Električna energija

Sedam evropskih zemalja zatvara sve elektrane koje emituju CO2 do 2035.

pentalateralni energetski forum evropa ugalj 2035.

Photo: Kadri Simson/Twitter

Objavljeno

19.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sedam evropskih zemalja, koje ukupno proizvode skoro polovinu električne energije na kontinentu, obavezale su se da će do 2035. godine dekarbonizovati svoje elektroenergetske sisteme.

Grupu od sedam zemalja čine dva najveća proizvođača struje u Evropi – Francuska i Nemačka, kao i Austrija, Belgija, Holandija, Luksemburg i Švajcarska. Sporazum je zaključen u okviru Pentalateralnog energetskog foruma, kojim ove godine predsedava Holandija.

Forum je, kako se navodu u izjavi o zajedničkoj viziji dekarbonizovanog sistema za električnu energiju, sproveo više studija o budućnosti tog sistema.

Na osnovu ovih studija, kao i iz mape puta za neto nulte emisije Međuanrodne agencije za energetiku (IEA) zaključujemo da je blagovremena dekarbonizacija elektroenergetskog sistema preduslov da se omogući puna dekarbonizacija ovih zemalja do 2050, navodi se u izjavi.

Procene govore da će evropski elektroenergetski sektor biti dekarbonizovan do 2040.

Zato one, kako se dodaje, staju iza zajedničkog cilja da dekarbonizuju zajednički elektroenergetski sistem 2035, i da nastave ambiciozni put do potpune dekarbonizacije 2050.

Procene govore, kako su prenele agencije, da će evropski sistemi za električnu energiju biti dekarbonizovani do kraja 2040, što znači da se sedmorka obavezala da to uradi pet godina ranije.

Osim ove obaveze zemlje su i dogovorile i sedam principa na kojima će se zasnivati njihova saradnja u dostizanju postavljenog cilja.

Glavni izazovi, kako se navodi u izjavi, nesmetani transport i razmena energije u regionu, dovoljno kapaciteta za skladištenja energije, velika fleksibilnost budućeg sistema.

Ispunjenje ovih uslova će osigurati da elektrane na ugalj i gas više ne budu potrebne, piše u zajedničkoj izjavi.

Simson: Bliska saradnja je ključna za napredak

Rob Jeten, ministar klime i energetike Holandije, podsetio je da proizvodnja električne energije u zemljama Pentalaterale predstavlja skoro polovinu proizvodnje u EU. Zato je jasno da će brza dekarbonizacija elektroenergetskih sistema ovih sedam zemalja značajno smanjiti emisije CO2 u Evropi, istakao je on.

Prema rečima Kadri Simson, komesarke za energetiku Evropske Unije, navela je da će bliska saradnja među članovima Pentalateralnog energetskog foruma biti od ključnog značaja za razvoj skladištenja energije i integraciju obnovljive energije u regionu, uključujući i proizvodnju obnovljivog vodonika.

Pentalateralni energetski forum osnovan je 2005. u cilju integracije tržišta električne energije u sedam evropskih zemalja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

19. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

19. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

19. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače