OIE

Projekat hidroelektrane Mrsovo se nastavlja posle višegodišnje pauze

Projekat hidroelektrane Mrsovo nastavlja pauze

Jani Brumat on Unsplash

Objavljeno

06.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Više od pet godina nakon kraja pripremnih radova, Comsar Energy je nagovestio da će nastaviti da gradi hidroelektranu Mrsovo. Planirani kapacitet projekta na reci Lim u Republici Srpskoj je 36,8 megavata.

Vlada Republike Srpske je obavezala preduzeće Comsar Energy hidro da izradi studiju o uticaju svog projekta hidroelektrane Mrsovo na životnu sredinu, prenosi Capital.ba. Lokacija je kod Rudog, u blizini granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Preduzeće je pre mesec dana podnela zahtev vlastima za procenu da li je taj dokument neophodan.

Lim izvire u Crnoj Gori, a prolazi i kroz Srbiju

Ćerka firma kompanije Comsar Energy, pod kontrolom ruskog milijardera Rashida Serdarova, počela je s pripremnim radovima za sistem od 36,8 megavata još 2014, ali do izgradnje nije došlo. Po ranijim informacijama iz medija, tražila je strateškog partnera.

Projekat se nalazi na reci Lim, koja izvire u Crnoj Gori i prolazi kroz Srbiju. Podsetimo, državne kompanije Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske planiraju da izgrade hidroelektranu Buk Bijela na Drini pedesetak kilometara jugozapadno odatle, što je izazvalo zabrinutost organizacija za zaštitu životne sredine i Vlade Crne Gore zbog mogućeg prekograničnog uticaja na Taru i Pivu.

Pored toga što odgovore traže vlasti u Podgorici, centralna vlada BiH je izrazila protivljenje jer nije konsultovana pri razvoju tog međudržavnog projekta.

Koncesija je prošle godine produžena na 50 godina

Comsar će studiju o uticaju na okolinu morati da izradi nakon što dobije lokacijske uslove, navodi se u odluci. Po idejnom rešenju, projekat se prostire na 222 hektara, od čega je trećina poljoprivredno zemljište.

Comsar je koncesionar i u projektu termoelektrane na ugalj Ugljevik 3

Dok je projekat još bio u razradi, vrednost je bila procenjena na 200 miliona konvertibilnih maraka odnosno 102 miliona evra. Republika Srpska je 2012. potpisala koncesioni ugovor na 30 godina, a prošle godine ga je produžila na 50 godina.

Zamisao potiče još iz 1977. godine. U Comsarovoj dokumentaciji stoji da će biti instalirane tri vertikalne Kaplan turbine.

Vest je došla skoro u isto vreme kao i informacija o potpisivanju sporazuma o izgradnji termoelektrane na ugalj Ugljevik 3. Comsar je i tu koncesionar, ali dogovor su sklopile dve firme iz Kine i Poljske za koje nije bilo poznato da učestvuju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vodič za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

6. jul 2021. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

6. jul 2021. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

6. jul 2021. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

6. jul 2021. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu