OIE

Solarna elektrana od dva gigavata puštena u rad u UAE uoči konferencije COP28

UAE, Al Dhafra, najveca solarna elektrana, COP28

Foto: Masdar

Objavljeno

20.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Al Dhafra, snage dva gigavata, otvorena je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, domaćinu ovogodišnje Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama – COP28. Postrojenje će proizvoditi dovoljno struje za pokrivanje potreba 200.000 domaćinstava.

Projekat su izvele energetske kompanije TAQA, pod kontrolom vlade Abu Dabija, Masdar, koja je u vlasništvu UAE, francuski EDF Renewables i Jinko Power, sa sedištem u Kini. Vrpcu za sistem Al Dhafra je presekao Haza ibn Zajed el-Nahjan, zamenik vladara Abu Dabija.

„Dok UAE pripremaju COP28, ovaj pionirski projekat pokazuje stalnu posvećenost zemlje povećanju udela čiste energije, smanjenju emisija ugljenika i podršci globalnim naporima klimatske akcije“, izjavio je.

Elektrana se prostire na više od 20 kvadratnih kilometara pustinje

Smeštena 35 kilometara južno od Abu Dabija, solarna elektrana Al Dhafra izgrađena čitava odjednom. Proizvodi dovoljno električne energije da pokrije potrebe skoro 200.000 domaćinstava u UAE, saopštio je Masdar. Prostire se na više od 20 kvadratnih kilometara pustinje.

Pogon se sastoji od skoro četiri miliona bifacijalnih panela. Ti uređaji proizvode struju i s donje strane, od refleksije sunčeve svetlosti. Masdar tvrdi da je to najveća solarna elektrana na svetu u jedinstvenoj celini, a svakako je barem među prvih pet.

Solarna energija u UAE najjeftinija na svetu

Projekat je naručio državni Emirates Water and Electricity Co. (EWEC). Na tenderu je postignuta dotad najmanja cena na svetu, 13,5 dolara po megavat-satu, a zatim je snižena na 13,2 dolara.

TAQA poseduje 40 odsto projekta, a Masdar, EDF Renewables i Jinko Power po 20 odsto. EWEC je s njima 2020. potpisao tridesetogodišnji ugovor o otkupu električne energije. Ovaj fotonaponski sistem će podići kapacitet za solarnu energiju u Abu Dabiju na 3,2 gigavata, kažu u Masdaru.

UAE su trenutno na drugom mestu u svetu po potrošnji solarne energije po glavi stanovnika

UAE su trenutno na drugom mestu u svetu po potrošnji solarne energije po glavi stanovnika, pokazuju podaci iz publikacije Statistical Review of World Energy, koju izdaje Energy Institute.

Sa druge strane, državna naftna kompanija ADNOC planira da najkasnije 2027. poveća proizvodnju sirove nafte sa sadašnjih tri miliona barela dnevno na pet miliona.

Očekuje se da će tema postepenog ukidanja fosilnih goriva, glavnog izvora bogatstva u Persijskom zalivu, kako bi se smanjile emisije, biti ključno pitanje na skupu COP28 u Dubaiju. On počinje 30. novembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

20. novembar 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

20. novembar 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

20. novembar 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

20. novembar 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina