Električna energija

Grčki operator prenosnog sistema IPTO planira akvizicije u Severnoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori

IPTO TSO akvizicije operatorima prenosnog sistema Srbiji Crnoj Gori Severnoj Makedoniji

Foto: NoName_13 on Pixabay

Objavljeno

14.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Grčki državni operator prenosnog sistema električne energije IPTO namerava da proširi svoje prisustvo na Balkanu i u širem regionu Jugoistočne Evrope.

Predsednik i generalni direktor Manos Manusakis izjavio je nedavno na OT Forumu da se već vode pregovori da IPTO, poznat i po grčkom akronimu Admie, kupi udele u operatorima prenosnog sistema – TSO-ovima susednih zemalja.

Prespanski sporazum iz 2018 između Grčke i Severne Makedonije je osnova za potencijalni ulazak grčke kompanije, a mogućnost da se zapadnobalkanske države pridruže Evropskoj uniji takođe otvara nove prilike.

Manusakis obećava obostranu korist svakom operatoru koji bude želeo saradnju, uz tvrdnju da IPTO ima veliku kapitalnu bazu i zdrave finansije kojima može da pruži podršku u energetskoj tranziciji i investicijama u mrežu i interkonekcije u regionu. Među zemljama u čijim TSO-ovima bi kompanija koju vodi kupila udele izdvojio je Severnu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru.

Između IPTO-a i severnomakedonskog operatora MEPSO već su vođeni pregovori, ali vlada u Skoplju nije voljna da proda deo svog TSO-a stranim investitorima. To je strateška kompanija koja može uticati u određenoj meri na bezbednost zemlje, pa treba da ostane pod kontrolom vlade, izjavio je ranije ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

IPTO-va ekspanzija na Balkanu povezana sa projektima u Istočnom Sredozemlju

IPTO je u junu postigao sporazum o stupanju na čelo projekta EuroAsia Interconnector za podmorsku elektroenergetsku vezu kapaciteta dva gigavata između Grčke, Kipra i Izraela. U međuvremenu su o uključivanju u tu investiciju memorandume o razumevanju potpisali i kiparska vlada i državna kompanija TAQA (Abu Dhabi National Energy Co.) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Manusakis: Obratili su nam se američki i svetski investicioni fondovi

Osim toga, projekat je promenio ime u Great Sea Interconnector. Očekuje se da će izgradnja početi sledeće godine. IPTO je u komunikaciji i sa investitorima iz Izraela i drugde sa Bliskog istoka koji su izrazili interesovanje da učestvuju. Njihovo pridruživanje bi bilo viđeno kao posebno korisno, budući da bi tako bila poslata poruka da je reč o pravom međunarodnom projektu koji bi doneo koristi na mnogo širem planu od tri zemlje koje obuhvata.

Manusakis je otkrio da su se kompaniji IPTO u poslednje vreme obratili i investicioni fondovi iz Sjedinjenih Država i drugih krajeva sveta zainteresovani da postanu suvlasnici.

Great Sea Interconnector je za Grčku jedan od glavnih projekata koji bi joj omogućili da postane energetsko čvorište u širem području. Cilj je da se omogući protok zelene energije iz Severne Afrike i sa Bliskog istoka u Grčku i dalje do Centralne Evrope, kroz takozvani vertikalni koridor. IPTO upravo zato traži mogućnosti za partnerstva, uključujući na Zapadnom Balkanu.

Potpredsednik IPTO-a Joanis Margaris izjavio je ranije da interkonekcije sa Severnom Afrikom i Bliskim istokom imaju smisla jedino ukoliko ta električna energija može da stigne do Centralne Evrope.

Jačanje elektroenergetskih veza sa susedima

Pored toga, Grčka i njeni susedi pojačavaju prekogranične kapacitete. Ove godine je radi povećavanja međusobne razmene pušten u rad dalekovod od 400 kilovolti od Nee Sante preko bugarske granice do Marice.

U okviru desetogodišnjeg plana razvoja, IPTO posebno gura podizanje kapaciteta ka Italiji sa 500 megavata na 1,5 gigavata. Planira da pre kraja decenije uspostavi dodatnu vezu sa Albanijom, kojom bi tok povećao za bar dve stotine megavata.

Nedavno je takođe pregovarao sa turskim pandanom TEİAŞ da do 2029. izgrade dalekovod od 400 kilovolti kojim bi ukupnu snagu na granici povećali za 600 megavata.

Treba pomenuti i dva privatna projekta podvodnih kablova koji bi išli do Egipta. IPTO je ove godine krenuo u ekskluzivne pregovore o ulasku u jedan, GREGY, sa udelom od 33,3 odsto. Druga potencijalna investicija je nazvana Greece-Africa Power Interconnector (GAP).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

14. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

14. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

14. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti