Električna energija

Dodik: ERS će investitorima u Republici Srpskoj ponuditi fiksnu cenu struje na pet godina

Dodik ERS investitorima Republici Srpskoj fiksnu cenu struje pet godina

Foto: Presidential Executive Office of Russia

Objavljeno

28.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik očekuje da će Republika Srpska privući investicije u industriju ponudom petogodišnjih ugovora o otkupu struje za 80 evra po megavat-satu.

Republika Srpska i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) imaju veoma konkurentne cene električne energije s obzirom na ogromnu inflaciju u tom sektoru u Evropskoj uniji, smatra srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. On je na televiziji Happy izjavio da će time motivisati strane investitore da presele postrojenja u Republiku Srpsku.

Štaviše, ERS će bilo kojoj kompaniji koja zaposli više od stotinu ljudi ponuditi petogodišnje ugovore o otkupu električne energije za 80 evra po megavat-satu, naglasio je, uz tvrdnju da je za takav aranžman već zainteresovan jedan italijanski investitor. Republika Srpska proizvodi 35 odsto više električne energije nego što troši, navodi Dodik.

Predizborna obećanja

Dodik predvodi Stranku nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je na vlasti u Republici Srpskoj, a na izborima sledećeg meseca je kandidovan za predsednika tog entiteta. Ovu dužnost je već obavljao od 2010. do 2018. godine.

Dodik je, inače, pre toga izjavio da će u pomenutim petogodišnjim ugovorima cena električne energije za investitore iznositi 80 do 100 evra po megavat-satu, u zavisnosti od broja otvorenih radnih mesta.

Podrška iz Rusije

Takođe prošle nedelje, Dodik je otkrio da će Republika Srpska od ruske kompanije Comsar kupiti projekte termoelektrane na ugalj Ugljevik 3 i hidroelektrane Mrsovo. Po povratku iz Moskve, gde se sastao s predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je da Kremlj i Gazprom podržavaju plan za gasovod koji bi došao iz Srbije kao i izgradnju nekoliko elektrana na gas u Republici Srpskoj.

Između ostalog, Zarubezhneft želi da u svojoj rafineriji u Brodu izgradi takvo postrojenje, snage sto megavata, kazao je Dodik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

28. septembar 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

28. septembar 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

28. septembar 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

28. septembar 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević