Otpad

Zavrni rukave u nedelju – najveća akcija čišćenja smeća u Srbiji

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza reka pestan rudovci

Čišćenje reke Peštan kod naselja Rudovci (Eko straža)

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Podeli

Neformalna grupa građana Eko straža u nedelju, 25. aprila, organizuje treću akciju u okviru kampanje Zavrni rukave, koja predstavlja masovno čišćenje smeća širom Srbije. Otpad će se čistiti na oko 50 lokacija – od Kikinde do Vranja, čime će ovo biti najveća akcija te vrste u Srbiji.

Kampanja Zavrni rukave održava se na svake četiri nedelje i to u nedelju. Treća akcija održaće se na pedesetak lokacija, koje su građani ili organizacije prijavile. Kampanja funkcioniše tako što svaki pojedinac ili organizacija imaju mogućnost da prijave lokaciju i budu domaćini akcije.

U Eko straži kažu da svaka akcija ima za cilj ne samo da počisti đubre sa određene lokacije, već da omasovi ove aktivnosti kako bi se uticalo na institucije da regulišu problem upravljanja otpadom, ali i sprovedu kaznenu politiku.

Cilj kampanje je da se omasovi podigne svest

„Pokušavamo da što više ljudi uključimo u čišćenje, ali smo svesni da to nije trajno rešenje, i zato je pravi cilj da nateramo državu da nađe sistemsko rešenje, tačnije da izgradi sistem upravljanja otpadom. Sa druge strane, želimo i da podignemo svest svih nas o smeću“, kaže Bojan Simišić iz Eko straže.

On navodi da je u prvoj akciji u okviru kampanje smeće očišćeno sa dve lokacije (reka Peštan kod naselja Rudovci i Rosomačka reka odnosno Rošomački Lonci na Staroj planini), u drugoj sa 14, a u nedelju će biti oko 50 lokacija. Zvanično su na mapi navedene 42 lokacije, ali stiglo je još prijava, pa će ovo verovatno biti najveća trash akcija u Srbiji, kaže Simišić.

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza sremska kamenica
Čišćenje smeća kod Sremske Kamenice tokom druge akcije u kampanji (Facebook/Eko straža)

Spisak 42 lokacije (rok za prijavljivanje ističe večeras u 19 sati; uputstvo za prijavljivanje):

  • Beograd (Dorćol, Glinara, Mirijevo, Karaburma, Kalemegdan, Miljakovac, Cerak, Zvezdarska šuma, Košutnjak, Blok 70/70a, Zemun)
  • Vojvodina: Sremska Mitrovica, Obrovac, Aradac, Begeč, Novi Sad (Oficirac, Dunavac), Kikinda, Vršac, Futog, Perlez, Ruski Krstur, Opovo
  • Centralna/zapadna/istočna Srbija: Smederevo, Kragujevac, Ćuprija, Valjevo, Kruševac, Bajina Bašta, Čačak (spomen park, selo Ježevica), Kraljevo, Lazarevac, Šabac, Ovcar Banja
  • Južna Srbija: Sokobanja, Vranje (Ćoška, Suvi Dol), Vlasotince, Niš, Aleksinac.

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza

Komentara: (2)
Milorad Novković / 21.04.2021.

Kao planinar čistim Frušku goru a kao volonter Humanitarno ekološkog udruženja ČEPOM DO OSMEHA sam već čistio i Novi Sad i Petrovaraxin .

Milan / 22.04.2021.

Evo i Petlovo brdo se upravo pridružuje akciji. Borići će da zablistaju!! 🙂

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva