Energetska kriza

U BiH ipak bez dogovora o gasnim interkonekcijama sa Srbijom i Hrvatskom

Savjet Ministara BiH dogovora gasnim interkonekcijama Srbijom Hrvatskom

Foto: Project_Manager / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

07.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Savjet ministara Bosne i Hercegovine nije postigao potreban konsenzus o početku pregovora radi zaključivanja prednacrtâ bilateralnih sporazuma o izgradnji gasnih interkonekcija sa Hrvatskom i Srbijom.

Savjet ministara BiH je saopštio da nije postigao konsenzus za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik, sa odvajanjem za Mostar.

Konsenzus nije postignut ni oko predloga za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije na pravcu od Bijeljine preko Banjaluke i Prijedora do Novog Grada.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH će se u najkraćem roku oglasiti o daljem toku i potrebnim koracima, saopšteno je.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je ranije izjavio da se samo čeka formalno odobrenje Vlade Federacije BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je ranije izašao sa tvrdnjom da su se predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH složili da treba izgraditi gasne interkonekcije i sa Srbijom i sa Hrvatskom i da se samo čeka formalno odobrenje Vlade FBiH.

FBiH svoj projekat južne interkonekcije razvija u saradnji s Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). Procenjena vrednost je 100 miliona evra. Bio bi dugačak 180 kilometara.

Republika Srpska i Hrvatska su nedavno postavile gasovod između Bosanskog i Slavonskog Broda. Centralna vlada u Sarajevu se tome usprotivila, jer od nje nije tražena saglasnost. BiH kod Zvornika već ima gasnu interkonekciju sa Srbijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

7. jul 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

7. jul 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

7. jul 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

7. jul 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.