x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Projekat IRENE: unapređenje javne rasvete kroz prekograničnu saradnju

21.09.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixaby
Projekat IRENE: unapređenje javne rasvete kroz prekograničnu saradnju

Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora pokrenule su projekat IRENE čiji je cilj zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa. Projekat koji se većim delom finansira iz evropskih IPA fondova za prekograničnu saradnju, predviđa unapređenje sistema javne rasvete u više gradova i opština i postavljanje solarnih kolektora u jednom od njih.

Projekt IRENE – Interregional Renewable & ENErgy efficiency network počeo je da se zvanično sprovodi 1. jula 2017.  godine, a ove nedelje je u Zadru održana početna konferencija na kojoj su predstavljene planirane aktivnosti, uključujući lokacije postavljanja rasvete.

Projekat je vredan 1,9 miliona evra, od čega je 1,6 miliona evra bespovratnih sredstva obezbeđeno iz fondova EU. Projekat će se sprovoditi do 31. decembra 2019. godine.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom za podsticanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Projekat će se sprovoditi u Zadarskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i na području Tivata. Sredstva će biti uložena u 11 sistema javne rasvete na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

U Tivtu je predviđeno i postavljanje solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa za grejanje sanitarne vode. Za projekte u Tivtu je izdvojeno 320.000 evra. Na području Zadra planirano je da se živina rasveta zameni LED ili natrijumovim svetiljkama.

Projekat IRENE je odobren u sklopu prvog poziva na dostavljanje predloga projekata iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Vodeći partner na projektu je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a u projektu kao partner učestvuje i Zadarska županija. Partneri iz Crne Gore su Eko centar DELFIN i Opština Tivat a iz BiH Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.