OIE

Rusi grade četiri solarne elektrane u rafineriji nafte Brod

solarne elektrane rafinerija nafte Brod

Foto: RNB

Objavljeno

18.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Ruski vlasnici Rafinerije nafte Brod (RNB), koja ne radi već dve godine, planiraju da izgrade četiri solarne elektrane u krugu rafinerije i već su Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske (RERS) uputili zahtev za podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kako saznaje portal capital.ba, ove četiri solarne elektrane (RNB Solar 1, RNB Solar 2, RNB Solar 3 i RNB Solar 4) bi trebalo da budu puštene u rad početkom decembra. Planirana godišnja proizvodnja struje za svako od četiri postrojenja je 280 MWh. Instalisana snaga postrojenja RNB Solar 1,3 i 4 iznosi 238 kW, dok je za RNB Solar 2 predviđen kapacitet od 239,4 kW.

Svaka od elektrana bi trebalo da proizvodi 280 MWh električne energije godišnje

Zvaničnici ruske kompanije Zarubezhneft, koja je većinski vlasnik naftne industrije u Republici Srpskoj (RS), najavili su izgradnju solarnih pogona u rafineriji u februaru, nakon sastanka sa entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem.

Ruski vlasnik naftne industrije RS planira i proizvodnju vodonika i zamenu mazuta gasom

Pored izgradnje solarnih kapaciteta, iz kompanije su takođe najavili planove za proizvodnju vodonika, gradnju elektrana na gas i proširenje mreže benzinskih stanica, a takođe je rečeno da se ne planira otpuštanje radnika.

U toku je i proces gasifikacije, čiji je cilj da prirodni gas zameni mazut u proizvodnji i da se time smanje troškovi i ublaži negativan uticaj na životnu sredinu, navodi capital.ba.

Prema ranijim izveštajima, rafinerija Brod je prošle godine poslovala sa minusom od  skoro 60 miliona evra. Poslednja najava je da će prerada nafte biti nastavljena pre kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

18. avgust 2020. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

18. avgust 2020. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

18. avgust 2020. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

18. avgust 2020. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak