OIE

Micotakis: Za pokretanje pravedne zelene tranzicije odaberite očigledna vin-vin rešenja

Micotakis pokretanje pravedne zelene tranzicije odaberite ocigledna vin vin resenja

Foto: Prime Minister GR / X

Objavljeno

19.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Za pravednu zelenu tranziciju su neophodna ozbiljna sredstva, ali i podrška javnosti, poručio je u Davosu premijer Grčke Kirijakos Micotakis. Za početnu fazu transformacije regiona oslonjenih na ugalj i za olakšavanje stanovništvu i privredi da prebrode poteškoće usled mera dekarbonizacije, preporučuje korake koji su laki, logični i na korist svih.

Kirijakos Mitsotakis ima savet kako sprovesti zelenu i energetsku tranziciju na način koji će biti socijalno pravičan. A drugačije i ne može biti uspešna, ako je po principima Evropskog zelenog dogovora. Grčki premijer u ovoj oblasti stiče iskustvo otkad je 2019. objavio ambiciozan plan dekarbonizacije privrede svoje zemlje.

Donosioci odluka u zemljama Jugoistočne Evrope koje su još uvek u takvoj ili sada još goroj situaciji verovatno bi mogli ponešto da nauče iz tog primera. Jer samo pet godina kasnije, po celom kontinentu se i relativno konkurentne termoelektrane na ugalj zatvaraju mnogo pre isteka svog radnog veka. To je gadan udarac za radnike u ovom sektoru i lokalnu privredu i stanovnike.

Samo za čišćenje je potreban ogroman novac, a preko njega tek ozbiljna injekcija za preokret, da se područje preorijentiše na druge aktivnosti. 

Potrošnja uglja već deset puta manja

Grčka je već za 90 odsto smanjila proizvodnju struje iz uglja, istakao je Micotakis na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Objasnio je da ta promena u najvećoj meri pogađa jednu oblast. To je Zapadna Makedonija, na severu zemlje, a drugi termoenergetski kompleks u nestajanju nalazi se na Peloponezu.

Grčka planira da najkasnije 2028. obustavi upotrebu uglja

„Treba da izdvojite znatne resurse – a mi imamo svoj Fond za pravednu tranziciju (JTF) – koji treba da doprinesu izgradnji bolje budućnosti tih regiona. To se podrazumeva. Inače se jednostavno neće desiti. Otpor će biti masovan“, izjavio je Micotakis.

Država planira da upotrebu uglja obustavi najkasnije 2028. godine. U toku su opsežne investicije u uvođenje tehnologija pri čijoj upotrebi nema emisija gasova s efektom staklene bašte ili su niske, i one transformišu ugljarska područja. Glavni oslonac su solarne elektrane, a u tim naporima je predvodnik nacionalna elektroprivreda Public Power Corp. (PPC), koja radi i u okviru velikih mešovitih firmi koje osniva s partnerima. U zamahu su i druge domaće i strane kompanije, podstaknute zakonodavnim reformama i vladinim subvencijama.

Pravična tranzicija ne remeti investicije, širenje uticaja u regionu u sektoru energetike

Kao i drugde, rokovi za pristup novčanim sredstvima preko Evropske unije veoma su tesni. Grčka i pored toga nema zadršku u ambicijama. U kratkom roku cilja da postane značajan snabdevač energentima barem na Balkanu, naglasio je Micotakis. Uspostavlja elektroenergetske interkonekcije i gradi gasovode i plutajuće rezervoare za skladištenje tečnog prirodnog gasa (LNG), podsetio je.

Štaviše, dodao je predsednik Saveta ministara Grčke, država namerava da postane neto izvoznik zelene energije. Što se tiče pokretanja pravične tranzicije, on preporučuje sigurne i relativno male korake.

„Kada hoćete da jačate podršku u javnosti, počnite s očiglednim rešenjima koja su u interesu svih. Obnova kuća je, na primer, vin-vin predlog. Mi smo veoma efikasno upotrebili evropske fondove u te svrhe. Ili pođite na malo ostrvo i tamo objasnite ljudima zašto je dekarbonizovanje zapravo lakše nego što zamišljaju. Ukoliko izgradite fotonaponsko postrojenje, verovatno će u početku biti nekakvog otpora, ali kada budu videli račune za struju i shvatili da električnu energiju plaćaju mnogo manje, počećete da zadobijate podršku“, izjavio je Micotakis.

Na ostrvima lako može da dođe do određenog otpora projektima solarnih elektrana, ali onda će potrošačima početi da se smanjuju računi za električnu energiju

Grčka već dugo radi na projektima na malim ostrvima za samostalnu proizvodnju energije, koja im je i potrebna, uostalom. Mnoge od njih takođe podmorskim kablovima povezuje sa mrežom na kopnu. Poslednje sveevropske inicijative i domaći programi pretvaraju te eksperimentalne poduhvate u prave prilike za investiranje za provajdere tehnologija u proboju i kompanije iz energetskog sektora.

„Stoga, počnite tako da brzo nešto dobijete. A sa poljoprivredom budite vrlo pažljivi, zato što je poljoprivreda sama po sebi veoma teška tema. Vrlo teška za dekarbonizovanje. I moramo pažljivo da osluškujemo i razumemo reakcije naših farmera“, upozorio je Micotakis.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

19. januar 2024. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

19. januar 2024. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

19. januar 2024. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. januar 2024. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.