Klimatske promene

Konferencija o klimatskim promenama u Bonu: 2023. godina ključna za globalne klimatske odluke

Konferencija o klimatskim promenama u Bonu: ova godina je ključna za globalne klimatske odluke

Foto: UNclimatechange / flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Objavljeno

22.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Na Konferenciji o klimatskim promenama u Bonu u fokusu je bio Globalni pregled, izveštaj koji će biti osnova pregovora na globalnoj godišnjoj konferenciji o klimi – COP28. Organizatori iz Međuvladinog panela Ujedinjenih nacija za klimatske promene – IPCC, istakli su da je na skupu postignut značajan napredak u ključnim pitanjima za donošenje neophodnih političkih odluka. Sada je prelomni trenutak za ispravljanje kursa ka ostvarivanju cilja ograničavanja globalnog porasta temperature u skladu sa Pariskim sporazumom, poručili su učesnici skupa u Nemačkoj.

Konferencija o klimatskim promenama u Bonu završena je prošlog petka i postavila je temelje za ambicioznije akcije u vezi sa klimom i otvarajući put za nadolazeću Konferenciju UN o klimatskim promenama – COP28, koja će biti održana u decembru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poručili su organizatori.

IPCC navodi da uprkos napretku u proteklim godinama, svet ne ide u pravcu ispunjenja ciljeva Pariskog sporazuma. Neophodno je da se globalne emisije gotovo prepolove pre kraja 2030. godine kako bi se ograničio na porast globalne temperature od 1,5 stepeni Celzijusa.

Pored toga, potrebna je sistemska transformacija i prilagođavanje, kako bi se pomoglo zajednicama i ekosistemima da se nose sa klimatskim uticajima koji se već događaju i za koje se očekuje da će biti sve intenzivniji.

Priprema globalnog pregleda – novi izveštaj biće osnova za klimatske pregovore na konferenciji COP28

Na sastanku u Bonu ostvaren je napredak u pitanjima od kritične važnosti, uključujući globalni pregled, klimatske finansije, fond za gubitak i štetu i prilagođavanje na klimatske promene, poručili su organizatori.

Globalni pregled je dvogodišnji presek gde zainteresovane strane mogu da vide gde napreduju, a gde zaostaju u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma

Ipak, u fokusu je bio Globalni pregled (Global Stocktake), izveštaj koji procenjuje kolektivni napredak u ostvarivanju ciljeva Pariskog sporazuma. Dokument je dvogodišnji presek u kojem države i druge zainteresovane strane mogu da vide gde napreduju u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma, a takođe i gde zaostaju.

Tehnički dijalog o prvom Globalnom pregledu zaključen je na konferenciji u Bonu. On je platforma za delegacije vlada, posmatrače i stručnjake za pregovore o smanjenju emisija, prilagođavanju, načinima sprovođenja klimatskih akcija i klimatskim finansijama.

Ključna godina da se ograniči porast temperature

Tokom skupa, izvršni sekretar UN za klimatske promene Simon Stijel istakao je da će od reakcija na pregled zavisiti uspeh na konferenciji COP28 i, što je ocenio kao mnogo važnije, u stabilizaciji klime na planeti.

To je ključni izveštaj za ispravljanje kursa i usklađivanje napora da se ograniči porast globalne temperature. „Ovo je ključna godina za akciju u vezi sa klimom,” upozorio je Stijel.

Globalni pregled će biti zaključen na Konferenciji o klimatskim promenama, gde će biti predstavljeni tehnički nalazi i razmatrane implikacije.

Učesnici su raspravljali i o klimatskom finansiranju, a posebno pružanju adekvatne finansijske podrške zemljama u razvoju za delovanje na polju klime. Na konferenciji je bilo reči o mehanizmima finansiranja novog fonda za gubitaka i štete, saopšteno je. Okupila je preko 4.800 učesnika iz svih krajeva sveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

22. jun 2023. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

Istraživanje pokazalo da je podrška klimatskoj akciji veća nego što se misli

Dve trećine ljudi spremno da jedan odsto zarade da na spašavanje planete od klimatskih promena

22. jun 2023. - Čak 69 odsto globalne populacije spremno je da dobrinese borbi protiv globalnog zagrevanje, odricanjem od jednog procenta svog dohotka

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

22. jun 2023. - Projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja

2024, najtopliji januar u istoriji merenja

Oboren prvi rekord ove godine: januar 2024. najtopliji u istoriji

22. jun 2023. - Nakon najtoplije 2023. godine, u 2024. je zabeležen najtopliji januar u istoriji i ujedno osmi uzastopni mesec u kojem su globalne temperature dostigle rekordne visine