Otpad

Zavrni rukave u nedelju – najveća akcija čišćenja smeća u Srbiji

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza reka pestan rudovci

Čišćenje reke Peštan kod naselja Rudovci (Eko straža)

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Podeli

Neformalna grupa građana Eko straža u nedelju, 25. aprila, organizuje treću akciju u okviru kampanje Zavrni rukave, koja predstavlja masovno čišćenje smeća širom Srbije. Otpad će se čistiti na oko 50 lokacija – od Kikinde do Vranja, čime će ovo biti najveća akcija te vrste u Srbiji.

Kampanja Zavrni rukave održava se na svake četiri nedelje i to u nedelju. Treća akcija održaće se na pedesetak lokacija, koje su građani ili organizacije prijavile. Kampanja funkcioniše tako što svaki pojedinac ili organizacija imaju mogućnost da prijave lokaciju i budu domaćini akcije.

U Eko straži kažu da svaka akcija ima za cilj ne samo da počisti đubre sa određene lokacije, već da omasovi ove aktivnosti kako bi se uticalo na institucije da regulišu problem upravljanja otpadom, ali i sprovedu kaznenu politiku.

Cilj kampanje je da se omasovi podigne svest

„Pokušavamo da što više ljudi uključimo u čišćenje, ali smo svesni da to nije trajno rešenje, i zato je pravi cilj da nateramo državu da nađe sistemsko rešenje, tačnije da izgradi sistem upravljanja otpadom. Sa druge strane, želimo i da podignemo svest svih nas o smeću“, kaže Bojan Simišić iz Eko straže.

On navodi da je u prvoj akciji u okviru kampanje smeće očišćeno sa dve lokacije (reka Peštan kod naselja Rudovci i Rosomačka reka odnosno Rošomački Lonci na Staroj planini), u drugoj sa 14, a u nedelju će biti oko 50 lokacija. Zvanično su na mapi navedene 42 lokacije, ali stiglo je još prijava, pa će ovo verovatno biti najveća trash akcija u Srbiji, kaže Simišić.

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza sremska kamenica
Čišćenje smeća kod Sremske Kamenice tokom druge akcije u kampanji (Facebook/Eko straža)

Spisak 42 lokacije (rok za prijavljivanje ističe večeras u 19 sati; uputstvo za prijavljivanje):

  • Beograd (Dorćol, Glinara, Mirijevo, Karaburma, Kalemegdan, Miljakovac, Cerak, Zvezdarska šuma, Košutnjak, Blok 70/70a, Zemun)
  • Vojvodina: Sremska Mitrovica, Obrovac, Aradac, Begeč, Novi Sad (Oficirac, Dunavac), Kikinda, Vršac, Futog, Perlez, Ruski Krstur, Opovo
  • Centralna/zapadna/istočna Srbija: Smederevo, Kragujevac, Ćuprija, Valjevo, Kruševac, Bajina Bašta, Čačak (spomen park, selo Ježevica), Kraljevo, Lazarevac, Šabac, Ovcar Banja
  • Južna Srbija: Sokobanja, Vranje (Ćoška, Suvi Dol), Vlasotince, Niš, Aleksinac.

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza

Komentara: (2)
Milorad Novković / 21.04.2021.

Kao planinar čistim Frušku goru a kao volonter Humanitarno ekološkog udruženja ČEPOM DO OSMEHA sam već čistio i Novi Sad i Petrovaraxin .

Milan / 22.04.2021.

Evo i Petlovo brdo se upravo pridružuje akciji. Borići će da zablistaju!! 🙂

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

20. april 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

20. april 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

20. april 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

20. april 2021. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene