Otpad

Prijavi ilegalno bačen otpad u Srbiji uz pomoć aplikacije Ukloni divlju deponiju

uklopni divlju deponiju aplikacija

Objavljeno

22.04.2021.

Država

Komentari

6 Comments

Podeli

Objavljeno

22.04.2021.

Država

Komentari

6 Comments

Podeli

Povodom Dana planete Zemlje koji se obeležava danas, Srbija je dobila aplikaciju “Ukloni divlju deponiju” preko koje će svi građani moći da daju doprinos evidentiranju lokacija divljih deponija, i nadamo se njihovom uklanjanju.

Aplikacija je trenutno dostupna za korisnike Android uređaja, a uskoro će biti dostupna za preuzimanje i na Google Play Store, dok je verzija za iOS uređaje u pripremi.

Srbija ima više od 2.200 divljih deponija

Podaci lokalnih samouprava, dostavljeni Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA), pokazuju da u Srbiji ima više od 2.200 divljih deponija, ali se procenjuje da je taj broj daleko veći. One se, kako je saopštio Program ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP), najčešće nalaze u ruralnim sredinama, u blizini naseljenih mesta, uz korita reka, kao i duž saobraćajnica.

Osim što kvare izgled okoline, divlje deponije utiču i na zagađivanje vazduha, voda i zemljišta i samim tim ugrožavaju zdravlje ljudi.

Prijave su anonimne i njihov broj je neograničen

Kako bi prijavili divlju deponiju korisnici aplikacije bi trebalo da je fotografišu putem aplikacije i, uz kratak opis, pošalju prijavu, koja će biti registrovana u bazi Agencije za zaštitu životne sredine. Ukoliko se desi da korisnik u trenutku prijave deponije bude van dometa, aplikacija će zapamtiti prijavu i poslati je prvom prilikom kada telefon bude povezan na internet. Prijave su anonimne i njihov broj je neograničen.

Građani će moći da prate da li je deponija koju su prijavili uklonjena

Podaci dostavljeni preko aplikacije biće javno dostupni na mapi Agencije kojoj se može pristupiti u okviru aplikacije. Građani će takođe moći da prate i da li su nadležna preduzeća i institucije uklonile deponiju, kao i koliki je ukupan broj prijavljenih divljih deponija u njihovom okruženju i u Srbiji, saopštio je UNDP koji je zajedno sa Agencijom, i uz saradnju sa Ministarstvom životne sredine, pokrenuo aplikaciju.

uklopni divlju deponiju aplikacija undp

Aplikacija je izrađena u okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” koji sprovodi UNDP sa Ministarstvom i uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Tagovi: ,

Komentara: (6)

Marko / 24.04.2021.

Konacno, super ideja

Biljana Vulović / 24.04.2021.

U naselju Ropočevo, opština Sopot, izvesni gospodin je kupio nekoliko hektara zemlje na vrhu brda Venac. Srušio je staru kuću sav šut, plastiku i slično bacio je u jamu k drugo smeće, kaže da nikome ni za šta ne odgovara!

Kaca Ljubinkovic / 26.04.2021.

Krcedin, opstina Indjija. Na putu ka vikend naselju, izmedju dve grupe kuca nice ogromno smetliste, kucne stvari, shut i dr. Bacaju uglavnom seljaci iz Krcedina kad ciste svoja dvorista i baste, kuce. Uzasno.

Sajo / 26.04.2021.

Svaki dan traktor, kamion ili kombi teretni puni smeca istovaju na obali rijeke Lim u opstini Prijepolje na obali magistralnog puta Beograd – Podgorica, tacnije lokacija na izlazu iz naselja Velika Zupa

Gordana Blanušs / 17.05.2021.

U Somboru u sred ulice divlja deponija na koju dovoze građevinski šut iz čitavog grada, crkotine, nameštaj, staru garderobu. Inspekcija kaže da ne mogu ništa jer je zemlja ničija a mi znamo vlasnike. Bar da ih opomenu bilo bi drugačije.

Milan Đurić / 05.06.2021.

Javno komunalno preduzeće Sopot ispred kuće koja se nalazi u Stojniku, Sopot, u ul. Milije Urošević 71, izravnalo je javno zemljište zvano “Kusara”, posadilo jedan platan, bio je samo korov. Da bi nastavili da dovoze zemljište, videvši to meštani su počeli da dovoze traktorima svoj otpad (šut, nameštaj, tekstil i sl.) napravljena je deponija. Kad se stavi primedba kazu kad mogu oni možemo i mi. Eto kako se opština Sopot uključila u akciju.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jednokratna-plastika-zabrana-hrvatska

Hrvatska zabranila jednokratnu plastiku

20 July 2021 - Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje u promet proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

reciklaza-kucni-otpad-srbija-hrvatska

Srbija poslednja u Evropi po reciklaži kućnog otpada, Hrvatska ostvarila drugi najveći rast

16 July 2021 - Srbija je zabeležila najveći pad u reciklaži kućnog otpada u Evropi između 2010. i 2019. godine, čitavih 70%, a prosečna stopa reciklaže je svega 0.4%.

jul-bez-plastike-okean-otpad

Jul bez plastike: koje zemlje bacaju najviše plastičnog otpada u okeane?

14 July 2021 - Sjedinjene Američke Države su najveći generator plastičnog otpada, ali je Indija ta koja baca najveće količine plastike u okean.

jednokratna-plastika-EU-zabrana

Samo neke članice EU zabranile jednokratnu plastiku na vreme

06 July 2021 - Rok za primenu Direktive o jednokratnoj plastici u zemljama članicama EU, 3. jul ove godine, je prošao, ali je svega nekoliko njih učinilo dovoljno da ispoštuje ovaj propis.