Energetska kriza

Košarac: BiH će odobriti gasne interkonekcije sa Srbijom, Hrvatskom

Kosarac BiH gasne interkonekcije Srbijom Hrvatskom

Foto: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Oba entiteta u Bosni i Hercegovini su se složila da treba izgraditi gasne interkonekcije i sa Srbijom i sa Hrvatskom, objavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Savjet ministara BiH, centralna vlada ove zemlje, uskoro treba da raspravlja o predlogu izgradnje istočne i južne gasne interkonekcije, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. To bi značilo da je prevaziđen višegodišnji spor između Federacije BiH i Republike Srpske.

Košarac je naveo da je njegovo ministarstvo pokrenulo inicijativu za potpisivanje međunarodnih sporazuma o uspostavljanju interkonekcija sa Srbijom na istoku i Hrvatskom na jugu. Ti projekti imaju strateški značaj za dugoročnu energetsku stabilnost, dodao je, prenosi Srna.

Projekat FBiH i Hrvatske za interkonekciju procenjen je na 100 miliona evra

FBiH svoj projekat južne interkonekcije razvija u saradnji s Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). Procenjena vrednost je 100 miliona evra.

Planirano je da cevovod bude sproveden od Zagvozda preko Imotskog, u Hrvatskoj, da uđe u BiH kod Posušja i da se završi kod Novog Travnika, uz to što bi jedan krak išao do Mostara. Bio bi dugačak 180 kilometara. Republika Srpska planira gasovod od Bijeljine preko Banjaluke i Prijedora do Novog Grada.

Za projekte dve interkonekcije se samo još čeka formalno odobrenje od Vlade FBiH

Za nastavak projekata dve interkonekcije je potrebno još samo formalno odobrenje Vlade FBiH, istakao je ministar Košarac. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio najnižu cenu gasa u Evropi, dodao je.

Republika Srpska i Hrvatska su nedavno postavile gasovod između Bosanskog i Slavonskog Broda. Centralna vlada u Sarajevu se tome usprotivila, jer od nje nije tražena saglasnost. BiH kod Zvornika već ima gasnu interkonekciju sa Srbijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

5. jul 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

5. jul 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

5. jul 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

5. jul 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.