OIE

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Slika: Inia-Herenčić

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena energetska zadruga (ZEZ) jedina je organizacija koja je na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu dobila grant za finansiranje projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu je jedan u nizu konkursa koje Google organizuje kako bi pomogao realizaciju ideja koje rešavaju konkretne probleme ili podržavaju određenu zajednicu, na nivou grada, kontinenta ili planete. Konkurs za srednju i istočnu Evropu vredan dva miliona dolara ima za cilj da pomogne organizacijama koje rade na smanjenju digitalnog jaza i podsticanju inkluzivnog ekonomskog rasta.

SOL4ALL – Community-Led Solarization podstiče posebno žene na proizvodnju solarne energije u njihovim domaćinstvima

Zelena energetska zaduga je finansiranje dobila za projekat SOL4ALL – Community-Led Solarization kojim se, kako navode, građani stavljaju u centar energetske tranzicije. Projekat predviđa da se građani, posebno žene, obuče kako da investiraju, efikasno koriste i proizvode solarnu energiju u svojim domaćinstvima.

Projekat bi trebalo da rezultira instaliranjem solarnih elektrana snage 10 MW u zemljama Zapadnog Balkana

Povodom projekta koji nameravaju da sprovedu u ZEZ-u kažu da je vizija zadruge da podstaknu instalaciju 10 MW solarnih kapaciteta po zemljama Zapadnog Balkana.

Na taj način ćemo ojačati otpornost gradova, podstaknuti pravičan ekonomski oporavak i uticati na razvoj zelenih poslova, dodaju u ZEZ-u.

ZEZ je jedna od 13 organizacija koje su ukupno dobile dva miliona evra od kompanije Google, a među dobitnicima su i organizacije iz Bugarske, Rumunije i Slovenije. Svaka od njih osigurala je finansijska sredstva u vrednosti između 50.0000 i 250.000 evra. Uz finansijski deo, organizacije dobijaju mentorsku i tehničku podršku globalne tehnološke kompanije, što će im sve pomoći da njihove ideje postanu realnost.

Građani mogu biti glavni pokretači energetske tranzicije ka čistoj energiji

Erica Svetec, iz ZEZ-a, izjavila je da ova organizacija veruje da građani mogu značajno doprineti suočavanju sa klimatskim izazovima i biti glavni pokretači energetske tranzicije ka čistoj energiji.

„Veliku ulogu u tome treba imati jačanje njihovog znanja i razumijevanje obnovljivih izvora energije, a alate digitalnog obrazovanja vidimo kao sredstvo za ostvarenje te vizije. Oduševljeni smo što nas Google.org podržava upravo u razvoju projekta koji to objedinjuje! Ovo je velika prilika za nas i naše građane da doprinesemo ugljičnoj neutralnosti“, izjavila je Svetec.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. jul 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. jul 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

20. jul 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.