Klimatske promene

Konferencija o klimatskim promenama u Bonu: 2023. godina ključna za globalne klimatske odluke

Konferencija o klimatskim promenama u Bonu: ova godina je ključna za globalne klimatske odluke

Foto: UNclimatechange / flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Objavljeno

22.06.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Na Konferenciji o klimatskim promenama u Bonu u fokusu je bio Globalni pregled, izveštaj koji će biti osnova pregovora na globalnoj godišnjoj konferenciji o klimi – COP28. Organizatori iz Međuvladinog panela Ujedinjenih nacija za klimatske promene – IPCC, istakli su da je na skupu postignut značajan napredak u ključnim pitanjima za donošenje neophodnih političkih odluka. Sada je prelomni trenutak za ispravljanje kursa ka ostvarivanju cilja ograničavanja globalnog porasta temperature u skladu sa Pariskim sporazumom, poručili su učesnici skupa u Nemačkoj.

Konferencija o klimatskim promenama u Bonu završena je prošlog petka i postavila je temelje za ambicioznije akcije u vezi sa klimom i otvarajući put za nadolazeću Konferenciju UN o klimatskim promenama – COP28, koja će biti održana u decembru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poručili su organizatori.

IPCC navodi da uprkos napretku u proteklim godinama, svet ne ide u pravcu ispunjenja ciljeva Pariskog sporazuma. Neophodno je da se globalne emisije gotovo prepolove pre kraja 2030. godine kako bi se ograničio na porast globalne temperature od 1,5 stepeni Celzijusa.

Pored toga, potrebna je sistemska transformacija i prilagođavanje, kako bi se pomoglo zajednicama i ekosistemima da se nose sa klimatskim uticajima koji se već događaju i za koje se očekuje da će biti sve intenzivniji.

Priprema globalnog pregleda – novi izveštaj biće osnova za klimatske pregovore na konferenciji COP28

Na sastanku u Bonu ostvaren je napredak u pitanjima od kritične važnosti, uključujući globalni pregled, klimatske finansije, fond za gubitak i štetu i prilagođavanje na klimatske promene, poručili su organizatori.

Globalni pregled je dvogodišnji presek gde zainteresovane strane mogu da vide gde napreduju, a gde zaostaju u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma

Ipak, u fokusu je bio Globalni pregled (Global Stocktake), izveštaj koji procenjuje kolektivni napredak u ostvarivanju ciljeva Pariskog sporazuma. Dokument je dvogodišnji presek u kojem države i druge zainteresovane strane mogu da vide gde napreduju u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma, a takođe i gde zaostaju.

Tehnički dijalog o prvom Globalnom pregledu zaključen je na konferenciji u Bonu. On je platforma za delegacije vlada, posmatrače i stručnjake za pregovore o smanjenju emisija, prilagođavanju, načinima sprovođenja klimatskih akcija i klimatskim finansijama.

Ključna godina da se ograniči porast temperature

Tokom skupa, izvršni sekretar UN za klimatske promene Simon Stijel istakao je da će od reakcija na pregled zavisiti uspeh na konferenciji COP28 i, što je ocenio kao mnogo važnije, u stabilizaciji klime na planeti.

To je ključni izveštaj za ispravljanje kursa i usklađivanje napora da se ograniči porast globalne temperature. „Ovo je ključna godina za akciju u vezi sa klimom,” upozorio je Stijel.

Globalni pregled će biti zaključen na Konferenciji o klimatskim promenama, gde će biti predstavljeni tehnički nalazi i razmatrane implikacije.

Učesnici su raspravljali i o klimatskom finansiranju, a posebno pružanju adekvatne finansijske podrške zemljama u razvoju za delovanje na polju klime. Na konferenciji je bilo reči o mehanizmima finansiranja novog fonda za gubitaka i štete, saopšteno je. Okupila je preko 4.800 učesnika iz svih krajeva sveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

22. jun 2023. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

22. jun 2023. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

22. jun 2023. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

22. jun 2023. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa