x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Rusi grade četiri solarne elektrane u rafineriji nafte Brod

18.08.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: RNB
Rusi grade četiri solarne elektrane u rafineriji nafte Brod

Ruski vlasnici Rafinerije nafte Brod (RNB), koja ne radi već dve godine, planiraju da izgrade četiri solarne elektrane u krugu rafinerije i već su Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske (RERS) uputili zahtev za podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kako saznaje portal capital.ba, ove četiri solarne elektrane (RNB Solar 1, RNB Solar 2, RNB Solar 3 i RNB Solar 4) bi trebalo da budu puštene u rad početkom decembra. Planirana godišnja proizvodnja struje za svako od četiri postrojenja je 280 MWh. Instalisana snaga postrojenja RNB Solar 1,3 i 4 iznosi 238 kW, dok je za RNB Solar 2 predviđen kapacitet od 239,4 kW.

Svaka od elektrana bi trebalo da proizvodi 280 MWh električne energije godišnje

Zvaničnici ruske kompanije Zarubezhneft, koja je većinski vlasnik naftne industrije u Republici Srpskoj (RS), najavili su izgradnju solarnih pogona u rafineriji u februaru, nakon sastanka sa entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem.

Ruski vlasnik naftne industrije RS planira i proizvodnju vodonika i zamenu mazuta gasom

Pored izgradnje solarnih kapaciteta, iz kompanije su takođe najavili planove za proizvodnju vodonika, gradnju elektrana na gas i proširenje mreže benzinskih stanica, a takođe je rečeno da se ne planira otpuštanje radnika.

U toku je i proces gasifikacije, čiji je cilj da prirodni gas zameni mazut u proizvodnji i da se time smanje troškovi i ublaži negativan uticaj na životnu sredinu, navodi capital.ba.

Prema ranijim izveštajima, rafinerija Brod je prošle godine poslovala sa minusom od  skoro 60 miliona evra. Poslednja najava je da će prerada nafte biti nastavljena pre kraja godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.