Otpad

Ponovo aktuelan plan za izgradnju spalionice otpada u Nišu

Ponovo aktuelan plan spalionice otpada Nisu

Slika: Falco from Pixabay

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlasti u Srbiji pregovaraju s partnerima iz Kine o izgradnji spalionice otpada u Nišu vredne stotinu miliona evra, vraćajući u život plan star čitavu deceniju, a predsednik Aleksandar Vučić kaže da su u toku razgovori i s evropskim institucijama.

Posle potpisivanja memoranduma s kineskim kompanijama, Niš bi mogao da dobije spalionicu otpada. Po tvrdnji ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, projekat je vredan sto miliona evra.

Predsednik Aleksandar Vučić je upravo otkrio da su počeli pregovori s nemačkom razvojnom bankom KfW i Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB). On je izjavio da će spalionica u trećem po veličini gradu u Srbiji biti izgrađena po najvišim standardima.

Mnogo je potencijalnih partnera za projekte kanalizacije, prerade otpadnih voda i spaljivanja otpada u Srbiji, kaže predsednik.

Nema zvaničnih podataka o partnerstvu s Kinom

Momirović je u februaru potpisao komercijalne ugovore s China Road and Bridge Corp-om (CRBC) vredne 3,2 milijarde evra o projektovanju i izvođenju radova na polju prerade otpadnih voda i kanalizacione mreže i za regionalne deponije. Južne vesti su prenele, ne navodeći izvore, da bi spalionica u Nišu trebalo da bude podignuta na planiranoj regionalnoj deponiji kod Doljevca. Projekat deponije je u zastoju, jer vlasti u više pokušaja nisu uspele da nađu privatnog partnera.

Projekat regionalne deponije Kereš je u zastoju, jer vlasti u više pokušaja nisu uspele da nađu privatnog partnera

Navedena medijska kuća je dodala da vlada nije odgovorila na upit o pojedinostima sporazuma s Kinom. Izgradnja spalionice koja bi proizvodila toplotnu energiju već je pomenuta 2010. kao mogućnost u planu upravljanja otpadom za nišku regiju.

Kragujevac na putu da dobije vlastitu spalionicu otpada

Autori rečenog dokumenta su ukazali na to da ova tehnologija podrazumeva ispuštanje toksičnih i kancerogenih materija, ali su naglasili da postoje rešenja koja sprečavaju emisije takvih štetnih gasova i teških metala u atmosferu. Zvaničnici su ranije nagovestili da se za Kragujevac planira izgradnja spalionice otpada u paketu koji obuhvata i Niš.

Evropska unija ohrabruje mere za sprečavanja nastanka otpada preporučuje da se spaljuje samo onaj materijal koji ne može da se ponovo upotrebi. Za projekat spalionice otpada u Vinči vezane su brojne kontroverze. Treba pomenuti i da je EU pružila podršku za unapređenje sistema upravljanja otpadom u sofijskom regionu u susednoj Bugarskoj, u koji ulazi izgradnja kogeneracionog postrojenja za spaljivanje otpada.

Komentara: (1)

Dragan / 30.04.2021.

KLERP i grad Niš već nekoliko meseci imaju ponudu iz Austrije za izgradnju savremenog biogas postrojenja za tretman otpda i taloga na koju nisu reagovali.
Spalionica je promašaj u svakom smislu.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.