x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Planira se dodela 2 miliona evra za nabavku fotonaponskih sistema u 35 opština

21.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Planira se dodela 2 miliona evra za nabavku fotonaponskih sistema u 35 opština

Javne zgrade kao što su obdaništa, škole, opštinske prostorije i drugi objekti u 35 opština će dobiti bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 2 miliona evra za nabavku fotonaponskih sistema, saopštilo je makedonsko Ministarstvo finansija.

Bespovratna sredstva koja će omogućiti nabavku solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije za potrošnju javnih zgrada dodeliće se iz Instrumenta predpristupne pomoći (IPA) Evropske unije, kroz Projekat za poboljšanje usluga na lokalnom nivou, koji sprovodi Ministarstvo finansija, navodi se u saopštenju.

Sredstva će dobiti ukupno 35 opština u četiri regiona sa najmanjim BDP-om po glavi stanovnika. Ove opštine treba da odrede za koje javne zgrade će se instalirati fotonaponski sistemi koji će doneti značajne uštede na računima za struju. Projekat će doprineti diverzifikaciji energetskog miksa Makedonije, u skladu sa naporima vlade da podstakne upotrebu obnovljivih izvora energije (OIE) i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju.

Planira se uvođenje prozjumera

Makedonija je nedavno preduzela zakonodavne korake ka uvođenju tržišno zasnovanog mehanizma podrške OIE, kao i prozjumera koji bi električnu energiju proizvodili za sopstvenu potrošnju, a višak predavali u mrežu.

U intervjuu koji je nedavno dao za novinsku agenciju MIA, Dragan Minovski, generalni direktor državne energetske kompanije ELEM, je izjavio da potrošnja električne energije ne mora da bude „jednosmerna ulica“ i dodao da se to obično postiže ugradnjom solarnih panela na krovovima.

Makedonija, koja je ranije uvela subvencije domaćinstvima za instalaciju solarnih termalnih kolektora, ima cilj da dostigne udeo OIE u finalnoj potrošnji energije od 23,9% u 2020. godini, u odnosu na 19,9% u 2015. godini.

U Makedoniji već radi fabrika solarnih panela

Preduzeće PiKCELL Group, u partnerstvu sa kompanijom Solar Power, je ove godine u Skoplju pustilo u rad fabriku solarnih fotonaponskih i termalnih panela. Prema makedonskim medijima, ovo je prva takva fabrika u Makedoniji i regionu.

Planirano je da investicija dostigne pet miliona evra do kraja godine. Fabrika, koja se prostire na 1.500 metara kvadratnih, trenutno zapošljava 20 ljudi. Prema rečima Gorana Paunova, generalnog direktora PiKCELL Group, fabrika godišnje može da proizvede panele ukupne snage 20 MW.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.