Energetska kriza

U BiH ipak bez dogovora o gasnim interkonekcijama sa Srbijom i Hrvatskom

Savjet Ministara BiH dogovora gasnim interkonekcijama Srbijom Hrvatskom

Foto: Project_Manager / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

07.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Savjet ministara Bosne i Hercegovine nije postigao potreban konsenzus o početku pregovora radi zaključivanja prednacrtâ bilateralnih sporazuma o izgradnji gasnih interkonekcija sa Hrvatskom i Srbijom.

Savjet ministara BiH je saopštio da nije postigao konsenzus za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik, sa odvajanjem za Mostar.

Konsenzus nije postignut ni oko predloga za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije na pravcu od Bijeljine preko Banjaluke i Prijedora do Novog Grada.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH će se u najkraćem roku oglasiti o daljem toku i potrebnim koracima, saopšteno je.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je ranije izjavio da se samo čeka formalno odobrenje Vlade Federacije BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je ranije izašao sa tvrdnjom da su se predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH složili da treba izgraditi gasne interkonekcije i sa Srbijom i sa Hrvatskom i da se samo čeka formalno odobrenje Vlade FBiH.

FBiH svoj projekat južne interkonekcije razvija u saradnji s Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). Procenjena vrednost je 100 miliona evra. Bio bi dugačak 180 kilometara.

Republika Srpska i Hrvatska su nedavno postavile gasovod između Bosanskog i Slavonskog Broda. Centralna vlada u Sarajevu se tome usprotivila, jer od nje nije tražena saglasnost. BiH kod Zvornika već ima gasnu interkonekciju sa Srbijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija azerbejdzan gas turska budimpesta

Region se sprema za zimu: Mađarska će uvoziti gas iz Turske, Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

7. jul 2022. - Situacija je veoma nestabilna, pa je najbolja politika osigurati što više opcija za snabdevanje pred dolazak zime

energetika 2023 savez energeticara

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

7. jul 2022. - Na savetovanju Energetika 2023 biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na najaktuelnije teme

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

7. jul 2022. - Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe MSP i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije

EU preorijentisala energetske krize obaranje neto emisija nulu

EU se preorijentisala sa energetske krize na obaranje neto emisija na nulu

7. jul 2022. - EU se zalaže da se na globalnom nivou duplira stopa povećanja energetske efikasnosti i utrostruči rast kapaciteta zelene energije, kaže komesarka Kadri Simson.