Električna energija

Projekat termoelektrane Ugljevik 3 čeka odluku Vrhovnog suda Republike Srpske

Projekat termoelektrane Ugljevik 3 čeka odluku Vrhovnog suda Republike Srpske

Foto: RiTE Ugljevik

Objavljeno

28.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je prekinulo postupak za izdavanje ekološke dozvole za planiranu termoelektranu Ugljevik 3 do odluke Vrhovnog suda Republike Srpske. Ovim bi desetogodišnji pravni spor i sudbina projekta termoelektrane od 700 megavata mogli dobiti i konačan epilog.

Planovi za drugu termoelektranu u Ugljeviku, kapaciteta dva puta 350 megavata, koja bi se nalazila pored postojeće TE Ugljevik od 300 megavata, traju već 10 godina. Bezmalo isto toliko traje i spor oko ove moguće investicije kojeg su pokrenuli aktivisti za zaštitu životne sredine.

U sudskom postupku su izdavanje ekološke dozvole i studija uticaja na životnu sredinu tretirane kao posebne pravne celine.

Resorno ministarstvo je donelo zaključak kojim se prekida postupak za izdavanje ekološke dozvole za projekat planirane termoelektrane Ugljevik 3.

Obustava upravnog postupka, koji se kod ministarstva vodi po zahtevu privatnog subjekta Comsar Energy Republika Srpska, trajaće do presude Vrhovnog suda Republike Srpske.

U sporu se vode odvojeni postupci za ekološku dozvolu i studiju uticaja

Ekološka dozvola potrebna za početak izgradnje povučena je do sada već tri puta. Prva je poništena 2013. godine, druga je nakon poravnanja sa Sekretarijatom Energetske zajednice ukinuta po službenoj dužnosti 2019. godine, a treću je ukinuo Okružni sud u Banjaluci početkom ovog meseca, po tužbi Centra za životnu sredinu (CZŽS).

Studija uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje i korištenja termoelektrane Ugljevik 3 poništena je u decembru, takođe po tužbi CZŽS. Okružni sud se u obrazloženju pozvao na potencijalni prekogranični uticaj na životnu sredinu.

Međutim, ministarstvo je podnelo vanredni pravni lek protiv presude i ponovo izdalo rešenje kojim se odobrava studija.

Na to je CZŽS u februaru podneo tužbu i protiv novoodobrene studije. Taj upravni spor još uvek nije okončan.

U nacrtu Integriranog plana za energiju i klimu BiH nema elektrana na fosilna goriva

Potrebno je da se zastane sa upornim odobravanjem projekta, čija je zakonitost upitna, jednako kao i njegova ekonomska opravdanost, izjavio je Redžib Skomorac, pravni savetnik u Centru za životnu sredinu. On je ocenio da je odluka ministarstva da prekine postupak izdavanja ekološke dozvole bila neophodna i da je ispravna s aspekta zaštite pravne sigurnosti.

U CZŽS očekuju da ministarstvo i u slučaju sudskog poništenja studije uticaja postupi na isti način, odnosno da sačeka odluku Vrhovnog suda.

Treba napomenuti da nacrt Integriranog plana za energiju i klimu Bosne i Hercegovine ne predviđa izgradnju bilo kakvih elektrana na fosilna goriva, pa ni godinama razvlačenih projekata termoelektrana Tuzla 7 i Ugljevik 3.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je prošle godine, dok je bio na dužnosti srpskog člana Predsjedništva BiH, da će entitetska vlada od ruske kompanije Comsar kupiti projekte termoelektrane na ugalj Ugljevik 3 i hidroelektrane Mrsovo. Elektroprivreda Republike Srpske je u međuvremenu preuzela projekat Mrsovo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

28. jul 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

28. jul 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

28. jul 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

28. jul 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme