Električna energija

Velika Britanija, Slovačka se ove godine opraštaju od uglja

Velika Britanija Slovacka ove godine oprastaju od uglja

Foto: Slovenské elektrárne

Objavljeno

16.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Uniper se sprema da zatvori poslednju termoelektranu na ugalj u Velikoj Britaniji i okrene se proizvodnji vodonika na toj lokaciji. Slovačka razmatra mogućnost izgradnje malog modularnog reaktora na mestu svoje jedine preostale elektrane na ugalj, koju planira da ugasi pre polovine ove godine.

U Evropi se za deset godina električna energija neće proizvoditi iz uglja u mnogo zemalja. Kompanije opterećuju troškovi na ime emisija gasova s efektom staklene bašte i sve stroži ekološki propisi, a i oklevaju da investiraju u održavanje termoelektrana konkurentnim, budući i da su uglavnom veoma stare. Britanija i Slovačka 2024. dovršavaju proces postepenog prestanka upotrebe uglja, a Austrija je ranije odustala od plana da restartuje zatvorenu elektranu Mellach.

Uniper, čije je sedište u Nemačkoj, ostaje pri nameri da u septembru zatvori svoje postrojenje Ratcliffe-on-Soar. Ta elektrana na ugalj sa četiri bloka od ukupno dva gigavata poslednja je u Velikoj Britaniji. Još prošle zime ih je bilo pet, u režimu pripravnosti.

Ratcliffe je pušten u rad 1968. godine. Kompanija je ranije objavila da planira da na tom mestu počne da proizvodi niskougljenični vodonik i da postepeno, do kraja decenije, dostigne 500 megavata kapaciteta elektrolizera.

Udeo fosilnih goriva u domaćoj proizvodnji električne energije u Britaniji spustio se 2023. na najnižu razinu od 1957. godine, izračunao je Carbon Brief. Činila su 33 odsto, ali je gas sâm bio zaslužan za 31 procenat, dok je ugalj bio tek nešto iznad jedan odsto, a ostatak je bio mazut.

Slovačka skratila proces postepenog prestanka upotrebe uglja za šest godina

Slovačka je na putu da se pre polovine godine potpuno oslobodi od uglja. Ta zemlja se ranije obavezala da će taj postupak dovršiti do 2030, podseća organizacija Beyond Fossil Fuels.

Gašenje poslednje takve elektrane, Vojany, najavljeno je za pre kraja juna. Sastoji se od dva preostala bloka od po 110 megavata. Sagrađena je 1966. godine.

Operator, Slovenské elektrárne, već je nekoliko godina uglju dodavao gorivo od otpada i biomasu, ali je nedavno zaključio da je snabdevanje alternativnim gorivom nepouzdano i nedovoljno. Postrojenje se nalazi u oblasti Mihalovce u istočnoj Slovačkoj.

Termoelektrana Novaky, od 266 megavata, prestala je s radom u decembru. Ministarstvo ekonomije i Slovenské elektrárne otkrili su prošle godine da razmatraju mogućnost da na jednoj od te dve lokacije izgrade mali modularni reaktor.

Termoelektrana Mellach ipak nije reaktivirana

Austrijska vlada prošle godine nije uspela da kroz parlament progura svoj predlog ponovnog aktiviranja termoelektrane na ugalj Mellach kompanije Verbund. Taj potez je kritikovan kao skup i prekomplikovan.

Ova zemlja je prošle godine povećala udeo obnovljivih izvora sa 78 na 87 odsto i tako bila na drugom mestu u Evropskoj uniji. Na čelu tabele je Luksemburg.

Štaviše, Francuska, Nemačka, Austrija, Belgija, Holandija, Luksemburg i Švajcarska su se u decembru obavezale da će najkasnije 2035. godine dekarbonizovati svoje elektroenergetske sisteme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji