Životna sredina

Protest Eko straže u nedelju u Beogradu za bolje obaveštavanje o zagađenju vazduha

Novi protest Eko straže u nedelju - za bolje obaveštavanje građana o zagađenju

Foto: Eko straža

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Četvrti protest za bezopasan vazduh održaće se u Beogradu u nedelju u 16 sati na Terazijama. „Ovaj put tražićemo da se ispuni samo jedan od zahteva“, ističe Bojan Simišić iz Eko straže, a to su izmene zakonskih odredbi o obaveštavanju javnosti o zagađenju vazduha. Na protestu će govoriti i stanovnici iz gradova u Srbiji u kojima se beleži visoko zagađenje.

Nakon protesta krajem novembra, kada je Vladi Srbije predata lista zahteva na kojoj su istaknuti faktori zagađenja i na koje nisu dobili odgovore, kako kaže Simišić za Balkan Green Energy News, sada su se u organizaciji odlučili za drugačiji metod.

Na četvrtom protestu jedan zahtev

Naime, na protestu će ovaj put biti istaknut samo jedan od zahteva sa prethodnog spiska. Neformalna grupa građana Eko straža traži da se izmeni deo Zakona o kvalitetu vazduha o obaveštavanju javnosti u slučaju prekoračenja koncentracija, kako bi stanovništvo na vreme dobijalo informacije.

„Tražimo da zakonodavac formuliše tačan način na koji će javnost biti obaveštena i da to bude lokalna i nacionalna televizija“, ističe Eko straža.

Saradnici Eko straže pripremili su predlog izmena zakona i predstaviće ga u nedelju. „Vladi dajemo 72 sata da odgovori pozitivno na njega. U suprotnom bićemo prinuđeni da radikalizujemo protest. Jedini zahtev koji imamo je izmena i implementacija već postojećeg Zakona o kvalitetu vazduha“, navodi Eko straža.

Jedini zahtev koji imamo je izmena i implementacija zakona, u suprotnom bićemo prinuđeni da radikalizujemo protest, ističe Eko straža

Borci za bezopasan vazduh ističu da treba promeniti nekoliko članova u zakonu koji se odnose na slučajeve zagađenja četvrte i pete kategorije. Obaveštenja i upozorenja o povećanim koncentracijama polutanata i sa vidljivim indeksom kvaliteta trebalo bi da bude emitovana u uglu ekrana, na televizijskim kanalima sa nacionalnom frekvencijom i lokalnim televizijskim kanalima. Takođe je potrebno da su ona jasno vidljiva i razumljiva kako bi građani bili bolje obavešteni o zagađenjima koja se odnose na njihovo zdravlje, navode organizatori. 

„Formulacija u Zakonu o kvalitetu vazduha trenutno glasi tako da o zagađenju treba obavestiti građane putem radija, lokalnih televizija ili interneta. Međutim, građani ta obaveštenja ne uspevaju da vide, ili se obaveštenje objavljuje na veb stranici Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), što opet ne dolazi do većeg broja ljudi“, kaže Simišić. 

Prekoračenje prekoračenja

Građani Srbije se o zagađenju mogu informisati i preko aplikacije xEco vazduh. Njen tvorac Dejan Lekić podseća da je dozvoljeni broj dana sa prekoračenjem granične srednje dnevne vrednosti PM10 čestica u jednoj godini 35, prema važećoj uredbi.

Možda ne bi bilo loše unapred upozoriti nadležne institucije da će neki od gradova u Srbiji već oko polovine februara ispucati broj dozvoljenih dana u godini sa prekoračenjima, napisao je Lekić na tviteru.

Današnji podaci sa xEco vazduha o broju prekoračenju srednjih dnevnih vrednosti za PM10

Valjevo i Novi Pazar su već za nepunih prvih mesec dana ove godine imali prekoračenja 24, odnosno 26 dana, prema zvaničnim podacima koje prenosi aplikacija.

O svakodnevici u zagađenim gradovima

Na protestu se očekuju gosti iz gradova u Srbiji u kojima se beleži visok nivo koncentracije polutanata u vazduhu. Oni će, kako najavljuje Simišić, govoriti o svakodnevici i životu u zagađenim mestima. Na protestu će se obratiti građani iz Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Šapca, Valjeva i još nekoliko gradova.

U Eko straži naglašavaju da ovim zahtevom u suštini zahtevaju efikasniju i bolju implementaciju Zakona o bezbednosti vazduha. Najavljena je i šetnja okupljenih, koja će ići sa Terazija pored Narodne skupštine i kroz Ulicu kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

28. januar 2022. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

28. januar 2022. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

28. januar 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

28. januar 2022. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...