Energetska kriza

Košarac: BiH će odobriti gasne interkonekcije sa Srbijom, Hrvatskom

Kosarac BiH gasne interkonekcije Srbijom Hrvatskom

Foto: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Oba entiteta u Bosni i Hercegovini su se složila da treba izgraditi gasne interkonekcije i sa Srbijom i sa Hrvatskom, objavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Savjet ministara BiH, centralna vlada ove zemlje, uskoro treba da raspravlja o predlogu izgradnje istočne i južne gasne interkonekcije, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. To bi značilo da je prevaziđen višegodišnji spor između Federacije BiH i Republike Srpske.

Košarac je naveo da je njegovo ministarstvo pokrenulo inicijativu za potpisivanje međunarodnih sporazuma o uspostavljanju interkonekcija sa Srbijom na istoku i Hrvatskom na jugu. Ti projekti imaju strateški značaj za dugoročnu energetsku stabilnost, dodao je, prenosi Srna.

Projekat FBiH i Hrvatske za interkonekciju procenjen je na 100 miliona evra

FBiH svoj projekat južne interkonekcije razvija u saradnji s Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). Procenjena vrednost je 100 miliona evra.

Planirano je da cevovod bude sproveden od Zagvozda preko Imotskog, u Hrvatskoj, da uđe u BiH kod Posušja i da se završi kod Novog Travnika, uz to što bi jedan krak išao do Mostara. Bio bi dugačak 180 kilometara. Republika Srpska planira gasovod od Bijeljine preko Banjaluke i Prijedora do Novog Grada.

Za projekte dve interkonekcije se samo još čeka formalno odobrenje od Vlade FBiH

Za nastavak projekata dve interkonekcije je potrebno još samo formalno odobrenje Vlade FBiH, istakao je ministar Košarac. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio najnižu cenu gasa u Evropi, dodao je.

Republika Srpska i Hrvatska su nedavno postavile gasovod između Bosanskog i Slavonskog Broda. Centralna vlada u Sarajevu se tome usprotivila, jer od nje nije tražena saglasnost. BiH kod Zvornika već ima gasnu interkonekciju sa Srbijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

5. jul 2022. - Najviši predstavnici politike i privrede su kao odgovor na energetsku krizu istakli čiste tehnologije, obnovljivu energiju i dekarbonizaciju

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

5. jul 2022. - Kako bi se proširila eksploatacija uglja i proširio rudnik lignita, više od 100 hektara šume...

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

5. jul 2022. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

5. jul 2022. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku