Vesti

Plogging postao popularan i u Srbiji – sakupljanje smeća tokom rekreativnog trčanja

Plogging BG trkacki klub

Foto: Beogradski trkački klub BRC

Objavljeno

10.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Beogradski trkački klub BRC promoviše novu disciplinu plogging, koja postaje sve popularnija na Zapadu.

Plogging je postao naročito popularan u velikim evropskim gradovima, gde turisti baš i ne paze gde bacaju otpad. Očigledno se u tome ne razlikuju od velikog broja turista u Srbiji, ali i samih građana. U saopštenju kluba je objašnjeno koje su sve koristi od ovog novog vida rekreacije.

Šta je plogging?

Reč plogga je iz švedskog jezika i kombinacija je reči podignuti i trčati. Plogging je sakupljanje smeće tokom rekreativnog trčanja. U zapadnim zemljama u kojima je plogging zaživeo formiraju se grupe plogera koji na trening idu s kesama za smeće. Tokom trčanja podižu otpatke i ubacuju ih u svoje vreće i na kraju se, zadovoljni, zajedno slikaju s punim kesama sakupljenog otpada.

Važan deo akcije je i foto-finiš, odnosno kačenje fotografija na instagram sa oznakom #plogging. Na taj način se upućuje poziv i drugim rekreativcima da se pridruže.

Foto-Ironroots.com9798.jpg
Foto-Ironroots.com

Plogging u Srbiji

Ako neko prolazi svakodnevno pored bačenog otpada, to su trkači, objašnjavaju u Beogradskom trkačkom klubu.

„Najgore bude tokom kasnog proleća ili ranog leta, kada opadne nivo reke, pa na obali ostane mnogo plastičnih flaša, kesa i koječega. Zbog toga smo nekoliko puta organizovali treninge tokom kojih smo i čistili obalu – bilo je i do 300 velikih kesa punih otpada, izjavio je za BBC na srpskom Dragoljub Milosavljević iz BRC-a.

U klubu ističu da je plogging sjajna prilika za sve da učine nešto dobro i za sebe i da mogu da se uključe u njegovu Školu trčanja.

Beogradski trkacki klub
Beogradski trkački klub

U saopštenju se predlaže i pridruživanje nekom od trkačkih pokreta kao što je trail cleaner. Fitnes stručnjaci su sa svog stanovišta podržali plogging kao veoma koristan za fizičku kondiciju, ali je njegova najveća vrednost u tome što se uz uživanje doprinosi dobrobiti zajednice.

Do sada se pokazalo da se Beograd i mesta širom Srbije rado odazivaju pozivima na akcije čišćenja otpada. Saradnja sportskih i ekoloških udruženja dala je zapažene rezultate. Ostaje da se vidi koliko će ova višestruko korisna disciplina da zaživi i da se dopadne rekreativcima i ekološkim aktivistima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

10. mart 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

10. mart 2022. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

10. mart 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. mart 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin