OIE

Planira se dodela 2 miliona evra za nabavku fotonaponskih sistema u 35 opština

Planira-se-dodela-2-miliona-evra-za-nabavku-fotonaponskih-sistema-u-35-opstina

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Javne zgrade kao što su obdaništa, škole, opštinske prostorije i drugi objekti u 35 opština će dobiti bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 2 miliona evra za nabavku fotonaponskih sistema, saopštilo je makedonsko Ministarstvo finansija.

Bespovratna sredstva koja će omogućiti nabavku solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije za potrošnju javnih zgrada dodeliće se iz Instrumenta predpristupne pomoći (IPA) Evropske unije, kroz Projekat za poboljšanje usluga na lokalnom nivou, koji sprovodi Ministarstvo finansija, navodi se u saopštenju.

Sredstva će dobiti ukupno 35 opština u četiri regiona sa najmanjim BDP-om po glavi stanovnika. Ove opštine treba da odrede za koje javne zgrade će se instalirati fotonaponski sistemi koji će doneti značajne uštede na računima za struju. Projekat će doprineti diverzifikaciji energetskog miksa Makedonije, u skladu sa naporima vlade da podstakne upotrebu obnovljivih izvora energije (OIE) i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju.

Planira se uvođenje prozjumera

Makedonija je nedavno preduzela zakonodavne korake ka uvođenju tržišno zasnovanog mehanizma podrške OIE, kao i prozjumera koji bi električnu energiju proizvodili za sopstvenu potrošnju, a višak predavali u mrežu.

U intervjuu koji je nedavno dao za novinsku agenciju MIA, Dragan Minovski, generalni direktor državne energetske kompanije ELEM, je izjavio da potrošnja električne energije ne mora da bude „jednosmerna ulica“ i dodao da se to obično postiže ugradnjom solarnih panela na krovovima.

Makedonija, koja je ranije uvela subvencije domaćinstvima za instalaciju solarnih termalnih kolektora, ima cilj da dostigne udeo OIE u finalnoj potrošnji energije od 23,9% u 2020. godini, u odnosu na 19,9% u 2015. godini.

U Makedoniji već radi fabrika solarnih panela

Preduzeće PiKCELL Group, u partnerstvu sa kompanijom Solar Power, je ove godine u Skoplju pustilo u rad fabriku solarnih fotonaponskih i termalnih panela. Prema makedonskim medijima, ovo je prva takva fabrika u Makedoniji i regionu.

Planirano je da investicija dostigne pet miliona evra do kraja godine. Fabrika, koja se prostire na 1.500 metara kvadratnih, trenutno zapošljava 20 ljudi. Prema rečima Gorana Paunova, generalnog direktora PiKCELL Group, fabrika godišnje može da proizvede panele ukupne snage 20 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

21. avgust 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

21. avgust 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

21. avgust 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

21. avgust 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu