Električna energija

Grčki operator prenosnog sistema IPTO planira akvizicije u Severnoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori

IPTO TSO akvizicije operatorima prenosnog sistema Srbiji Crnoj Gori Severnoj Makedoniji

Foto: NoName_13 on Pixabay

Objavljeno

14.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Grčki državni operator prenosnog sistema električne energije IPTO namerava da proširi svoje prisustvo na Balkanu i u širem regionu Jugoistočne Evrope.

Predsednik i generalni direktor Manos Manusakis izjavio je nedavno na OT Forumu da se već vode pregovori da IPTO, poznat i po grčkom akronimu Admie, kupi udele u operatorima prenosnog sistema – TSO-ovima susednih zemalja.

Prespanski sporazum iz 2018 između Grčke i Severne Makedonije je osnova za potencijalni ulazak grčke kompanije, a mogućnost da se zapadnobalkanske države pridruže Evropskoj uniji takođe otvara nove prilike.

Manusakis obećava obostranu korist svakom operatoru koji bude želeo saradnju, uz tvrdnju da IPTO ima veliku kapitalnu bazu i zdrave finansije kojima može da pruži podršku u energetskoj tranziciji i investicijama u mrežu i interkonekcije u regionu. Među zemljama u čijim TSO-ovima bi kompanija koju vodi kupila udele izdvojio je Severnu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru.

Između IPTO-a i severnomakedonskog operatora MEPSO već su vođeni pregovori, ali vlada u Skoplju nije voljna da proda deo svog TSO-a stranim investitorima. To je strateška kompanija koja može uticati u određenoj meri na bezbednost zemlje, pa treba da ostane pod kontrolom vlade, izjavio je ranije ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

IPTO-va ekspanzija na Balkanu povezana sa projektima u Istočnom Sredozemlju

IPTO je u junu postigao sporazum o stupanju na čelo projekta EuroAsia Interconnector za podmorsku elektroenergetsku vezu kapaciteta dva gigavata između Grčke, Kipra i Izraela. U međuvremenu su o uključivanju u tu investiciju memorandume o razumevanju potpisali i kiparska vlada i državna kompanija TAQA (Abu Dhabi National Energy Co.) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Manusakis: Obratili su nam se američki i svetski investicioni fondovi

Osim toga, projekat je promenio ime u Great Sea Interconnector. Očekuje se da će izgradnja početi sledeće godine. IPTO je u komunikaciji i sa investitorima iz Izraela i drugde sa Bliskog istoka koji su izrazili interesovanje da učestvuju. Njihovo pridruživanje bi bilo viđeno kao posebno korisno, budući da bi tako bila poslata poruka da je reč o pravom međunarodnom projektu koji bi doneo koristi na mnogo širem planu od tri zemlje koje obuhvata.

Manusakis je otkrio da su se kompaniji IPTO u poslednje vreme obratili i investicioni fondovi iz Sjedinjenih Država i drugih krajeva sveta zainteresovani da postanu suvlasnici.

Great Sea Interconnector je za Grčku jedan od glavnih projekata koji bi joj omogućili da postane energetsko čvorište u širem području. Cilj je da se omogući protok zelene energije iz Severne Afrike i sa Bliskog istoka u Grčku i dalje do Centralne Evrope, kroz takozvani vertikalni koridor. IPTO upravo zato traži mogućnosti za partnerstva, uključujući na Zapadnom Balkanu.

Potpredsednik IPTO-a Joanis Margaris izjavio je ranije da interkonekcije sa Severnom Afrikom i Bliskim istokom imaju smisla jedino ukoliko ta električna energija može da stigne do Centralne Evrope.

Jačanje elektroenergetskih veza sa susedima

Pored toga, Grčka i njeni susedi pojačavaju prekogranične kapacitete. Ove godine je radi povećavanja međusobne razmene pušten u rad dalekovod od 400 kilovolti od Nee Sante preko bugarske granice do Marice.

U okviru desetogodišnjeg plana razvoja, IPTO posebno gura podizanje kapaciteta ka Italiji sa 500 megavata na 1,5 gigavata. Planira da pre kraja decenije uspostavi dodatnu vezu sa Albanijom, kojom bi tok povećao za bar dve stotine megavata.

Nedavno je takođe pregovarao sa turskim pandanom TEİAŞ da do 2029. izgrade dalekovod od 400 kilovolti kojim bi ukupnu snagu na granici povećali za 600 megavata.

Treba pomenuti i dva privatna projekta podvodnih kablova koji bi išli do Egipta. IPTO je ove godine krenuo u ekskluzivne pregovore o ulasku u jedan, GREGY, sa udelom od 33,3 odsto. Druga potencijalna investicija je nazvana Greece-Africa Power Interconnector (GAP).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

14. decembar 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

14. decembar 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

14. decembar 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

14. decembar 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara