Energetska efikasnost

Projekat IRENE: unapređenje javne rasvete kroz prekograničnu saradnju

Slika: Pixaby

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora pokrenule su projekat IRENE čiji je cilj zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa. Projekat koji se većim delom finansira iz evropskih IPA fondova za prekograničnu saradnju, predviđa unapređenje sistema javne rasvete u više gradova i opština i postavljanje solarnih kolektora u jednom od njih.

Projekt IRENE – Interregional Renewable & ENErgy efficiency network počeo je da se zvanično sprovodi 1. jula 2017.  godine, a ove nedelje je u Zadru održana početna konferencija na kojoj su predstavljene planirane aktivnosti, uključujući lokacije postavljanja rasvete.

Projekat je vredan 1,9 miliona evra, od čega je 1,6 miliona evra bespovratnih sredstva obezbeđeno iz fondova EU. Projekat će se sprovoditi do 31. decembra 2019. godine.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom za podsticanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Projekat će se sprovoditi u Zadarskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i na području Tivata. Sredstva će biti uložena u 11 sistema javne rasvete na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

U Tivtu je predviđeno i postavljanje solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa za grejanje sanitarne vode. Za projekte u Tivtu je izdvojeno 320.000 evra. Na području Zadra planirano je da se živina rasveta zameni LED ili natrijumovim svetiljkama.

Projekat IRENE je odobren u sklopu prvog poziva na dostavljanje predloga projekata iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Vodeći partner na projektu je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a u projektu kao partner učestvuje i Zadarska županija. Partneri iz Crne Gore su Eko centar DELFIN i Opština Tivat a iz BiH Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

21. septembar 2017. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

21. septembar 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

21. septembar 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

21. septembar 2017. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu