OIE

Projekat hidroelektrane Mrsovo se nastavlja posle višegodišnje pauze

Projekat hidroelektrane Mrsovo nastavlja pauze

Jani Brumat on Unsplash

Objavljeno

06.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Više od pet godina nakon kraja pripremnih radova, Comsar Energy je nagovestio da će nastaviti da gradi hidroelektranu Mrsovo. Planirani kapacitet projekta na reci Lim u Republici Srpskoj je 36,8 megavata.

Vlada Republike Srpske je obavezala preduzeće Comsar Energy hidro da izradi studiju o uticaju svog projekta hidroelektrane Mrsovo na životnu sredinu, prenosi Capital.ba. Lokacija je kod Rudog, u blizini granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Preduzeće je pre mesec dana podnela zahtev vlastima za procenu da li je taj dokument neophodan.

Lim izvire u Crnoj Gori, a prolazi i kroz Srbiju

Ćerka firma kompanije Comsar Energy, pod kontrolom ruskog milijardera Rashida Serdarova, počela je s pripremnim radovima za sistem od 36,8 megavata još 2014, ali do izgradnje nije došlo. Po ranijim informacijama iz medija, tražila je strateškog partnera.

Projekat se nalazi na reci Lim, koja izvire u Crnoj Gori i prolazi kroz Srbiju. Podsetimo, državne kompanije Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske planiraju da izgrade hidroelektranu Buk Bijela na Drini pedesetak kilometara jugozapadno odatle, što je izazvalo zabrinutost organizacija za zaštitu životne sredine i Vlade Crne Gore zbog mogućeg prekograničnog uticaja na Taru i Pivu.

Pored toga što odgovore traže vlasti u Podgorici, centralna vlada BiH je izrazila protivljenje jer nije konsultovana pri razvoju tog međudržavnog projekta.

Koncesija je prošle godine produžena na 50 godina

Comsar će studiju o uticaju na okolinu morati da izradi nakon što dobije lokacijske uslove, navodi se u odluci. Po idejnom rešenju, projekat se prostire na 222 hektara, od čega je trećina poljoprivredno zemljište.

Comsar je koncesionar i u projektu termoelektrane na ugalj Ugljevik 3

Dok je projekat još bio u razradi, vrednost je bila procenjena na 200 miliona konvertibilnih maraka odnosno 102 miliona evra. Republika Srpska je 2012. potpisala koncesioni ugovor na 30 godina, a prošle godine ga je produžila na 50 godina.

Zamisao potiče još iz 1977. godine. U Comsarovoj dokumentaciji stoji da će biti instalirane tri vertikalne Kaplan turbine.

Vest je došla skoro u isto vreme kao i informacija o potpisivanju sporazuma o izgradnji termoelektrane na ugalj Ugljevik 3. Comsar je i tu koncesionar, ali dogovor su sklopile dve firme iz Kine i Poljske za koje nije bilo poznato da učestvuju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postavljena treća vetroturbina u celoj Sloveniji – LEITWIND LTW42

Postavljena treća vetroturbina u celoj Sloveniji – LEITWIND LTW42

6. jul 2021. - LEITWIND je ovog meseca instalirao svoju prvu vetroturbinu LTW42, kapaciteta 250 kilovata. Nalazi se u opštini Postojni u Sloveniji.

Manifestacijom „Prijatelji dobre energije“ završeno obeležavanje Klimatske nedelje u Beogradu

Manifestacijom Prijatelji dobre energije u Beogradu završeno obeležavanje Klimatske nedelje

6. jul 2021. - Manifestacija Prijatelji dobre energije održana je u subotu, 23. septembra, na Kalemegdanu. Ceo događaj je protekao u znaku održivosti.

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

6. jul 2021. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

6. jul 2021. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca