Klimatske promene

Poziv privrednicima Srbije za prvu tematsku nedelju „Dubai Expo 2020“ – Klima i biodiverzitet

srbija pks dubai expo 2020 poziv klima biodiverzitet

Objavljeno

03.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je privrednike da do 23. avgusta prijave učešće u poslovnoj delegaciji na Svetskoj izložbi „Dubai Expo 2020“, za prvu tematsku nedelju „Klima i biodiverzitet“ koja će se održati od 3. do 9. oktobra.

Pitanje klimatskih promena i očuvanje biodiverziteta je jedno od najizazovnijih i ove godine otvara tematske nedelje na najznačajnijoj svetskoj manifestaciji „Dubai Expo 2020″koja počinje 1. oktobra 2021. i traje do 31. marta 2022, saopštila je PKS.

Svetska izložba u Dubaiju održava se pod sloganom: „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ (Connecting minds, creating the future), a centralni događaji koji se odnose na predstavljanje Srbije, biće organizovani u nacionalnom paviljonu Srbije, površine od 2.000 kvadratnih metara, koji će se nalaziti u tematskoj celini mobilnost.

Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi je „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“

Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi je „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“ (Serbia Creates Ideas – Inspired by the past, shaping the future”).

Predstavljanje Srbije na „Dubai Expo 2020“ simbolički je predstavljeno i inspirisano Vinčanskom civilizacijom. Izložbena postavka paviljona prikazuje savremenu Srbiju kao prirodnog naslednika ove kulture, stare više od 7.000 godina.

„Dubai Expo 2020“ imaće 10 tematskih nedelja

Tokom trajanja „Dubai Expo 2020“, biće održano 10 tematskih nedelja, a pored prve koja počinje sa Klimom i biodiverzitetom, slede: Svemir (od 17. do 23. oktobra), Urbani i ruralni razvoj (od 31. oktobra do 6. novembra), Tolerancija i inkluzija (od 14. do 20. novembra), Znanje i edukacija (od 12. do 18. decembra), Putovanja i umrežavanje (od 9. do 15. januara), Globalni ciljevi (od 16. do 22. januara),  Zdravlje i velnes (od 27. januara do 02. februara), Hrana i agrikultura (od 17. do 23. februara) i Voda (od 20. do 26. marta).

„Imamo kompanije koje će, sigurni smo, iskoristiti mogućnost da budu deo delegacije Srbije u okviru prve tematske nedelje i daju značajan doprinos cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju naše planete. Ova tema je posebno važna za nas, jer je Srbija dala jedno od najvećih imena svetske nauke koji je pružio veliki doprinos globalnom proučavanju klimatskih promena, slavnog Milutina Milankovića,osnivača planetarne klimatologije, čije ideje i danas izazivaju veliko interesovanje naučnika širom sveta“, istakao je Marko Selaković, šef kancelarije PKS u Dubaiju i B2B direktor „Dubai Expo 2020“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

3. avgust 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

3. avgust 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

3. avgust 2021. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

3. avgust 2021. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj