Električna energija

Poljska odvaja 300 miliona evra za radnike u industriji uglja koji ostanu bez posla

Poljska-300-miliona-evra-radnike-industriji-uglja-ostanu-bez-posla

Foto: Nuraghies on Freepik

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Predlog Poljske da kompenzuje radnike i radnice u termoelektranama i rudnicima lignita koji će ostati bez posla dobio je odobrenje od Evropske komisije. Budžet iznosi 300 miliona evra.

Vlada novog-starog premijera Donalda Tuska, koji se u Decembru vratio na vlast, poboljšava odnose Poljske sa administracijom u Briselu. Velik deo sporova se tiče energetske tranzicije. Poljska je ranije odredila 2049. za provizoran rok kada će najkasnije prestati da koristi ugalj, a nova garnitura je obećala da će izaći sa konkretnim datumom. Očekuje se da će on biti mnogo ranije, budući da je vlada podržala inicijativu da Evropska unija pre kraja 2040. smanji emisije gasova s efektom staklene bašte za 90 odsto.

Evropska komisija je dala zeleno svetlo Poljskoj za program ublažavanja posledica zatvaranja termoelektrana na lignit i druge vrste uglja i rudnika lignitâ. Sedamdeset odsto električne energije u ovoj zemlji se proizvodi od tog čvrstog fosilnog goriva.

Novi program je za otpremnine kao i za nadoknade za zaposlene kojima je ostalo malo do penzije

Sredstva su namenjena za podršku radnicima i radnicama koji će ostati bez posla kada se ova postrojenja zatvore. Sleduju im otpremnine koje će im biti isplaćivane godinu dana, a njih mogu da izaberu umesto otpremnina predviđenih kolektivnim ugovorima.

Poljska je takođe predvidela nadoknade i po do četiri godine za zaposlene koji će uskoro steći uslov za penziju, stoji u objavi. Mehanizam će trajati do februara 2034. godine. Evropska komisija je saopštila da ovim potezom pokazuje da je opredeljena za zelenu tranziciju pri kojoj niko neće ostati zanemaren.

Treba pomenuti da je Sud pravde EU 2021. Poljskoj odredio kaznu od 15 miliona evra zbog toga što je odbila da zatvori rudnik uglja Turów. Nalazi se kod granice sa Češkom, koja se te godine i obratila evropskim institucijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

7. februar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

7. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

7. februar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti