Električna energija

BiH i Crna Gora jačaju prekogranične prenosne kapacitete

cges nosbih memorandum dalekovodi

Foto: Image by 378383 from Pixabay

Objavljeno

16.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Bosanskohercegovački i crnogorski operatori prenosnog sistema planiraju da obnove 220 kV interkonekciju HE Perućica – Trebinje i izgrade novi 400 kV dalekovod Brezna – Sarajevo. Investicije u oba projekta procenjuju se na nekoliko desetina miliona evra.

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOSBiH) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumevanju koji ima za cilj realizaciju aktivnosti na projektima rekonstrukcije postojeće 220 kV interkonekcije Hidroelektrana (HE) Perućica – Trebinje i izgradnje nove 400 kV interkonekcije.

Rekonstrukcija postojeće 220 kV interkonekcije HE Perućica – Trebinje deo je šire namere da se poveća propusna moći kompletne 220 kV mreže od BiH (Trebinje), do Albanije (Vau Dejes), saopštili su operatori.

Izgradnja novog dalekovoda Brezna – Sarajevo omogućiće, kako su objasnile kompanije, povećanje prekograničnih prenosnih kapaciteta između dve države, veću integraciju obnovljivih izvora električne energije i dalji razvoj tržišta.

Memorandum je potpisan u skladu sa evropskom regulativom koja ohrabruje povećanje prekograničnih kapaciteta

Memorandum je potpisan u skladu sa evropskom regulativom koja ohrabruje povećanje prekograničnih kapaciteta i zakonskim obavezama koje uključuju upravljanje sistemom u okviru ENTSO-e mreže.

Svoje potpise na dokument stavili su Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a, Nemanja Pandurević, generalni direktor NOSBiH, a priustni su bili i Aleksandar Mijušković, predsednik Odbora direktora CGES-a, Ana Marić i Muhamed Mujakić, članovi uprave NOSBiH.

Aleksandar Mujušković rekao je da Memorandum predstavlja jačanje veza između energetskih kompanija, saradnju na novim projektima, zajednički rad na povećanju energetske stabilnosti, a samim tim i stvaranju povoljnijeg privrednog i investicionog ambijenta u državama potpisnica.

Asanović: EU finansira izradu studija izvodljivosti

cges nosbih memorandum dalekovodi asanovic pandurevic mijuskovic

Prema rečima Ivana Asanovića, izvršnog direktora CGES-a, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna je i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu, posebno u eri zelene tranzicije. On je dodao da vrednost ovih projekata premašuje nekoliko desetina miliona evra.

Izgradnja i rekonstrukcija dalekovoda uvek su, kako je istakao, skupe investicije.

Ali, CGES je već napravio iskorak ove godine i dobio je od Evropske komisije značajna sredstava za izradu studije izvodljivosti upravo za ove projekte, objasnio je Asanović, i naveo da se očekuju i dodatni grantovi do 20 odsto u odnosu na ukupnu investiciju.

Pandurević: Projekti od regionalnog značaja

Nemanja Pandurević, generalni direktor NOSBiH naglasio je da se značaj ovih projekata ogleda u povećanju prenosnih kapaciteta koji su danas veoma bitni jer obezbeđuju povećanje mogućnosti integrisanja obnovljivih izvora električne energije.

On je ukazao na činjenicu da je u regionu u porastu trend izgradnje solarnih elektrana i vetroparkova.

Interkonekcije će, takođe, povećati bezbednost snabdevanja električnom energijom i otklanjanje zagušenja na mreži, a važno je naglasiti i njihov regionalni značaj, istakao je Pandurević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

16. avgust 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

16. avgust 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

16. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

16. avgust 2023. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun