OIE

Rusi grade četiri solarne elektrane u rafineriji nafte Brod

solarne elektrane rafinerija nafte Brod

Foto: RNB

Objavljeno

18.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Ruski vlasnici Rafinerije nafte Brod (RNB), koja ne radi već dve godine, planiraju da izgrade četiri solarne elektrane u krugu rafinerije i već su Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske (RERS) uputili zahtev za podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kako saznaje portal capital.ba, ove četiri solarne elektrane (RNB Solar 1, RNB Solar 2, RNB Solar 3 i RNB Solar 4) bi trebalo da budu puštene u rad početkom decembra. Planirana godišnja proizvodnja struje za svako od četiri postrojenja je 280 MWh. Instalisana snaga postrojenja RNB Solar 1,3 i 4 iznosi 238 kW, dok je za RNB Solar 2 predviđen kapacitet od 239,4 kW.

Svaka od elektrana bi trebalo da proizvodi 280 MWh električne energije godišnje

Zvaničnici ruske kompanije Zarubezhneft, koja je većinski vlasnik naftne industrije u Republici Srpskoj (RS), najavili su izgradnju solarnih pogona u rafineriji u februaru, nakon sastanka sa entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem.

Ruski vlasnik naftne industrije RS planira i proizvodnju vodonika i zamenu mazuta gasom

Pored izgradnje solarnih kapaciteta, iz kompanije su takođe najavili planove za proizvodnju vodonika, gradnju elektrana na gas i proširenje mreže benzinskih stanica, a takođe je rečeno da se ne planira otpuštanje radnika.

U toku je i proces gasifikacije, čiji je cilj da prirodni gas zameni mazut u proizvodnji i da se time smanje troškovi i ublaži negativan uticaj na životnu sredinu, navodi capital.ba.

Prema ranijim izveštajima, rafinerija Brod je prošle godine poslovala sa minusom od  skoro 60 miliona evra. Poslednja najava je da će prerada nafte biti nastavljena pre kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

18. avgust 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

18. avgust 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

18. avgust 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

18. avgust 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije