Električna energija

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije da će biti raspisan javni poziv za subvencije građanima kako bi im stanovi i kuće bili energetski efikasni, prenose Novosti.

Država subvencijama pokriva 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sama domaćinstva. Konkursom će biti obuhvaćeno od 80.000 do 100.000 domaćinstava, kazala je Đedović.

Javni poziv je nastavak Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Ministarstvo i lokalne samouprave su do sada uložili oko 23 miliona evra.

Početkom godine, Balkan Green Energy News je dobio informaciju iz ministarstva da je obezbeđeno još 70 miliona evra za subvencije.

Do sada je sprovedeno nekoliko javnih poziva za ugradnju stolarije, fasadne izolacije i sistema grejanja. Na ovim konkursima, 20.000 domaćinstava je dobilo subvencije.

Đedović je naglasila da Srbija, pored zalaganja za energetsku efikasnost domaćinstava, radi na unapređenju javnih objekata.

U februaru je 36 odsto domaćinstava ostvarilo popust na ime smanjenje potrošnje električne energije

Ona je istakla da je čak 36 odsto domaćinstava u februaru ostvarilo popust na ime smanjenja potrošnje električne energije.

Ministarka je zahvalila građanima što su uvažili apele i istakla da se krećemo u dobrom pravcu. „Drago mi je što se mesecima unazad jasno vidi da dolazi do promene svesti, da su građani sami shvatili da mogu da menjaju energetski sistem bez velikih ulaganja, samo racionalnom potrošnjom“, izjavila je Đedović.

Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije održan je u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Beogradu. Đedović je rekla da su danas zelena i energetska tranzicija oblast u kojoj se saradnja Srbije i Italije može najdinamičnije i najinovativnije razvijati.

Komentara: (2)
Petrovic Cedomir / 07.04.2023.

Dali je selektivno po Opstinama, ja sam poslao upit preko distribucije u Opstini Kucevo da konkurisem za subvenciju Solarne Elektrane od 10,8 KW . ODGOVOR je bio da Opstinai Kucevu takva sredstva u tu namenu se ne odobravaju , dali sam ja usmeren na pogresnu instituciju pri Opstini ili moram da se prijavim Ministarstvu Energetike. Dali neko ima realizirani postupak sa odobrenjem zahteva u te namene za Subvencije, Bio bi vam zahvalan ako neko ima iskustvo za realizaciju subvencija Solarne Elektrane za privatna domacinstva u Republiku Srbiju , a tacnije receno Opstinu Kuceku . Srdacan Pozdrav hvala u napred na informaci .

Olga Milosavljević / 11.04.2023.

Šargarepa i to nedostupna za „obične“ građane. Zgrada stara 60 godina sa 8 spratova u ul.Vuka Karadžića 20 u Trsteniku se raspada od višedecenijske pljačke od strane upravnika zgrade i JP KOMSTAN KOJI JE NAPLAĆIVAO INVESTICIONO I TEKUĆE ODRŽAVANJE.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

22. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

22. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

22. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

22. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice