Otpad

Zavrni rukave u nedelju – najveća akcija čišćenja smeća u Srbiji

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza reka pestan rudovci

Čišćenje reke Peštan kod naselja Rudovci (Eko straža)

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Podeli

Neformalna grupa građana Eko straža u nedelju, 25. aprila, organizuje treću akciju u okviru kampanje Zavrni rukave, koja predstavlja masovno čišćenje smeća širom Srbije. Otpad će se čistiti na oko 50 lokacija – od Kikinde do Vranja, čime će ovo biti najveća akcija te vrste u Srbiji.

Kampanja Zavrni rukave održava se na svake četiri nedelje i to u nedelju. Treća akcija održaće se na pedesetak lokacija, koje su građani ili organizacije prijavile. Kampanja funkcioniše tako što svaki pojedinac ili organizacija imaju mogućnost da prijave lokaciju i budu domaćini akcije.

U Eko straži kažu da svaka akcija ima za cilj ne samo da počisti đubre sa određene lokacije, već da omasovi ove aktivnosti kako bi se uticalo na institucije da regulišu problem upravljanja otpadom, ali i sprovedu kaznenu politiku.

Cilj kampanje je da se omasovi podigne svest

„Pokušavamo da što više ljudi uključimo u čišćenje, ali smo svesni da to nije trajno rešenje, i zato je pravi cilj da nateramo državu da nađe sistemsko rešenje, tačnije da izgradi sistem upravljanja otpadom. Sa druge strane, želimo i da podignemo svest svih nas o smeću“, kaže Bojan Simišić iz Eko straže.

On navodi da je u prvoj akciji u okviru kampanje smeće očišćeno sa dve lokacije (reka Peštan kod naselja Rudovci i Rosomačka reka odnosno Rošomački Lonci na Staroj planini), u drugoj sa 14, a u nedelju će biti oko 50 lokacija. Zvanično su na mapi navedene 42 lokacije, ali stiglo je još prijava, pa će ovo verovatno biti najveća trash akcija u Srbiji, kaže Simišić.

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza sremska kamenica
Čišćenje smeća kod Sremske Kamenice tokom druge akcije u kampanji (Facebook/Eko straža)

Spisak 42 lokacije (rok za prijavljivanje ističe večeras u 19 sati; uputstvo za prijavljivanje):

  • Beograd (Dorćol, Glinara, Mirijevo, Karaburma, Kalemegdan, Miljakovac, Cerak, Zvezdarska šuma, Košutnjak, Blok 70/70a, Zemun)
  • Vojvodina: Sremska Mitrovica, Obrovac, Aradac, Begeč, Novi Sad (Oficirac, Dunavac), Kikinda, Vršac, Futog, Perlez, Ruski Krstur, Opovo
  • Centralna/zapadna/istočna Srbija: Smederevo, Kragujevac, Ćuprija, Valjevo, Kruševac, Bajina Bašta, Čačak (spomen park, selo Ježevica), Kraljevo, Lazarevac, Šabac, Ovcar Banja
  • Južna Srbija: Sokobanja, Vranje (Ćoška, Suvi Dol), Vlasotince, Niš, Aleksinac.

zavrni rukave kampanja ciscenje smeca eko straza

Komentara: (2)
Milorad Novković / 21.04.2021.

Kao planinar čistim Frušku goru a kao volonter Humanitarno ekološkog udruženja ČEPOM DO OSMEHA sam već čistio i Novi Sad i Petrovaraxin .

Milan / 22.04.2021.

Evo i Petlovo brdo se upravo pridružuje akciji. Borići će da zablistaju!! 🙂

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

15 јуна 2022 - Projekat izgradnje regionalnih i reciklažnih centara rešiće problem u 50 gradova i opština, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine

Ambalazni otpad Srbija 2022

Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koju građani plaćaju

13 јуна 2022 - Ambalažni otpad možda nije po generisanim količinama najzastupljenija vrsta otpada u Srbiji, ali sigurno baš njega ima najviše na mestima na kojima ga ne treba biti: razasut je po naseljima, izletištima, rekama i prirodi, a mikroplastika završava u ljudima, ali i placenti  beba.

ugovor o otkupu struje Danske Commodities Cory spalionica otpada

Potpisan ugovor o otkupu struje između trgovca i spalionice otpada

10 јуна 2022 - Potpisnici su trgovac energijom Danske Commodities i kompanija Cory, koja ima spalionicu otpada na obali Temze u predrađu Londona

Hrvatska alternativno gorivo termoelektranu Plomin 1

Hrvatska razmatra alternativno gorivo za nekadašnju termoelektranu Plomin 1

07 јуна 2022 - Izabrani konzorcijum će utvrditi najbolje raspoložive tehnike za upotrebu gasa, biomase i otpada u trenutno neaktivnoj elektrani Plomin 1