OIE

Rusi grade četiri solarne elektrane u rafineriji nafte Brod

solarne elektrane rafinerija nafte Brod

Foto: RNB

Objavljeno

18.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Ruski vlasnici Rafinerije nafte Brod (RNB), koja ne radi već dve godine, planiraju da izgrade četiri solarne elektrane u krugu rafinerije i već su Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske (RERS) uputili zahtev za podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kako saznaje portal capital.ba, ove četiri solarne elektrane (RNB Solar 1, RNB Solar 2, RNB Solar 3 i RNB Solar 4) bi trebalo da budu puštene u rad početkom decembra. Planirana godišnja proizvodnja struje za svako od četiri postrojenja je 280 MWh. Instalisana snaga postrojenja RNB Solar 1,3 i 4 iznosi 238 kW, dok je za RNB Solar 2 predviđen kapacitet od 239,4 kW.

Svaka od elektrana bi trebalo da proizvodi 280 MWh električne energije godišnje

Zvaničnici ruske kompanije Zarubezhneft, koja je većinski vlasnik naftne industrije u Republici Srpskoj (RS), najavili su izgradnju solarnih pogona u rafineriji u februaru, nakon sastanka sa entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem.

Ruski vlasnik naftne industrije RS planira i proizvodnju vodonika i zamenu mazuta gasom

Pored izgradnje solarnih kapaciteta, iz kompanije su takođe najavili planove za proizvodnju vodonika, gradnju elektrana na gas i proširenje mreže benzinskih stanica, a takođe je rečeno da se ne planira otpuštanje radnika.

U toku je i proces gasifikacije, čiji je cilj da prirodni gas zameni mazut u proizvodnji i da se time smanje troškovi i ublaži negativan uticaj na životnu sredinu, navodi capital.ba.

Prema ranijim izveštajima, rafinerija Brod je prošle godine poslovala sa minusom od  skoro 60 miliona evra. Poslednja najava je da će prerada nafte biti nastavljena pre kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

18. avgust 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

18. avgust 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

18. avgust 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

18. avgust 2020. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga