OIE

Solarna elektrana od dva gigavata puštena u rad u UAE uoči konferencije COP28

UAE, Al Dhafra, najveca solarna elektrana, COP28

Foto: Masdar

Objavljeno

20.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Al Dhafra, snage dva gigavata, otvorena je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, domaćinu ovogodišnje Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama – COP28. Postrojenje će proizvoditi dovoljno struje za pokrivanje potreba 200.000 domaćinstava.

Projekat su izvele energetske kompanije TAQA, pod kontrolom vlade Abu Dabija, Masdar, koja je u vlasništvu UAE, francuski EDF Renewables i Jinko Power, sa sedištem u Kini. Vrpcu za sistem Al Dhafra je presekao Haza ibn Zajed el-Nahjan, zamenik vladara Abu Dabija.

„Dok UAE pripremaju COP28, ovaj pionirski projekat pokazuje stalnu posvećenost zemlje povećanju udela čiste energije, smanjenju emisija ugljenika i podršci globalnim naporima klimatske akcije“, izjavio je.

Elektrana se prostire na više od 20 kvadratnih kilometara pustinje

Smeštena 35 kilometara južno od Abu Dabija, solarna elektrana Al Dhafra izgrađena čitava odjednom. Proizvodi dovoljno električne energije da pokrije potrebe skoro 200.000 domaćinstava u UAE, saopštio je Masdar. Prostire se na više od 20 kvadratnih kilometara pustinje.

Pogon se sastoji od skoro četiri miliona bifacijalnih panela. Ti uređaji proizvode struju i s donje strane, od refleksije sunčeve svetlosti. Masdar tvrdi da je to najveća solarna elektrana na svetu u jedinstvenoj celini, a svakako je barem među prvih pet.

Solarna energija u UAE najjeftinija na svetu

Projekat je naručio državni Emirates Water and Electricity Co. (EWEC). Na tenderu je postignuta dotad najmanja cena na svetu, 13,5 dolara po megavat-satu, a zatim je snižena na 13,2 dolara.

TAQA poseduje 40 odsto projekta, a Masdar, EDF Renewables i Jinko Power po 20 odsto. EWEC je s njima 2020. potpisao tridesetogodišnji ugovor o otkupu električne energije. Ovaj fotonaponski sistem će podići kapacitet za solarnu energiju u Abu Dabiju na 3,2 gigavata, kažu u Masdaru.

UAE su trenutno na drugom mestu u svetu po potrošnji solarne energije po glavi stanovnika

UAE su trenutno na drugom mestu u svetu po potrošnji solarne energije po glavi stanovnika, pokazuju podaci iz publikacije Statistical Review of World Energy, koju izdaje Energy Institute.

Sa druge strane, državna naftna kompanija ADNOC planira da najkasnije 2027. poveća proizvodnju sirove nafte sa sadašnjih tri miliona barela dnevno na pet miliona.

Očekuje se da će tema postepenog ukidanja fosilnih goriva, glavnog izvora bogatstva u Persijskom zalivu, kako bi se smanjile emisije, biti ključno pitanje na skupu COP28 u Dubaiju. On počinje 30. novembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Privredi preti poskupljenje struje od 60 odsto

20. novembar 2023. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

20. novembar 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

20. novembar 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

20. novembar 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava