Energetska efikasnost

Projekat IRENE: unapređenje javne rasvete kroz prekograničnu saradnju

Slika: Pixaby

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora pokrenule su projekat IRENE čiji je cilj zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa. Projekat koji se većim delom finansira iz evropskih IPA fondova za prekograničnu saradnju, predviđa unapređenje sistema javne rasvete u više gradova i opština i postavljanje solarnih kolektora u jednom od njih.

Projekt IRENE – Interregional Renewable & ENErgy efficiency network počeo je da se zvanično sprovodi 1. jula 2017.  godine, a ove nedelje je u Zadru održana početna konferencija na kojoj su predstavljene planirane aktivnosti, uključujući lokacije postavljanja rasvete.

Projekat je vredan 1,9 miliona evra, od čega je 1,6 miliona evra bespovratnih sredstva obezbeđeno iz fondova EU. Projekat će se sprovoditi do 31. decembra 2019. godine.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom za podsticanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Projekat će se sprovoditi u Zadarskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i na području Tivata. Sredstva će biti uložena u 11 sistema javne rasvete na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

U Tivtu je predviđeno i postavljanje solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa za grejanje sanitarne vode. Za projekte u Tivtu je izdvojeno 320.000 evra. Na području Zadra planirano je da se živina rasveta zameni LED ili natrijumovim svetiljkama.

Projekat IRENE je odobren u sklopu prvog poziva na dostavljanje predloga projekata iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Vodeći partner na projektu je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a u projektu kao partner učestvuje i Zadarska županija. Partneri iz Crne Gore su Eko centar DELFIN i Opština Tivat a iz BiH Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

21. septembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

21. septembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

21. septembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike