OIE

Projekat hidroelektrane Mrsovo se nastavlja posle višegodišnje pauze

Projekat hidroelektrane Mrsovo nastavlja pauze

Jani Brumat on Unsplash

Objavljeno

06.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Više od pet godina nakon kraja pripremnih radova, Comsar Energy je nagovestio da će nastaviti da gradi hidroelektranu Mrsovo. Planirani kapacitet projekta na reci Lim u Republici Srpskoj je 36,8 megavata.

Vlada Republike Srpske je obavezala preduzeće Comsar Energy hidro da izradi studiju o uticaju svog projekta hidroelektrane Mrsovo na životnu sredinu, prenosi Capital.ba. Lokacija je kod Rudog, u blizini granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Preduzeće je pre mesec dana podnela zahtev vlastima za procenu da li je taj dokument neophodan.

Lim izvire u Crnoj Gori, a prolazi i kroz Srbiju

Ćerka firma kompanije Comsar Energy, pod kontrolom ruskog milijardera Rashida Serdarova, počela je s pripremnim radovima za sistem od 36,8 megavata još 2014, ali do izgradnje nije došlo. Po ranijim informacijama iz medija, tražila je strateškog partnera.

Projekat se nalazi na reci Lim, koja izvire u Crnoj Gori i prolazi kroz Srbiju. Podsetimo, državne kompanije Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske planiraju da izgrade hidroelektranu Buk Bijela na Drini pedesetak kilometara jugozapadno odatle, što je izazvalo zabrinutost organizacija za zaštitu životne sredine i Vlade Crne Gore zbog mogućeg prekograničnog uticaja na Taru i Pivu.

Pored toga što odgovore traže vlasti u Podgorici, centralna vlada BiH je izrazila protivljenje jer nije konsultovana pri razvoju tog međudržavnog projekta.

Koncesija je prošle godine produžena na 50 godina

Comsar će studiju o uticaju na okolinu morati da izradi nakon što dobije lokacijske uslove, navodi se u odluci. Po idejnom rešenju, projekat se prostire na 222 hektara, od čega je trećina poljoprivredno zemljište.

Comsar je koncesionar i u projektu termoelektrane na ugalj Ugljevik 3

Dok je projekat još bio u razradi, vrednost je bila procenjena na 200 miliona konvertibilnih maraka odnosno 102 miliona evra. Republika Srpska je 2012. potpisala koncesioni ugovor na 30 godina, a prošle godine ga je produžila na 50 godina.

Zamisao potiče još iz 1977. godine. U Comsarovoj dokumentaciji stoji da će biti instalirane tri vertikalne Kaplan turbine.

Vest je došla skoro u isto vreme kao i informacija o potpisivanju sporazuma o izgradnji termoelektrane na ugalj Ugljevik 3. Comsar je i tu koncesionar, ali dogovor su sklopile dve firme iz Kine i Poljske za koje nije bilo poznato da učestvuju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

6. jul 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

6. jul 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

6. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

6. jul 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.