OIE

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Slika: Inia-Herenčić

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena energetska zadruga (ZEZ) jedina je organizacija koja je na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu dobila grant za finansiranje projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu je jedan u nizu konkursa koje Google organizuje kako bi pomogao realizaciju ideja koje rešavaju konkretne probleme ili podržavaju određenu zajednicu, na nivou grada, kontinenta ili planete. Konkurs za srednju i istočnu Evropu vredan dva miliona dolara ima za cilj da pomogne organizacijama koje rade na smanjenju digitalnog jaza i podsticanju inkluzivnog ekonomskog rasta.

SOL4ALL – Community-Led Solarization podstiče posebno žene na proizvodnju solarne energije u njihovim domaćinstvima

Zelena energetska zaduga je finansiranje dobila za projekat SOL4ALL – Community-Led Solarization kojim se, kako navode, građani stavljaju u centar energetske tranzicije. Projekat predviđa da se građani, posebno žene, obuče kako da investiraju, efikasno koriste i proizvode solarnu energiju u svojim domaćinstvima.

Projekat bi trebalo da rezultira instaliranjem solarnih elektrana snage 10 MW u zemljama Zapadnog Balkana

Povodom projekta koji nameravaju da sprovedu u ZEZ-u kažu da je vizija zadruge da podstaknu instalaciju 10 MW solarnih kapaciteta po zemljama Zapadnog Balkana.

Na taj način ćemo ojačati otpornost gradova, podstaknuti pravičan ekonomski oporavak i uticati na razvoj zelenih poslova, dodaju u ZEZ-u.

ZEZ je jedna od 13 organizacija koje su ukupno dobile dva miliona evra od kompanije Google, a među dobitnicima su i organizacije iz Bugarske, Rumunije i Slovenije. Svaka od njih osigurala je finansijska sredstva u vrednosti između 50.0000 i 250.000 evra. Uz finansijski deo, organizacije dobijaju mentorsku i tehničku podršku globalne tehnološke kompanije, što će im sve pomoći da njihove ideje postanu realnost.

Građani mogu biti glavni pokretači energetske tranzicije ka čistoj energiji

Erica Svetec, iz ZEZ-a, izjavila je da ova organizacija veruje da građani mogu značajno doprineti suočavanju sa klimatskim izazovima i biti glavni pokretači energetske tranzicije ka čistoj energiji.

„Veliku ulogu u tome treba imati jačanje njihovog znanja i razumijevanje obnovljivih izvora energije, a alate digitalnog obrazovanja vidimo kao sredstvo za ostvarenje te vizije. Oduševljeni smo što nas Google.org podržava upravo u razvoju projekta koji to objedinjuje! Ovo je velika prilika za nas i naše građane da doprinesemo ugljičnoj neutralnosti“, izjavila je Svetec.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...