Električna energija

Još dva elektroenergetska koridora u planu za povezivanje Balkana s Italijom

Jos-dva-elektroenergetska-koridora-povezivanje-Balkana-Italijom

Foto: iStock

Objavljeno

11.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Bugarska predlaže uspostavljanje elektroenergetskog koridora od Turske do Crne Gore, koja je povezana s Italijom putem podvodnog kabla. Gotovo u isti mah, vicepremijerka Albanije i ministarka infrastrukture i energetike Belinda Baluku izjavila je da je sklopljen sporazum o instaliranju prekomorske interkonekcije s Italijom.

Crna Gora i Grčka su s Italijom već povezane podmorskim strujnim vodovima, a u planu je polaganje još moćnih kablova. Međutim, sada je objavljen i plan za direktnu interkonekciju Albanije s Apeninskim poluostrvom.

Povezala bi Bar s Valonom (Vljorom), prenosi Dita. Ta medijska kuća je navela da je pomenuti poduhvat procenjen na milijardu evra.

Koridorom između istoka i zapada EU bi se vršno opterećenje optimizovalo strujom iz solara

Osim toga, izvršni direktor Operatora elektroenergetskog sistema (ESO) Bugarske Angelin Cačev otkrio je da je pokrenuta inicijativa za elektroenergetski koridor od Turke koji bi prošao preko Bugarske, Grčke, Severne Makedonije i Albanije sve do Crne Gore. Tako bi bila omogućena veza sa Italijom. Ovaj zvaničnik je javnom servisu BNR kazao da je predlog u razmatranju.

Češka, Mađarska i Slovačka bi dobile pristup solarnoj električnoj energiji sa jugoistoka Evrope i vezu sa vetroparkovima na severozapadu

Zamisao je da se optimizuje vršno opterećenje strujne mreže, u pravcu istok-zapad odnosno sa osunčanošću. Cačev je podsetio i da Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) ispituje mogućnost da u svoj desetogodišnji plan uključi još jedan projekat, za elektroenergetski koridor od Grčke do Poljske i Nemačke.

Predložena trasa bi išla preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Češke. Ovaj sistem bi omogućio prenos električne energije iz solarnih elektrana na jugoistoku ka severozapadu, dok bi struja iz vetroparkova uglavnom išla u suprotnom smeru. Češka, Mađarska i Slovačka nemaju velike mogućnosti za proizvodnju iz tih izvora, pa bi to bila prilika da razne zemlje dobijaju ovakvu energiju, naglasio je Cačev.

U nastajanju partnerstvo sa UAE za podmorski interkonektor Albanija-Italija

Potpredsednica Saveta ministara Albanije i ministarka infrastrukture i energetike Belinda Baluku izjavila je da će uskoro početi izgradnja podvodnog interkonektora sa Italijom. Istakla je da je postignut sporazum sa vladom u Rimu i operatorima prenosnih sistema obe zemlje. I Ujedinjeni Arapski Emirati su pristali da učestvuju, navela je Baluku.

Albanija je primer za diverzifikaciju obnovljivih izvora energije zahvaljujući uspešnosti svojih aukcija električne energije iz solara i vetra, tvrdi vicepremijerka. Vlada planira da najkasnije do kraja decenije godišnju proizvodnju podigne za četiri teravat-sata, da tako učini zemlju neto izvoznicom, napomenula je.

Baluku se prošle sedmice u UAE sastala sa generalnim direktorom državne elektroprivrede TAQA Džasimom Huseinom Tabetom. U objavi na Facebooku je napisala da su razgovarali o sprovođenju projekta za prenos struje između Albanije i Italije.

TAQA, formalno Abu Dhabi National Energy Co., najveći je partner u solarnoj elektrani od dva gigavata koja je puštena u rad u Abu Dabiju pred početak Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. decembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. decembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. decembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji