Životna sredina

Prekogranični dogovor o smanjenju zagađenja u Slavonskom Brodu

Prekogranicni dogovor o smanjenju zagadjenja u Slavonskom Brodu

Slika: Wikipedia, Madzzak

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Hrvatska i Republika Srpska potpisale su protokol o saradnji zahvaljujući kome će biti omogućena gasifikacija naftne rafinerije Bosanski Brod i veza sa gasnim sistemom Hrvatske, čime će se smanjiti prekogranično zagađenje vazduha koje je godinama unazad bilo predmet rasprave dve strane.

Dogovor o saradnji potpisan je poslednjeg dana oktobra, izvestili su hrvatski mediji. Dokument će omogućiti gasifikaciju nafte rafinerije u Bosanskom Brod i doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha u susednom Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, i smanjiti rizike po zdravlje ljudi, navodi hrvatsko Ministarstvo energetike u saopštenju.

Stara naftna rafinerija u Bosanskom Brodu 2007 je prodata ruskoj kompaniji Zarubeznjeft koji je uposlio staru proizvodnu liniju sirove nafte kapaciteta 1.2 miliona tona godišnje. Od 2010. godine konstantno visok nivo emisije zagađivača meri se u Slavonskom brodu.

Agencija za zaštitu životne sredine 2013. je rangirala Slavonski Brod kao grad sa najgorim kvalitetom vazduha u Hrvatskoj, izvestio je Environmental Justice Atlas. Građani, lokalne i nacionalne vlasti organizovale su veliki broj protesta u Slavonskom brodu zbog zagađenja.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vazduh u Sarajevu je prosle zime bio zagadjen skoro pa uvek kada je zvanicno obavljano merenje

Vazduh u Sarajevu je prošle zime bio zagađen skoro pri svakom merenju

27 октобра 2021 - Skoro polovina štetnih PM2.5 čestica nastaje usled grejanja na drvo, pelet, ugalj, i zbog vožnje motornih vozila

Koalicija 27_izvestaj-za-poglavlje-27_2021

Koalicija 27: Građani izašli iz karantina, institucije i dalje zatvorene

26 октобра 2021 - "Građani su izašli iz karantina, životna sredina je konačno postala društvena tema u Srbiji, ali institucije su ostale zatvorene", zaključak je Izveštaja iz senke Koalicije 27 za 2021. godinu.

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke