Životna sredina

Projekat izgradnje hidroelektrana na Limu pod znakom pitanja posle odluke suda

Brodarevo-hidroelektrana-lim

Slika: Wikimedia

Objavljeno

19.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Upravni suda Srbije poništio je rešenje o obi­mu i sa­dr­ža­ju stu­di­je o pro­ce­ni utica­ja na ži­vot­nu sre­dinu pro­jeka­ta izgradnje hidroelektrana (HE) Bro­da­re­vo 1 i 2 na reci Lim, što su aktivisti za zaštitu životne sredine i nevladine organizacije pozdravili kao korak ka obustavljanju tog projekta.

Kompanija Renewable Energy Venture (REV) od 2008. godine pokušava da dobije dozvolu za izgradnju brana na reci Lim, protiv čega su se godinama borili aktivisti i nevladine organizacije iz Brodareva, Srbije i regiona.

REV nema pravo žalbe na presudu Upravnog suda Srbije kojom se postupak praktično vraća na početak.

Pravni zasutpnik koalicije nevladinih organizacije iz Brodareva i Prijepolja Sreten Đorđević je rekao za Balkan Green Energy News da se ovom odlukom suda ne obustavlja projekat ali da se investitoru umnogome komplikuje nastavak posutpka. On je ocenio da je presudom sprečeno nezakonito pribavljanje dozvola i saglasnosti.

Đorđević je rekao da presuda ne sprečava investitora da krene ponovo u proceduru, ali je dodao da se postupak praktično vraća na početak, podsetivši da pritom investitor godinama pokušava da dobije saglasnost.

Postupak procene uticaja sastoji se od tri faze: donošenja odluke o tome da li je potrebno sprovesti procenu uticaja, što se u slučaju velikih brana ne dovodi u pitanje, zatim određivanja obima i sadržaja studije i na kraju izrade studije i davanja saglasnosti.

Utvrđivanje obima i sadržaja studije je vrlo važan korak jer je bitno da se uključe svi važni segmenti za zaštitu životne sredine, rekao je Đorđević i dodao da je ovaj slučaj imao i prekogranični aspekt zbog uticaja na Crnu Goru.

Uprav­ni sud Sr­bi­je je 2014. go­di­ne po­ni­štio ener­get­sku do­zvo­lu ka­nad­skoj kom­pa­ni­ji REV za grad­nju ovih hi­dro­e­lek­tra­na, ali je REV u fe­bru­a­ru 2016. opet podneo zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

19. jul 2017. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

19. jul 2017. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

19. jul 2017. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

19. jul 2017. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje