OIE

Podravka gradi solarnu elektranu snage 2,4 MW na krovovima svojih pogona

Podravka gradi solarnu elektranu snage 2,4 MW na krovovima svojih pogona

Slika: Podravka

Objavljeno

02.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska prehrambena kompanija Podravka instaliraće na krovovima svojih pogona u Koprivnici solarnu elektranu Podravka – Danica snage 2,4 megavata (MW) kako bi proizvodila električnu energiju za sopstvenu potrošnju. Reč je o prvoj fazi ulaganja u solarnu energiju jer firma priprema instaliranje novih fotonaponskih sistema kako bi dostigla snagu od 9,9 MW.

Podravka je očigledno bila zadovoljnja rezultatima svoje prve solarne elektrane Kalnik, snage 350 kW, koju je instalirala početkom 2020. godine na pogonu Kalnik u Varaždinu. Istina treba reći da je za obe investicije dobila bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto.

Podravka će instaliranjem elektrane povećati udeo zelene energije u ukupnoj potrošnji energije na 5 odsto

Solarna elektrana Kalnik snage 350 kW proizvela je 2020, prema podacima iz finansijskog izveštaja, oko 730.000 kWh. Kako je ranije ova kompanija saopštila, investicija će se otplatiti za četiri godine, a proizvodnja je dovoljna da pokrije trećinu potreba za električnom energijom pogona na kojem se nalazi.

Nova solarna elektrana Podravka – Danica imaće snagu od 2,4 MW, a očekivana proizvodnja je 3,2 GWh. Ako se sabere proizvodnja dve solarne elektrane i uporedi sa ukupnom godišnjom potrošnjom električne energije Podravke, koja je 77 GWh, solarna energija će uskoro obezbeđivati oko 4 GWh ili oko 5 odsto potreba. Podravka će tako biti prozjumer – proizvođač energije za sopstvenu potrošnju.

U zavisnosti od budućih postrojenja, koja će obezbediti dodatnu snagu do ukupno 9,9 MW proizvodnja bi mogla da dostigne najmanje 10 GWh što bi bilo oko 14 odsto potreba Podravke. Na ovaj način kompanija će smanjiti troškove, ali i doprineti smanjenju emisija CO2.

Polovina sredstava za investiciju obezbeđeno je iz pomoći EU i hrvatske vlade

Vrednost projekta solarne elektrane Danica je 10,3 miliona kuna (1,37 miliona evra), od čega je su bespovratna sredstva 5,1 milion (680.000 evra), a obezbeđuju ih EU i hrvatska vlada iz Programa ruralnog razvoja. Očekivano vreme povraćaja investicije uz ovih 50 odsto bespovratne pomoći je 3,5 godina, saopštila je Podravka.

Ukupna vrednost investicije je 11,7 miliona kuna (1,56 miliona evra) jer će kompanija morati i da izgradi trafostanicu u vrednosti od 1,4 miliona kuna (186.560 evra).

Kompanija razmatra povećanje ukupne snage solarnih elektrana na 9,9 MW

Elektrana Podravka – Danica je prva faza izgradnje integrisanih solarnih elektrana na krovovima Podravkinih pogona u industrijskoj zoni Danica, navela je kompanija.

Trenutno se razmatra mogućnost da se kroz potencijalno tri faze izgradnje integrisanih elektrana na fabrikama i skladištima Podravke i Belupa dođe do 9,9 MW snage iz obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...