog kupca da se prijave kako bi ostvarili umanjenje računa.

Ujedno, saopštenje sadrži podsetnik za građane da nastave sa štednjom. „Građani, ne zaboravite da se odgovorno ponašate prema električnoj i toplotnoj energiji. Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci“, dodato je.

Građani su od oktobra do januara postigli uštedu 10 odsto električne energije, objavilo je ministarstvo i dodalo da će nastaviti sa subvencionisanjem mera poboljšanja energetske efikasnosti i da će ubrzo biti raspisan još jedan javni poziv.

Komentara: (1)
Dragica / 28.03.2023.

Vise nam se uzme nego dto nam se povecaju penzije. Rec povecanje penzije je zabluda.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge Srbija, BEF 2023

Gradski građevinski otpad – potencijalni „game changer“ za industrije pogođene CBAM mehanizmom u Srbiji

28. mart 2023. - Početak primene Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) označiće novu fazu u procesu energetske tranzicije u Srbiji u kojoj se pažnja sa zamene samo jednog resursa, uglja, skreće na troškove koje će snositi mnogo veći deo srpske industrije nego što je sama elektroprivreda.

Beogradski Energetski Forum 2023 Beograd lideri energetkske tranzicije

Bliži se Beogradski Energetski Forum 2023 – najavljujemo nove govornike i sponzore!

28. mart 2023. - Veliko interesovanje koje vlada za energetsku konferenciju godine, kako mnogi nazivaju BEF 2023, potvrđeno je i rekordnim odzivom sponzora i institucionalnih partnera. Da obezbedite svoje mesto, registrujte se do 30. aprila.

Energetska zajednica zajednicka kupovina gasa EU

Članice Energetske zajednice sada mogu da se prijave za zajedničku kupovinu gasa sa zemljama EU

28. mart 2023. - AggregateEU je pozvao gasne i industrijske kompanije u ugovornim stranama Energetske zajednice da se prijave i iskoriste ovu priliku

Borelj: EU nastoji da izbegne zavisnost od Kine, kao što je bila zavisna od ruskog gasa

Borelj: EU nastoji da izbegne da bude zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa

28. mart 2023. - Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da bi litijum mogao da Latinsku Ameriku pretvori u „novi Persijski zaliv“