Električna energija

Još dva elektroenergetska koridora u planu za povezivanje Balkana s Italijom

Jos-dva-elektroenergetska-koridora-povezivanje-Balkana-Italijom

Foto: iStock

Objavljeno

11.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Bugarska predlaže uspostavljanje elektroenergetskog koridora od Turske do Crne Gore, koja je povezana s Italijom putem podvodnog kabla. Gotovo u isti mah, vicepremijerka Albanije i ministarka infrastrukture i energetike Belinda Baluku izjavila je da je sklopljen sporazum o instaliranju prekomorske interkonekcije s Italijom.

Crna Gora i Grčka su s Italijom već povezane podmorskim strujnim vodovima, a u planu je polaganje još moćnih kablova. Međutim, sada je objavljen i plan za direktnu interkonekciju Albanije s Apeninskim poluostrvom.

Povezala bi Bar s Valonom (Vljorom), prenosi Dita. Ta medijska kuća je navela da je pomenuti poduhvat procenjen na milijardu evra.

Koridorom između istoka i zapada EU bi se vršno opterećenje optimizovalo strujom iz solara

Osim toga, izvršni direktor Operatora elektroenergetskog sistema (ESO) Bugarske Angelin Cačev otkrio je da je pokrenuta inicijativa za elektroenergetski koridor od Turke koji bi prošao preko Bugarske, Grčke, Severne Makedonije i Albanije sve do Crne Gore. Tako bi bila omogućena veza sa Italijom. Ovaj zvaničnik je javnom servisu BNR kazao da je predlog u razmatranju.

Češka, Mađarska i Slovačka bi dobile pristup solarnoj električnoj energiji sa jugoistoka Evrope i vezu sa vetroparkovima na severozapadu

Zamisao je da se optimizuje vršno opterećenje strujne mreže, u pravcu istok-zapad odnosno sa osunčanošću. Cačev je podsetio i da Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) ispituje mogućnost da u svoj desetogodišnji plan uključi još jedan projekat, za elektroenergetski koridor od Grčke do Poljske i Nemačke.

Predložena trasa bi išla preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Češke. Ovaj sistem bi omogućio prenos električne energije iz solarnih elektrana na jugoistoku ka severozapadu, dok bi struja iz vetroparkova uglavnom išla u suprotnom smeru. Češka, Mađarska i Slovačka nemaju velike mogućnosti za proizvodnju iz tih izvora, pa bi to bila prilika da razne zemlje dobijaju ovakvu energiju, naglasio je Cačev.

U nastajanju partnerstvo sa UAE za podmorski interkonektor Albanija-Italija

Potpredsednica Saveta ministara Albanije i ministarka infrastrukture i energetike Belinda Baluku izjavila je da će uskoro početi izgradnja podvodnog interkonektora sa Italijom. Istakla je da je postignut sporazum sa vladom u Rimu i operatorima prenosnih sistema obe zemlje. I Ujedinjeni Arapski Emirati su pristali da učestvuju, navela je Baluku.

Albanija je primer za diverzifikaciju obnovljivih izvora energije zahvaljujući uspešnosti svojih aukcija električne energije iz solara i vetra, tvrdi vicepremijerka. Vlada planira da najkasnije do kraja decenije godišnju proizvodnju podigne za četiri teravat-sata, da tako učini zemlju neto izvoznicom, napomenula je.

Baluku se prošle sedmice u UAE sastala sa generalnim direktorom državne elektroprivrede TAQA Džasimom Huseinom Tabetom. U objavi na Facebooku je napisala da su razgovarali o sprovođenju projekta za prenos struje između Albanije i Italije.

TAQA, formalno Abu Dhabi National Energy Co., najveći je partner u solarnoj elektrani od dva gigavata koja je puštena u rad u Abu Dabiju pred početak Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

11. decembar 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

11. decembar 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

11. decembar 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

11. decembar 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara