Životna sredina

Protest Eko straže u nedelju u Beogradu za bolje obaveštavanje o zagađenju vazduha

Novi protest Eko straže u nedelju - za bolje obaveštavanje građana o zagađenju

Foto: Eko straža

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Četvrti protest za bezopasan vazduh održaće se u Beogradu u nedelju u 16 sati na Terazijama. „Ovaj put tražićemo da se ispuni samo jedan od zahteva“, ističe Bojan Simišić iz Eko straže, a to su izmene zakonskih odredbi o obaveštavanju javnosti o zagađenju vazduha. Na protestu će govoriti i stanovnici iz gradova u Srbiji u kojima se beleži visoko zagađenje.

Nakon protesta krajem novembra, kada je Vladi Srbije predata lista zahteva na kojoj su istaknuti faktori zagađenja i na koje nisu dobili odgovore, kako kaže Simišić za Balkan Green Energy News, sada su se u organizaciji odlučili za drugačiji metod.

Na četvrtom protestu jedan zahtev

Naime, na protestu će ovaj put biti istaknut samo jedan od zahteva sa prethodnog spiska. Neformalna grupa građana Eko straža traži da se izmeni deo Zakona o kvalitetu vazduha o obaveštavanju javnosti u slučaju prekoračenja koncentracija, kako bi stanovništvo na vreme dobijalo informacije.

„Tražimo da zakonodavac formuliše tačan način na koji će javnost biti obaveštena i da to bude lokalna i nacionalna televizija“, ističe Eko straža.

Saradnici Eko straže pripremili su predlog izmena zakona i predstaviće ga u nedelju. „Vladi dajemo 72 sata da odgovori pozitivno na njega. U suprotnom bićemo prinuđeni da radikalizujemo protest. Jedini zahtev koji imamo je izmena i implementacija već postojećeg Zakona o kvalitetu vazduha“, navodi Eko straža.

Jedini zahtev koji imamo je izmena i implementacija zakona, u suprotnom bićemo prinuđeni da radikalizujemo protest, ističe Eko straža

Borci za bezopasan vazduh ističu da treba promeniti nekoliko članova u zakonu koji se odnose na slučajeve zagađenja četvrte i pete kategorije. Obaveštenja i upozorenja o povećanim koncentracijama polutanata i sa vidljivim indeksom kvaliteta trebalo bi da bude emitovana u uglu ekrana, na televizijskim kanalima sa nacionalnom frekvencijom i lokalnim televizijskim kanalima. Takođe je potrebno da su ona jasno vidljiva i razumljiva kako bi građani bili bolje obavešteni o zagađenjima koja se odnose na njihovo zdravlje, navode organizatori. 

„Formulacija u Zakonu o kvalitetu vazduha trenutno glasi tako da o zagađenju treba obavestiti građane putem radija, lokalnih televizija ili interneta. Međutim, građani ta obaveštenja ne uspevaju da vide, ili se obaveštenje objavljuje na veb stranici Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), što opet ne dolazi do većeg broja ljudi“, kaže Simišić. 

Prekoračenje prekoračenja

Građani Srbije se o zagađenju mogu informisati i preko aplikacije xEco vazduh. Njen tvorac Dejan Lekić podseća da je dozvoljeni broj dana sa prekoračenjem granične srednje dnevne vrednosti PM10 čestica u jednoj godini 35, prema važećoj uredbi.

Možda ne bi bilo loše unapred upozoriti nadležne institucije da će neki od gradova u Srbiji već oko polovine februara ispucati broj dozvoljenih dana u godini sa prekoračenjima, napisao je Lekić na tviteru.

Današnji podaci sa xEco vazduha o broju prekoračenju srednjih dnevnih vrednosti za PM10

Valjevo i Novi Pazar su već za nepunih prvih mesec dana ove godine imali prekoračenja 24, odnosno 26 dana, prema zvaničnim podacima koje prenosi aplikacija.

O svakodnevici u zagađenim gradovima

Na protestu se očekuju gosti iz gradova u Srbiji u kojima se beleži visok nivo koncentracije polutanata u vazduhu. Oni će, kako najavljuje Simišić, govoriti o svakodnevici i životu u zagađenim mestima. Na protestu će se obratiti građani iz Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Šapca, Valjeva i još nekoliko gradova.

U Eko straži naglašavaju da ovim zahtevom u suštini zahtevaju efikasniju i bolju implementaciju Zakona o bezbednosti vazduha. Najavljena je i šetnja okupljenih, koja će ići sa Terazija pored Narodne skupštine i kroz Ulicu kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Nacionalne konsultacije u okviru inicijative Stokholm+50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti...

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi