Energetska efikasnost

Projekat IRENE: unapređenje javne rasvete kroz prekograničnu saradnju

Slika: Pixaby

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora pokrenule su projekat IRENE čiji je cilj zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa. Projekat koji se većim delom finansira iz evropskih IPA fondova za prekograničnu saradnju, predviđa unapređenje sistema javne rasvete u više gradova i opština i postavljanje solarnih kolektora u jednom od njih.

Projekt IRENE – Interregional Renewable & ENErgy efficiency network počeo je da se zvanično sprovodi 1. jula 2017.  godine, a ove nedelje je u Zadru održana početna konferencija na kojoj su predstavljene planirane aktivnosti, uključujući lokacije postavljanja rasvete.

Projekat je vredan 1,9 miliona evra, od čega je 1,6 miliona evra bespovratnih sredstva obezbeđeno iz fondova EU. Projekat će se sprovoditi do 31. decembra 2019. godine.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom za podsticanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Projekat će se sprovoditi u Zadarskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i na području Tivata. Sredstva će biti uložena u 11 sistema javne rasvete na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

U Tivtu je predviđeno i postavljanje solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa za grejanje sanitarne vode. Za projekte u Tivtu je izdvojeno 320.000 evra. Na području Zadra planirano je da se živina rasveta zameni LED ili natrijumovim svetiljkama.

Projekat IRENE je odobren u sklopu prvog poziva na dostavljanje predloga projekata iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Vodeći partner na projektu je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a u projektu kao partner učestvuje i Zadarska županija. Partneri iz Crne Gore su Eko centar DELFIN i Opština Tivat a iz BiH Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

21. septembar 2017. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

21. septembar 2017. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

21. septembar 2017. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

21. septembar 2017. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a