Energetska efikasnost

Projekat IRENE: unapređenje javne rasvete kroz prekograničnu saradnju

Slika: Pixaby

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora pokrenule su projekat IRENE čiji je cilj zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa. Projekat koji se većim delom finansira iz evropskih IPA fondova za prekograničnu saradnju, predviđa unapređenje sistema javne rasvete u više gradova i opština i postavljanje solarnih kolektora u jednom od njih.

Projekt IRENE – Interregional Renewable & ENErgy efficiency network počeo je da se zvanično sprovodi 1. jula 2017.  godine, a ove nedelje je u Zadru održana početna konferencija na kojoj su predstavljene planirane aktivnosti, uključujući lokacije postavljanja rasvete.

Projekat je vredan 1,9 miliona evra, od čega je 1,6 miliona evra bespovratnih sredstva obezbeđeno iz fondova EU. Projekat će se sprovoditi do 31. decembra 2019. godine.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom za podsticanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Projekat će se sprovoditi u Zadarskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i na području Tivata. Sredstva će biti uložena u 11 sistema javne rasvete na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

U Tivtu je predviđeno i postavljanje solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa za grejanje sanitarne vode. Za projekte u Tivtu je izdvojeno 320.000 evra. Na području Zadra planirano je da se živina rasveta zameni LED ili natrijumovim svetiljkama.

Projekat IRENE je odobren u sklopu prvog poziva na dostavljanje predloga projekata iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Vodeći partner na projektu je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a u projektu kao partner učestvuje i Zadarska županija. Partneri iz Crne Gore su Eko centar DELFIN i Opština Tivat a iz BiH Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine