Otpad

Ponovo aktuelan plan za izgradnju spalionice otpada u Nišu

Ponovo aktuelan plan spalionice otpada Nisu

Slika: Falco from Pixabay

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlasti u Srbiji pregovaraju s partnerima iz Kine o izgradnji spalionice otpada u Nišu vredne stotinu miliona evra, vraćajući u život plan star čitavu deceniju, a predsednik Aleksandar Vučić kaže da su u toku razgovori i s evropskim institucijama.

Posle potpisivanja memoranduma s kineskim kompanijama, Niš bi mogao da dobije spalionicu otpada. Po tvrdnji ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, projekat je vredan sto miliona evra.

Predsednik Aleksandar Vučić je upravo otkrio da su počeli pregovori s nemačkom razvojnom bankom KfW i Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB). On je izjavio da će spalionica u trećem po veličini gradu u Srbiji biti izgrađena po najvišim standardima.

Mnogo je potencijalnih partnera za projekte kanalizacije, prerade otpadnih voda i spaljivanja otpada u Srbiji, kaže predsednik.

Nema zvaničnih podataka o partnerstvu s Kinom

Momirović je u februaru potpisao komercijalne ugovore s China Road and Bridge Corp-om (CRBC) vredne 3,2 milijarde evra o projektovanju i izvođenju radova na polju prerade otpadnih voda i kanalizacione mreže i za regionalne deponije. Južne vesti su prenele, ne navodeći izvore, da bi spalionica u Nišu trebalo da bude podignuta na planiranoj regionalnoj deponiji kod Doljevca. Projekat deponije je u zastoju, jer vlasti u više pokušaja nisu uspele da nađu privatnog partnera.

Projekat regionalne deponije Kereš je u zastoju, jer vlasti u više pokušaja nisu uspele da nađu privatnog partnera

Navedena medijska kuća je dodala da vlada nije odgovorila na upit o pojedinostima sporazuma s Kinom. Izgradnja spalionice koja bi proizvodila toplotnu energiju već je pomenuta 2010. kao mogućnost u planu upravljanja otpadom za nišku regiju.

Kragujevac na putu da dobije vlastitu spalionicu otpada

Autori rečenog dokumenta su ukazali na to da ova tehnologija podrazumeva ispuštanje toksičnih i kancerogenih materija, ali su naglasili da postoje rešenja koja sprečavaju emisije takvih štetnih gasova i teških metala u atmosferu. Zvaničnici su ranije nagovestili da se za Kragujevac planira izgradnja spalionice otpada u paketu koji obuhvata i Niš.

Evropska unija ohrabruje mere za sprečavanja nastanka otpada preporučuje da se spaljuje samo onaj materijal koji ne može da se ponovo upotrebi. Za projekat spalionice otpada u Vinči vezane su brojne kontroverze. Treba pomenuti i da je EU pružila podršku za unapređenje sistema upravljanja otpadom u sofijskom regionu u susednoj Bugarskoj, u koji ulazi izgradnja kogeneracionog postrojenja za spaljivanje otpada.

Komentara: (1)

Dragan / 30.04.2021.

KLERP i grad Niš već nekoliko meseci imaju ponudu iz Austrije za izgradnju savremenog biogas postrojenja za tretman otpda i taloga na koju nisu reagovali.
Spalionica je promašaj u svakom smislu.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inovativnu ekolosku ideju takmicenje Battle of Minds

Prijavi svoju inovativnu ekološku ideju za takmičenje Battle of Minds

12 May 2021 - Učesnici i učesnice na konkursu Battle of Minds mogu da osvoje do 50.000 funti i dobiju priliku za praksu i profesionalni razvoj

Jestiva folija od algi zamena za plasticnu foliju za pakovanje hrane

Jestiva folija od algi zamenjuje plastičnu foliju za pakovanje hrane

30 April 2021 - Nova folija je zasnovana na dobro poznatom prirodnom biopolimeru natrijum alginatu - jedinjenju koje se nalazi u ćelijama smeđih algi.

Ponovo aktuelan plan spalionice otpada Nisu

Ponovo aktuelan plan za izgradnju spalionice otpada u Nišu

29 April 2021 - Srbija pregovara s partnerima iz Kine i Evrope o izgradnji spalionice otpada u Nišu vredne sto miliona evra, vraćajući u život plan star čitavu deceniju

zavrni rukave 3 beograd kosutnjak

Više od 2.000 građana zavrnulo rukave i učestvovalo u najvećoj akciji čišćenja u Srbiji 

26 April 2021 - Kampanja Zavrni rukave, koju je pokrenula Eko straža, juče je na 52 lokacije širom Srbije okupila oko 2.000 građana, među kojima je bilo dosta dece.