Energetska kriza

U BiH ipak bez dogovora o gasnim interkonekcijama sa Srbijom i Hrvatskom

Savjet Ministara BiH dogovora gasnim interkonekcijama Srbijom Hrvatskom

Foto: Project_Manager / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

07.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Savjet ministara Bosne i Hercegovine nije postigao potreban konsenzus o početku pregovora radi zaključivanja prednacrtâ bilateralnih sporazuma o izgradnji gasnih interkonekcija sa Hrvatskom i Srbijom.

Savjet ministara BiH je saopštio da nije postigao konsenzus za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik, sa odvajanjem za Mostar.

Konsenzus nije postignut ni oko predloga za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije na pravcu od Bijeljine preko Banjaluke i Prijedora do Novog Grada.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH će se u najkraćem roku oglasiti o daljem toku i potrebnim koracima, saopšteno je.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je ranije izjavio da se samo čeka formalno odobrenje Vlade Federacije BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je ranije izašao sa tvrdnjom da su se predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH složili da treba izgraditi gasne interkonekcije i sa Srbijom i sa Hrvatskom i da se samo čeka formalno odobrenje Vlade FBiH.

FBiH svoj projekat južne interkonekcije razvija u saradnji s Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). Procenjena vrednost je 100 miliona evra. Bio bi dugačak 180 kilometara.

Republika Srpska i Hrvatska su nedavno postavile gasovod između Bosanskog i Slavonskog Broda. Centralna vlada u Sarajevu se tome usprotivila, jer od nje nije tražena saglasnost. BiH kod Zvornika već ima gasnu interkonekciju sa Srbijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

7. jul 2022. - Najviši predstavnici politike i privrede su kao odgovor na energetsku krizu istakli čiste tehnologije, obnovljivu energiju i dekarbonizaciju

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

7. jul 2022. - Kako bi se proširila eksploatacija uglja i proširio rudnik lignita, više od 100 hektara šume...

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

7. jul 2022. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

7. jul 2022. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku