x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Podgorica i slovenačka Javna Razsvetljava potpisali ugovor o modernizaciji javne rasvete

21.02.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Grad Podgorica
Podgorica i slovenačka Javna Razsvetljava potpisali ugovor o modernizaciji javne rasvete

Grad Podgorica potpisao je ugovor vredan 4,7 miliona evra o rekonstrukciji javne rasvete sa slovenačkom firmom Javna Razsvetljava, koja je nosilac zajedničke ponude “Nova energija”. Modernizacija javne rasvete, kako su saopštile gradske vlasti, smanjiće potrošnju električne energije 80%.

Ugovor su potpisali Radoica Popović, direktor preduzeća Komunalne usluge, i predstavnici firme iz Slovenije, Igor Hržić i Marko Dimkovski.

Crnogorski mediji ranije su preneli da je deo konzorcijuma, koji je podneo zajedničku ponudu “Nova energija”, bila nikšićka firma Ramel. Tender je, inače, raspisan u decembru 2016, ali su rokovi produžavani, a bilo je i žalbi ponuđača.

Zamenik gradonačelnika Časlav Vešović izjavio je da je projektovana vrednost projekta smanjena za 2 miliona evra.

“Jedan od razloga je i što su uslovi na javnom pozivu pooštreni i na taj način kroz ponudu je dobijena oprema koja će omogućiti uštedu 80% električne energije”, naveo je on.

Vešović je podsetio da je u prethodnom periodu Grad plaćao visoke račune za električnu energiju za gradsku rasvetu, a instalacija nove opreme zasnovane na LED tehnologiji će obezbediti značajne uštede, koje će omogućiti otplatu duga prema partnerima.

“Na ovaj način podstičemo energetsku efikasnost i nastavljamo da radimo na modernizaciji infrastrukture i primeni savremenih smart rešenja”, istakao je Vešović.

Uporedo sa realizacijom ovog projekta, Grad sa partnerima iz UNDP-a priprema projektnu dokumentaciju za II fazu modernizacije javne rasvete koja se odnosi na centar grada i gradska naselja.

I faza modernizacije podrazumeva zamenu 11.750 svetiljki u prigradskim delovima grada, i to LED svetiljkama.

Predsednik uprave Javna Razsvetljava Igor Hržić je rekao da je ovo najznačajniji projekat u poslednjih deset godina rada ove kompanije. On je istakao da Javna Rasvjeltljava u narednih pet godina želi da postane lider u sektoru zamene javne rasvete u regionu.

Direktor gradske firme Komunalne usluge Radoica Popović rekao je da je projekat rekonstrukcije i modernizacije javne rasvete veoma važan, ne samo na lokalnom, nego i državnom nivou zbog toga što su predviđene značajne uštede električne energije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.